lördag 24 augusti 2019

"Om allt vore annorlunda" av Sanna Mac Donald

Författare: Sanna Mac Donald
Titel: Om allt vore annorlunda
Genre: Drama
Antal sidor: 264
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: MiMa Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 juli 2019
Första meningen: Douglas fingrade på asken.

Baksidetext
När Evert dyker upp på barnhemmet väcks känslor i Rune som han inte alls känner igen. Evert får honom att le och plötsligt bryter Rune mot regler han tidigare alltid följt, han som varit skötsam och en av biträdenas favorit ända sedan han lämnades på barnhemmet i sexårsåldern.

Anna älskar Tove, för med Tove känner hon sig levande på ett sätt som hon aldrig upplevt med Mattias. Ändå är det Mattias hon är gift med, och att utsätta honom och deras två barn för en skilsmässa känns otänkbart. På samma gång kan hon inte släppa Tove, den människa som äntligen har fått henne att känna.

Och på ålderdomshemmet på Öland sitter Douglas och längtar efter att komma hem till sin blå villa vid havet. Han är glad för livet han fick och sörjer samtidigt det han förlorade.

Rune, Anna och Douglas lever i olika tider och på olika platser men deras historier förenar dem på fler än ett sätt.

Min kommentar
Om allt vore annorlunda dök upp som en överraskning i början av året och eftersom den inte är min "vanliga" genre så har den blivit stående. Den lät ändå så intressant att jag ville läsa den och när jag behövde något som verkade lätt- och snabbläst så tyckte jag att det var dags.

Det är två egentliga berättare här; Anna och Rune (och så finns några kapitel som berättas av Douglas). Annas berättelse utspelar sig 2017 och jag tycker ögonblickligen illa om henne. Hon ägnar sig nämligen åt otrohet, något som jag inte har någon som helst förståelse för. I bästa fall kan den förklaras (dock inte i det här fallet), men den kan aldrig ursäktas. Min empati med Anna är noll och intet. Lite mer empati än ingen känner jag med Tove. Hon gjorde i alla fall vad som krävdes från sin sida, men om man har en affär med en gift person så får man skylla sig lite själv. Tycker jag. Den jag känner med är Mattias, som kämpar på så mycket han kan.

Då är det betydligt trevligare att läsa om Rune, vars historia utspelar sig 1937. Hans uppvaknande kärlek är så fantastiskt fint beskriven. Jag kan riktigt känna det han känner. Till skillnad från Anna (som har det så bra att hon faktiskt har möjlighet att välja båda alternativen) så vet han vad som är rätt. Trots att samhället säger att det är fel.

Slutet är relativt öppet och det uppskattas. Speciellt glad är jag för att det här inte är en puttenuttig "och så levde de lyckliga i alla sina dagar"- historia. Inga svar ges om vad som är rätt eller fel, det får man känna alldeles själv.

Jag gillar verkligen att fokus inte ligger på att det är kärlek mellan två personer av samma kön (i Annas fall åtminstone) utan att det är mer andra problem som behandlas. Om allt vore annorlunda sägs vara normbrytande, men jag har så svårt för det uttrycket och för mig är detta bara en bok som handlar om kärlek och om man ska följa sitt hjärta eller ej. För mig blir den varken bättre eller sämre för att den kallas normbrytande.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,93 i genomsnitt (beräknat på 44 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Om allt vore annorlunda: Just nu - just här, Romeo and Juliet och Agnes bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Den här står oläst i hyllan så nu tittade jag bara på din betygsättning...

    SvaraRadera