lördag 14 januari 2017

"På andra sidan väggen" av Shari Lapena

Författare: Shari Lapena
Titel: På andra sidan väggen
Genre: Thriller
Antal sidor: 269
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The couple next door
Översättare: Lena Karlin
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 december 2016
Första meningen: Anne känner hur magsyran börjar pumpa och stiger upp i halsen.

Baksidetext
Anne och Marco Conti är ett par som tycks ha allt: ett kärleksfullt förhållande, ett vackert hem och en underbar bebis, Cora.

Nu säger deras granne att hon inte vill ha med deras sex månader gamla dotter på sin middagsbjudning. Inget personligt, hon står bara inte ut med gråten. Marco säger att det är okej. De bor ju trots allt bara i huset bredvid. De kommer att ha babyalarmet med sig och turas om att gå hem en gång i halvtimmen.

När Anne tittade till Cora för bara en stund sedan sov barnet djupt. Men nu, efter att hon rusat upp för trapporna i deras dödligt tysta hus, besannas hennes djupaste rädsla. Cora är borta!

Anne och Marco har aldrig tidigare behövt ringa polisen. Men nu är polisen i deras hem, i deras liv. Och vem vet vad de kommer att upptäcka där?

Min kommentar
Den här boken dök en dag upp i min brevlåda, som en överraskning. Jag hade helt missat den i bokfloden, kanske mest på grund av att förlaget (Louise Bäckelin Förlag) var helt okänt för mig. Det är det inte längre och från och med nu ska jag hålla ögonen på deras utgivning.

Här berättas det i presens, något som jag brukar uppskatta i spänningslitteratur. Språket är väldigt kortfattat, vilket jag också brukar uppskatta. Jag vet inte varför det inte funkar riktigt för mig här, kanske är det för att det nästan blir för kortfattat så att det blir lite rumphugget och får det mesta att kännas som uppräkningar. Det är dock väldigt effektivt. Något som stör mig helt osannolikt mycket är översättningen av 00:35 till 25 minuter i ett. Vem säger så? Det värsta är att det återkommer. Ofta. Väldigt ofta.

Boken har tre berättare; Anna, Marco och den utredande polisen. Jag kan inte påstå att jag lär känna eller kommer nära någon av dem. Allting är väldigt distanserat och det känns lite som att jag står utanför och tittar in. Det är också något som brukar funka bra för mig, men här blir jag aldrig riktigt berörd. Trots att ett barn försvinner. Jag upplever det lite som att jag aldrig tillåts känna något, hela tiden får jag skrivet på näsan hur karaktärerna känner det och inget lämnas åt fantasin. Lite empati kan jag dock känna för de inblandade, speciellt Anna.

Intrigen är väldigt komplicerad och kanske har jag läst på tok för många liknande historier för jag tyckte denna var väldigt förutsägbar och ibland till och med övertydlig. Redan från början räknade jag ut vad det var som hade hänt, vem som var skyldig till vad. Däremot hittar jag inga som helst logiska hål, förutom då i vad personerna berättar för varandra. Jag förstår ju att man kanske inte tänker logiskt under sådana här omständigheter, men jag tycker karaktärerna borde ha ställt en del frågor, både till sig själva och till varandra.

Detta är ett väldigt intressant tema. Vem är en dålig förälder? Är det egentligen någon skillnad på att vara på en annan våning mot att vara i lägenheten bredvid? Varför är media och omgivningen alltid så snabb med att döma? Tyvärr tycker jag de här frågorna slarvas bort lite, jag hade gärna fått fler bitar med det. Historien är osannolik, men ändå inte. Det blir på något sätt trovärdigt, speciellt människotyperna. Det är väldigt spännande och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Lyckligtvis så är boken kort och snabbläst.

När jag har läst ut boken så kan jag inte låta bli att tänka att detta borde kunna bli en riktigt bra film, kanske gör den sig ännu bättre på filmduken. Jag ska i alla fall hålla utkik efter fler böcker av Shari Lapena i fortsättningen, jag är väldigt svag för böcker utan logiska hål.

Boktipsets estimerade betyg var 5,0 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 9 betyg).
Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 30 746 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om På andra sidan väggen: Lottens bokblogg, Booze'n'Books och Bokraden.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Den boken har jag hemma. Min lokala bokhandel ska läggas ner och hade total utförsäljning och då valde jag bla den för jag läst om den på Instagram
  /Veronika @bokutmaning_2017

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att bokhandeln ska lägga ner, men kul att göra fynd :) Jag gillade den här :)

   Radera
 2. Verkar som om du gillade den mer än jag gjorde, men ändå slår ner på ungefär samma saker ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så otroligt glad över att jag inte kunde hitta ett enda logiskt hål, det händer inte ofta :) Och den var spännande trots sin förutsägbarhet.

   Radera
 3. Upplägget låter bra, men avskräcks lite av det distanserade skrivsättet. Jag vill känna med karaktärerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker oftast att det funkar bättre för min del om jag inte kommer för nära, rent textmässigt. Det känns närmre om jag får känna själv, men här saknades lite det också.

   Radera
 4. Jag gillade denna, upplevde inte riktig samma distans som du till karaktärerna men hade ändå ett och annat som jag inte riktigt gillade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, perfekt var den inte, men den var väldigt spännande :)

   Radera