tisdag 21 september 2010

"I denna ljuva sommartid" av Mari Jungstedt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 312
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Anders Knutas 5
Utgivningsår: (första) 2007 (min) 2008
Förlag: Albert Bonniers


Baksidetext
En tidig sommarmorgon skjuts en gotländsk snickare och småbarnsfar kallblodigt ihjäl under sin joggingrunda vid Sudersands badstrand uppe på Fårö. Mordet sker alldeles intill den campingplats där offret semestrat med sin familj och det väcker stor uppståndelse, både bland turister och Fåröbor. Vad får någon att begå detta brott som mest liknar en avrättning på den fridfulla stranden?

Då kriminalkommissarie Anders Knutas är på semester får hans nyutnämnda ställföreträdare Karin Jacobsson inleda spaningsarbetet. Spåren leder till det stora kalkstensbrottet i Slite, till ryska koltransporter, svarta byggaffärer, men så begås ännu ett mord som kastar omkull hela utredningen. Ett nytt uppslag tvingar Karin Jacobsson till Gotska Sandön där hon anar sambanden mellan morden, utan att förstå att hon kommer att stå inför ett dilemma som sätter hennes lojaliteter på hårda prov.

För TV-reportern Johan Berg ställs tillvaron på sin spets - definitiv separation från Emma Winarve eller bröllop? Han måste ta ett beslut.

I deras närhet finns en mördare, osannolik och oberäknelig.

Min kommentar
Jag vet egentligen inte vad nytt jag kan skriva om Mari Jungstedt, förutom att jag fortfarande är löjligt förtjust i hennes upplägg. Även om man är ganska säker på hur allt ska utveckla sig, vad som hänt och varför så håller hon spänningen uppe. Den här boken plöjde jag mig igenom på en dag och jag gillar verkligen hennes sätt att skriva. Korta kapitel som snabbt bär historien framåt. Tillbakablickar som, till slut, förklarar allt. Ett kort och koncist språk, inga omotiverade utsvävningar och efter fem böcker tycker jag nu att alla huvudkaraktärerna känns som gamla bekanta. Definitivt en av mina favoritförfattare, när jag bara vill luta mig tillbaka och bli underhållen.

Jag ger den 4.0.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Det här är nog en bok i serien som jag missat - får försöka klämma in den under sommaren kanske :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var en av de jag tyckte bäst om i serien. Det är lite svårt att säga dock, för böckerna flyter ihop lite och jag har lite svårt att hålla isär dem :)

      Radera