söndag 6 juni 2010

"Snabba cash" av Jens Lapidus

Genre: Thriller
Antal sidor: 475
Serie: Stockholm Noir 1
Första utgivningsdatum: 2006-07-27
Min upplaga: 2008-05-08
Förlag: Månpocket

Baksidetext
I Stockholms undre värld finns det inga poliser, där regerar andra makthavare. Eller rättare sagt, psykopater utan hämningar som härjar fritt på alla nivåer i samhället. Från salongerna på Östermalm till höghusen i förorterna. Från klubbarna runt Stureplan till bordellerna där flickor från Östeuropa hålls fångna.

JW är Stureplanskillen som säljer kokain till stekarna på de hetaste ställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom och han gör vad som helst för att nå dit han vill.

Jorge är latinon som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåker. Ingen kan k-branschen lika bra som han. Men han vill inte sälja längre. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.

Mrado sköter indrivning och penningtvätt åt bossen Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan; att tortera och plåga utan hänsyn.Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt långt borta.

Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför? För snabba cash!

Min kommentar
Oj, vad den var jobbig i början. Språket var oerhört svårt att vänja sig vid och jag hade behövt en ordlista för att vara helt säker på betydelsen på vissa ord. Själva historien var mycket spännande. Om den är verklighetstrogen kan jag inte uttala mig om. Jag vet inte hur det fungerar vare sig i Stockholms jet-set liv eller undre värld, men spännande och underhållande var det. Jag gillade speciellt att karaktärerna inte var antingen eller, utan både och.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar