måndag 26 augusti 2019

Film: Dumplin' (2018)

Titel: Dumplin'
Originaltitel: Dumplin'
Genre: Komedi
Regissör: Anne Fletcher
Manus: Kristin Hahn, Julie Murphy (bok)
Skådespelare: Danielle Macdonald, Jennifer Aniston, Odeya Rush, Maddie Baillio, Bex Taylor-Klaus
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 110 min
Serie: -
Såg den på DVD 2 augusti 2019

Handling
När tonårstjejen Willowdean Dickson växte upp älskade hon två saker: sin frigjorda moster Lucy och countrystjärnan Dolly Parton. Sen mostern gått bort kämpar Will med att känna sig bekväm i sin kropp - ett problem som förstärks av mamma Rosie, en före detta skönhetsdrottning som nu driver den lokala skönhetstävlingen Miss Teen Bluebonnet och som inte har mycket gemensamt med sin dotter. I hopp om att röra om i grytan och irritera sin mamma anmäler sig Will till tävlingen. Till hennes förvåning ansluter sig andra flickor till "revolutionen i höga klackar" för att visa att skönhet kommer inifrån.

Min kommentar
Jag har ju berättat om sambons jobb och filmhyllan där man kunde låna filmer. Dumplin' är den fjärde av dem och det är en film som jag har varit nyfiken på. Och faktiskt även boken som den bygger på. Jag har dock inte läst boken, vilket jag ångrar lite nu för om boken är bättre än filmen så är den fantastisk.

Den här filmen har nästan allt och det är en riktig må-bra-film. Jag visste inte att Dolly Parton skulle ha en så stor betydelse och hade jag vetat det så skulle jag nog ha varit mer tveksam, det funkar förvånansvärt bra. Men visst hade det varit passande om hon själv hade dykt upp i en cameo?

En bit in i filmen blev jag lite orolig för att den aggressiva feministen skulle stjäla "revolutionen", men tack och lov så lyckades hon inte med det. Man kan tycka vad man vill om skönhetstävlingar, men det är inte bara yta och det är inte bara dumma våp som tävlar i dem och här tycker jag att det framkommer väldigt tydligt. Alla har sina egna anledningar att vara med och så ska det också få vara. Det viktiga är att man går all-in, i allt man gör. Eller som tydligen Dolly Parton sjunger: Find out who you are and do it on purpose. En bra sammanfattning.

Will gör inte allt rätt, ibland är hon bara dum. Precis som människor tenderar att vara. Oavsett vilka skäl hon hade från början så, i stället för att ändra på sig själv, ändrar hon på tävlingen och hur andra ser på henne. Låt inte andra definiera dig, det är du som bestämmer vem du är. Ett extra plus blir det för att Will insåg att hon själv gjorde precis likadant; dömde folk efter utseende. Hon har ett väldigt passande namn, Will, för det har hon. En vilja av stål.

Visst går det kanske lite för snabbt och lätt mot slutet, men jag tycker det är ett bra val och hellre det än en längre film. Det blir ändå aldrig riktigt smörigt eller klyschigt. Det är fantastiskt roligt och upplyftande, dessutom med ett bra budskap.Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 30 401 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 21 262 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Jag uppskattar dina filmtips. Själv påbörjar jag teveserier och filmer, men det mesta känns som upprepningar och jag ledsnar och slutar titta. Men din filmsmak verkar likna min, så jag skall testa den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig ofta lite tråkig när jag tittar på film. Eller kanske kräsen är ett bättre ord. Det är svårt att hitta något bra att titta på, men den här filmen gillade jag :)

   Radera
 2. Jag visste inte ens att den hade blivit film! Jag älskade boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var hos dig som jag upptäckte boken, men det fick bli filmen i stället. Nu har jag ju inte läst boken så jag vet inte hur stor skillnaden är, men jag gillade filmen i alla fall.

   Radera
 3. Inte varit så intresserad av filmen eller boken men kanske borde ge filmen en chans i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ångrar mig lite nu att jag inte läste boken först, men filmen var bra :)

   Radera