onsdag 21 augusti 2019

"Vänförfrågan" av Laura Marshall

Författare: Laura Marshall
Titel: Vänförfrågan
Genre: Thriller
Antal sidor: 360
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Friend request
Översättare: Ingela Jernberg
Serie: -
Förlag: Bokförlaget NoNa
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2019
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 24 juli 2019
Första meningen: Mejlet dimper ner i min inkorg som en odetonerad bomb: Maria Weston vill bli vän med dig på Facebook.

Baksidetext
"Du har fått en vänförfrågan från Maria Weston."

Mejlet från Facebook gör Louise illamående. Maria Weston har varit försvunnen i över 25 år. Senast hon sågs var på festen för avgångsklasserna 1989. I hela sitt vuxna liv har Louise känt att hon bär skulden till Marias mystiska försvinnande. Och nu är Maria tillbaka - eller?

Louise tvekar först men hon kan inte låta bli att bekräfta vänförfrågan och klicka sig in på Marias Facebookprofil. Det blir början på en mardröm.

Min kommentar
Vänförfrågan är en bok som jag har sett på väldigt många bloggar och ja, jag blev så klart nyfiken, men för en gångs skull så har jag haft bra karaktär det här året (hoppas jag inte jinxar det det) så jag har inte köpt den. Därför blev jag jätteglad när Lotten mejlade och frågade om jag ville ha den, hon hade nämligen fått ett gäng från förlaget eftersom hon är blurbad. Vad kan jag ha svarat?

Idén är ju superspännande, sociala medier är liksom en outtömlig källa när det gäller läskigheter. Tyvärr faller det lite på utförandet. Främst beror det nog på den otroligt långa uppbyggnadsfasen och då tänker jag specifikt på tråden som utspelar sig 1989. Det har ju framgått av baksidetexten att något händer på en fest, men innan vi kommer dit så har vi varit tvungna att gå på massor av fester. Känns det som. Jo, visst behövs det lite bakgrund till det som sedan händer, men det hade inte behövt vara så utdraget. Jag blir bara otålig och tycker att hon (författaren) ska komma till saken.

I nutidstråden får vi mest möta Louise och hennes ältande. Hon måste vara ältandets mästare. Nej, det de gjorde var inte okej, men i stället för att älta det i resten av sitt liv så borde man kanske göra något åt det. Jag tycker att hon överdriver sin egen betydelse och hon är inte ett dugg rationell, vilket kanske är anledningen till att jag inte alls förstår hennes agerande. Till viss del förklaras hennes beteende, men inte helt. Jag tycker att det verkar finnas några år där hon borde ha kunnat tänka logiskt.

Persongalleriet är precis lagom stort och karaktärerna är i mångt och mycket samma i båda trådarna. Det underlättar. Dessvärre tycker jag inte om någon av dem. Jag vet inte vad det beror på, men de berör mig inte. Detta trots att beskrivningen av de utsatta tonårsåren beskrivs på ett väldigt bra sätt. Den där rädslan för att hamna utanför kan nog bli övermäktig en del.

Det som händer Louise känns lite konstruerat, som att händelser hittas för att skapa någon sorts spänning. Själv tycker jag att det aldrig blir riktigt obehagligt. Väldigt ofta upprepas fraser, nästan ordagrant, och saker blir alldeles för övertydliga. Slutet blir på tok för förklarande. Allting gås igenom och förklaras in i minsta detalj.

Vänförfrågan är inte den vanliga spänningsromanen, utan mer en psykologisk relationsthriller. Med tanke på att detta är Laura Marshalls debut så är det ändå bra och lovande inför framtiden.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,80 i genomsnitt (beräknat på 29 464 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vänförfrågan: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och Tofflan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag störde mig jättemycket på huvudkaraktären och hennes ologiska handlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att hon inte var riktigt rationell i skolan och efter att hon träffade sin man, men däremellan borde hon ju ha lyckats komma till insikt. Kanske.

   Radera
 2. Jag gillade den för mig nya författarbekantskapen!
  https://tofflandel2.wordpress.com/2018/11/11/vanforfragan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet, det är därför jag har länkat till dig :)

   Radera
 3. Håller verkligen med om att det blev lite utdraget med alla fester som vi var tvungna att gå på innan Den festen väl ägde rum, kanske borde man inte avslöjat så mycket i baksidestexten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den som skrev baksidetexten förstörde en del, skulle man nog kunna säga. Jag förstod ju varför det andra var där, men jag väntade ju bara på Festen :)

   Radera