lördag 7 september 2019

"Böljelek" av Johanna Limme & Martin Palmqvist

Författare: Johanna Limme & Martin Palmqvist
Titel: Böljelek
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 248
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Simon Eldfeldt 1
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Biblioteket
Utläst: 12 augusti 2019




Första meningen: Hon stod stilla en stund innan ögonen vande sig vid mörkret.

Baksidetext
Karlshamn 1897. Ett dött barn med siffran 13 skrivet på huvudet hittas i ett tygpaket på en bakgård. Kyrkoherde Simon Eldfeldt i Asarum blir indragen i fallet som blir alltmer komplicerat när det visar sig att detta är det andra liket som påträffats på kort tid, med samma siffra på huden. De styrande i Karlshamn grips av panik. Sveriges konung, Oscar II, ska besöka staden, och det sista man vill ha är en rad ouppklarade mord och den oro detta skapar bland invånarna. Samtidigt gör en kvinna klar sin packning vid en fjord i Norge. Hon har ett uppdrag som kräver ett gevär.

Min kommentar
En serie som jag har haft på min radar ett bra tag nu är den om kyrkoherde Simon Eldfeldt, som utspelar sig i Karlshamn i slutet av 1800-talet. När vi skulle ha långhelg just i Karlshamn så tänkte jag att nu eller aldrig är det dags att ta tag i den. Tyvärr så finns första delen varken som ljudbok eller e-bok så det blev till att pallra sig i väg till biblioteket för att låna en analog bok och ta med sig på semestern. Det visade sig dessutom att en av författarna ofta var i huset min svärmor bor i, där han lekte med hennes sambos son. Så märkligt det kan bli.

Jag känner inte till mycket om Karlshamn, trots att sambons hela släkt bor i de trakterna och just miljön är nog det bästa med den här boken. Att vandra omkring på samma gator drygt 120 år senare är väldigt spännande. Jag vill inte påstå att jag följde karaktärerna i spåren, men vissa gator var jag bara tvungen att leta upp, bland annat Näsgränden, som 2019 visade sig vara en riktigt mysig gränd.

När jag börjar läsa Böljelek så blir jag förvånad över persongalleriet, som finns först i boken. Det består bara av fem karaktärer, vilket jag tyckte verkade vara väldigt lite även om boken är tunn. Efter att ha läst klart kan jag konstatera att här finns det femdubbla antalet och en av dem som är med i listan är inte ens med i boken. Jag vet att detta är en bagatell, men kanske bör det inte heta persongalleri om inte alla är med.

Kungens besök, som visar sig vara en sidohistoria, hade jag förväntat mig mer av. Kanske främst på grund av nedräkningen. Den hade definitivt kunnat utvecklas eller ännu hellre plockats bort helt. I sin nuvarande form blir den bara en stor antiklimax. Jag tycker det är väldigt intressant att ta in kyrkoherden för att hjälpa till med ett mord, bara för att talet 13 förekommer på den döda och kyrkoherden är "bra på siffror". Så härligt ologiskt.

Jag fattar inte tycke för någon av karaktärerna och tycker inte att jag får lära känna dem, vilket ju kan bero på att detta är första delen i en serie. Den som blir tydligast är drängen/reservkonstapeln Jönsson och det är nog honom jag gillar mest.

Ett stort minus, för mig, är att jag oftast inte får vara med i själva utredning utan jag får saker och ting berättat för mig efter att det har hänt. Jag gillar inte tell utan vill ha mera show. Något som stör mitt läsflow är den märkliga meningsbyggnaden. Väldigt ofta kommer det meningar utan subjekt eller predikat, ibland ingetdera. Jag kan gilla ofullständiga meningar, om de hör ihop med resten och om det inte används för mycket. Så är det inte här.

De historiska händelser som förekommer i boken vet jag inte om det stämmer. Jag vet att Oscar II var på besök i Karlshamn just detta datum 1897, men skeppsbrottet kan jag inte hitta något alls om.

Kommer jag då att fortsätta läsa den här serien? Det är inte helt omöjligt, jag ger gärna författare två chanser. Om vi återkommer till Karlshamn för en långhelg så ska jag helt klart överväga det.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 2,97 i genomsnitt (beräknat på 18 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Böljelek: Tankar från en samlares hjärna, En full bokhylla är en rikedom och Läsvärd eller inte.

Boken finns inte att köpa i bokhandeln.

2 kommentarer:

  1. Du gjorde det inte enklare för mig... Boken står fortfarande oläst i min bokhylla. När jag kollar Goodreads ser jag att fortsättningen får mycket bättre betyg än den första. Men jag äger bara den första som inte fått så bra betyg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte dålig, inte på något sätt, men det fanns en del att störa sig på. Konstigt vore det ju annars :). Den är väldigt snabbläst, tar inte mer än några timmar, så läs du :)

      Radera