söndag 11 augusti 2019

Smakebit på søndag: Böljelek

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Hälften av semestern har gått och den här helgen har vi långhelg i Karlshamn. I dag hoppas vi på fint väder för då bär det av till Hanö. Mitt västkustska sinne skulle verkligen behöva lite hav och ö just nu.

Jag har många gånger kikat på en historisk deckarserie som utspelar sig i Karlshamn och vad skulle passa bättre än att läsa den i Karlshamn. Tänkte jag. Tyvärr fanns den inte som e-bok så det blev till att ta sig till biblioteket för att låna en analog upplaga. Böljelek av Johanna Limme och Martin Palmqvist utspelar sig 1897 och är första delen i en serie om kyrkoherde Simon Eldfeldt.

Min smakebit är från sida 63:
Jönsson förstod att han inte kunde fly från giftermål hur länge som helst. För varje dag som gick kom han en dag närmare. Mormor Bothilda hade påtalat det vid flera tillfällen och innerst inne visste Jönsson att hon hade rätt. Det var helt enkelt en jäkla tur att han inte tillhörde kvinnfolket för då hade han suttit ordentligt uppe på glasberget vid det här laget.
    "En ogift karl i vår familj är helt oacceptabelt", hade hans åttioåriga mormor Bothilda sagt. "Människor skulle kunna tro att Ivar inte riktigt var funtad som oss andra. Att han var precis som far sin."

18 kommentarer:

 1. låter allvarligt, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det där är egentligen en av sidohistorierna i boken, om inte blir avslutad.

   Radera
 2. Tack för smakbiten! Den här boken kände jag inte till, bra med bibliotek, där kan en hitta mycket ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det hade passat bättre med e-bok :)

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Det är roligt att läsa något som utspelar sig dit man reser - kul att du hittade en. Här öser regnet ner med full kraft. Hoppas ni har det bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt att jag i alla fall vill läsa första delen och nu när vi skulle till Karlshamn så passade ju det alldeles utmärkt. Vädret var bra, men blåsigt. Båtturen till och från ön blev inte helt angenäm för de som hade anlag för sjösjuka :)

   Radera
 4. jag känner till den här boken och har tänkt att jag ska läsa hela serien eftersom jag bott i Karlshamn i olika omgångar under flera år. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste ut den i morse och den var egentligen inte speciellt bra, men kul att gå på samma gator :)

   Radera
 5. Den lät ju faktiskt lite kul :) Har inte hört talas om serien förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var i alla fall kul att läsa en bok som utspelar sig i Karlshamn.

   Radera
 6. Svar
  1. Hoppas du gillar den när du läser den :)

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Ja ve o fasa att va ogift, då måste ju nåt vara alldeles galet. :D Totalt okänd bokserie för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju aldrig vara helt normalt att vara ogift :)

   Radera
 8. En okänd titel och författarpar för mig. Låter lite extra krydda med en historisk deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns nog en del autentiska händelser där, men jag måste googla :)

   Radera
 9. Det är ju planering det, att läsa böcker som utspelar sig på ställen man besöker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så sugen på att läsa den nu när vi skulle vara där i några dagar :)

   Radera