lördag 10 augusti 2019

"Miraklet" av Emma Donoghue

Författare: Emma Donoghue
Titel: Miraklet
Genre: Drama
Antal sidor: 300
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Wonder
Översättare: Leif Janzon
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 juli 2019
Första meningen: Resan var inte värre än vad hon hade föreställt sig.

Baksidetext
Anna är elva år och bor med sin djupt troende familj på den irländska landsbygden. Trots att hon helt slutade äta för fyra månader sedan verkar hon vara vid god hälsa. Hennes familj tror att hon är utvald av gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år.

Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister flockas kring stugan där hon bor. Dit kommer också sjuksköterskan Lib som ska vaka över Anna för att se till att det inte är något fult trick. De två utvecklar ett slags vänskap och Lib blir alltmer orolig. Anna får verkligen ingen mat i alla fall inte vad Lib kan se men med tiden börjar hon uppvisa diffusa och skrämmande symptom.

Min kommentar
Miraklet är en av de där böckerna som har dykt upp som en överraskning och ja, jag är väl inte den snabbaste med att läsa dem. Speciellt när det är en bok som låter lite... annorlunda mot vad jag brukar läsa. Jag har ändå hört väldigt mycket om den och bara bra saker, tror jag, och lite nyfiken är man ju av sig.

Jag vet inte om jag hade fattat att boken utspelar sig på Irland. Det tycker jag är en bonus. Nu är jag extra glad över den där Irlandsresan för några år sedan, då vi fick veta väldigt mycket om den irländska historien. Om potatispesten och den stora svälten. Den här boken utspelar sig några år efter, i slutet av 1850-talet. Det underlättar om man känner till det irländska kynnet och en del bakgrund när man läser Miraklet. Annars kan nog det som händer här förefalla fullkomligt osannolikt.

Miraklet är den typ av bok där jag byter åsikt om en del av karaktärerna, föremålen för min ilska skiftar lite längs vägen. Det är otroligt skickligt gjort och inte alla bemästrar detta. Lib, sjuksköterskan som ska vakta Anna, retar mig till vansinne i början. Hon är fruktansvärt osympatisk. Hon är inskränkt och nedlåtande, tycker sig vara förmer än de fattiga, starkt troende irländarna. Om hon inte hade varit så fördomsfull så kanske hon hade hört vad folk faktiskt sa.

Första halvan av boken är väldigt långsam, inte seg eller dålig. Bara långsam. Jag kunde inte riktigt förstå storheten. I andra halvan uppenbaras den ena sanningen efter den andra. Den ena värre än den andra. Andra halvan blir sträckläsningsmaterial. Språket flyter på bra, men ibland kommer det en och annan lösryckt mening, som inte verkar passa in. Om det beror på översättningen eller på originalet vet jag inte.

Det finns väldigt mycket att säga om skeendena här och om vilket elände missbruk av religionen har ställt till med. Ofta används den ju för att hålla "det vanliga folket" nedtryckt och lydigt, speciellt förr. Katolicismens skuldbeläggning frodas, önskan om och tron på ett mirakel överskuggar allt annat. Till och med ett döende barns behov. Lib ställs inför många moraliska frågor, nästan alla andra skyller på Guds vilja när de väljer att låta ett barn dö. Det finns så oerhört mycket att uppröras över här.

Jag skulle vilja påstå att Miraklet är en riktig bokcirkelbok. Här finns hur mycket som helst att diskutera. Det viktiga är att ha ett öppet sinne.

Goodreads hade den 3,63 i genomsnitt (beräknat på 55 296 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Miraklet: Johannas deckarhörna, C.R.M. Nilsson och LexieLäser.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Vad intressant! Den här står ju oläst i min hylla. Har läst en bok av henne tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt att du ska läsa den. Väldigt bra är den.

   Radera
 2. Åh, jag tyckte att Miraklet var otroligt läsvärd.

  SvaraRadera
 3. vackert omslag, jag gillar långsamma böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsamt gör mig inget, men det får inte stå och stampa :)

   Radera
 4. Jag undrar vad jag skulle tycka om den. Den låter intressant samtidigt kan det var frustrerande med böcker man verkligen vill prata med någon om men som ingen i ens närhet har läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att jag nog hade velat ha en bokcirkel till denna, det hade hjälpt att kunna prata om den.

   Radera