söndag 27 juni 2010

"Predikanten" av Camilla Läckberg

Genre: KriminalromanAntal sidor: 317
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Fjällbackaserien 2
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2007
Förlag: FORUM







Baksidetext
En liten pojke hittar en död kvinna i Kungsklyftan i Fjällbacka. Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation ställs inför ett svårlöst mysterium. Vad har liket för koppling till de två flickor som försvann från trakten för snart tjugofem år sedan? Sanningen visar sig vara grymmare än de någnsin kunnat ana...

Min kommentar
Jag måste ha sett den här när den gick på TV, för jag hade väldigt tydliga bilder i huvudet när jag läste. Tyvärr gjorde det boken sämre, men lysande var det inte ändå. Helt OK och ganska så förutsägbar, men jag gillar verkligen persongalleriet. Där finns alla sorter och igenkänningsfaktorn är hög.

Jag ger boken 3.5.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

måndag 21 juni 2010

"Dödens pendel" av Jonas Moström

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 333
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Axberg och Jensen 1
Utgivningsår: (första) 2004 (min) 2008
Förlag: Pocketförlaget

Baksidetext
När Gerd Ekstedt avlider i sömnen av hjärtstillestånd är hennes son den ende som anar oråd. En försvunnen klocka gör honom övertygad om att någon varit inne i hennes sovrum på natten. Kommissarie Johan Axberg, som har fullt upp med semesterplaneringen och en narkotikahärva, avvisar dock misstankarna som ett förvirrat uttryck för sorg.

Samtidigt får Erik Jensen, läkare på Sundsvalls sjukhus, in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akutmottagningen. Att en ung, frisk människa plötsligt drabbas av hjärtstillestånd verkar märkligt och han får inte händelsen ur tankarna. När sedan en nittonårig flicka hittas död i sin säng kort därefter, inser även Johan Axberg att något är allvarligt fel. En märklig detalj fångar hans uppmärksamhet: flickans klocka är försvunnen.

Går en seriemördare lös i staden?

Min kommentar
Första boken jag läser av Jonas Moström, men definitivt inte den sista. Jag gillade att historien hela tiden fördes framåt, inga direkta dödpunkter. Det som drog ner betyget lite var faktiskt karaktärerna. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men de var lite stereotypa och grunda.

Jag ger den 3.5


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

torsdag 17 juni 2010

"Vansinne" av Dean Koontz

Genre: Thriller
Antal sidor: 397
Originaltitel: Velocity
Översättare: Sabina Söderlund
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2005 (min) 209
Förlag: Bra Böcker

Baksidetext
Billy Wile jobbar som bartender och lever ett ganska stillsamt, vanligt liv. Ända till den kväll då han hittar ett meddelande instucket under bilens vindrutetorkare:

Om du inte tar den här lappen till polisen och underrättar dem kommer jag att döda en förtjusande, blond lärarinna någonstans i Napa County. Om du tar den här lappen till polisen kommer jag i stället att döda en gammal kvinna som är engagerad i välgörenhetsarbete. Du har sex timmar på dig att bestämma dig. Valet är ditt.

Billy uppfattar det hela som ett dumt skämt men berättar ändå vad som hänt för sin gode vän Lanny Olson som är polis. Lanny är av samma åsikt och råder Billy att nonchalera det hela. Mindre än 24 timmar senare hittas en ung, blond lärarinna brutalt mördad i grannstaden. Billy får skuldkänslor och är beredd att vända sig till polisen. Då kommer nästa meddelande. Och nästa deadline...

Plötsligt har Billys lugna tillvaro vänts upp och ned. Han dras in i en fullkomlig mardröm som bara blir värre och värre för varje nytt ultimatum han får. Och den fruktansvärda sanningen blir alltmer påtaglig - någon därute har gett honom makten att styra över liv och död...

Min kommentar
Nja, jag vet inte... antingen har Koontz blivit sämre eller så har jag fått högre krav. Visst var jag nyfiken på var, vem, hur, varför, men historien tog aldrig riktigt tag i mig. Karaktärerna var lite för grunda och stereotypa, dialogen lite för platt och konstlad. Jag vet inte... Fortfarande en läsvärd bok, men jag längtar efter den "gamle" Koontz.

Jag ger den 3.5


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

lördag 12 juni 2010

"Midvinterblod" av Mons Kallentoft

Genre: KriminalromanAntal sidor: 430
Serie: Malin Fors 1
Första utgivningsdatum: 2007-06-11
Förlag: Pocketförlaget

Baksidetext
Det är den kallaste vintern i mannaminne och ute på den blåsiga, snötäckta Östgötaslätten hittas en man hängd i ett ensamt träd. Hans frusna kropp är illa tilltygad. Hela tillvägagångssättet påminner om ett gammalt asablot. Men rör det sig verkligen om ett människooffer? Och varför har någon gett sig på Bollbengan, mannen som hänger i trädet och som alltid varit utstött av resten av samhället?

Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren. En jakt som för henne djupt in i människans kyliga mörker. Hon följs åt av Bollbengans ande som svävar under de kalla stjärnorna och manar på Malin att ta reda på hans historia...

Min kommentar
Boken får 3.5 på grund av lite för svulstigt språk och att den var en aning för pretentiös. Jag tror inte jag känner någon som pratar som karaktärerna i den här boken ibland gör. Ungefär halvvägs tog det dock fart och blev riktigt bra, så boken är definitivt närmre en fyra än en trea.



Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

söndag 6 juni 2010

"Snabba cash" av Jens Lapidus

Genre: Thriller
Antal sidor: 475
Serie: Stockholm Noir 1
Första utgivningsdatum: 2006-07-27
Min upplaga: 2008-05-08
Förlag: Månpocket

Baksidetext
I Stockholms undre värld finns det inga poliser, där regerar andra makthavare. Eller rättare sagt, psykopater utan hämningar som härjar fritt på alla nivåer i samhället. Från salongerna på Östermalm till höghusen i förorterna. Från klubbarna runt Stureplan till bordellerna där flickor från Östeuropa hålls fångna.

JW är Stureplanskillen som säljer kokain till stekarna på de hetaste ställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom och han gör vad som helst för att nå dit han vill.

Jorge är latinon som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåker. Ingen kan k-branschen lika bra som han. Men han vill inte sälja längre. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.

Mrado sköter indrivning och penningtvätt åt bossen Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan; att tortera och plåga utan hänsyn.Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt långt borta.

Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför? För snabba cash!

Min kommentar
Oj, vad den var jobbig i början. Språket var oerhört svårt att vänja sig vid och jag hade behövt en ordlista för att vara helt säker på betydelsen på vissa ord. Själva historien var mycket spännande. Om den är verklighetstrogen kan jag inte uttala mig om. Jag vet inte hur det fungerar vare sig i Stockholms jet-set liv eller undre värld, men spännande och underhållande var det. Jag gillade speciellt att karaktärerna inte var antingen eller, utan både och.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

"I denna stilla natt" av Mari Jungstedt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 338
Serie: Anders Knutas 2
Första utgivningsdatum: 2004-09-17
Min upplaga: 2008-06-03
Förlag: Bonnier Pocket

Baksidetext
Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet.

När kriminalkommissarie Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen börjar utreda Fannys liv växer bilden fram av en ensam flicka med ett för stort ansvar för hemmet, en alkoholiserad mamma, en frånvarandepappa och en påtaglig avsaknad av vänner. Men någon har Fanny träffat i hemlighet.

Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? Anders Knutas söker intensivt efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar men också av mediedrevet vars intresse växer för varje dag som går utan att Fanny hittas. En av journalisterna är TV-reportern Johan Berg, tillbaka på ön för att bevaka händelserna. Där återser han Emma Winarve som han försökt glömma.

Gotlänningarna pyntar till jul, men i ljusens skuggor vandrar en mördare.

Min kommentar
Jag gillar verkligen Mari Jungstedt. Hon skriver utan krusiduller och handlingen går snabbt framåt. I slutet av den här boken gick det kanske lite för snabbt, jag fick intrycket att hon bara ville att det skulle ta slut. Trots att jag listade ut vem mördaren var ganska tidigt, så höll spänningen ända till slutet. Det är ju inte resans mål som är det viktiga, utan vägen dit.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

onsdag 2 juni 2010

"Utan ett ord" av Linwood Barclay

Genre: Thriller
Antal sidor: 358
Originaltitel: No time for goodbye
Översättare: Elisabet Fredholm
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2009
Förlag: Kabusa







Baksidetext
Fjortonåriga Cynthia skriker åt sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är spårlöst försvunna. Polisens utredning ger inga svar och Cynthia får aldrig reda på vad som egentligen hände den där natten.

Tjugofem år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett tv-program om olösta fall i ett sista försök att få veta sanningen. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia är nära att bryta ihop. Är hennes familj vid liv? Varför har de aldrig hört av sig? Cynthia börjar forska i försvinnandet, och trådarna leder till fruktansvärda hemligheter. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila.

Min kommentar
Nästan sträckläsningsvarning på den här. Lagom underhållande och spännande, trots att den var lite förutsägbar. Kanske har jag hittat en ny favoriförfattare? Minst en bok till av Barclay kommer det att bli i alla fall.

Jag ger boken 4.5.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.