söndag 4 augusti 2019

Smakebit på søndag: Spegelstaden

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu har min semester börjat. Två veckor av lugn och ro. Vi har inte direkt något planerat, förutom en långhelg i Karlshamn och förhoppningsvis ett besök på Hanö. Och en ganska lång lista på eventuella utflyktsmål. Temat i år verkar vara glass... Igår gjorde vi en utflykt till Hässleholm, där det på somrarna står en glassvagn med något som måste vara en av de godaste glassorter jag har ätit. Flera andra, eventuella, utflyktsmål går till liknande ställen.

Passande nog så läser jag just nu en tegelsten, det hör väl till på semestern, Spegelstaden av Justin Cronin. Det är tredje och sista delen i Passagen-trilogin. Första delen var riktigt bra, andra inte så bra och den här tredje ligger hittills någonstans mellan de två. Vissa avsnitt är fantastiskt bra och vissa är bara konstiga. Halvvägs in i boken så kommer den del som kallas Timmen noll...

Min smakebit är från sida 386-387:
Känslan träffade Amy som ett slag i magen. Hon föll framstupa, tappade trädgårdsspaden och ställde sig på alla fyra i gruset.
    "Amy. Hur är det?"
    Carter stod på knä bredvid henne. Hon försökte svara, men kunde inte. Hon fick inte luft.
    "Var gör det ont någonstans? Vad är det?"
    I samma ögonblick vaknade Caleb Jaxon och kände den otäcka lukten av rök. Han hade tillbringat natten i en fåtölj vid dörren, med Georges pistol på bordet framför sig och geväret i knäet. Det första han kom att tänka på var att det brann i hans eget hus. Han satte sig upp med ett ryck och kände paniken komma rusande. Men nej, i rummet var allt i sin ordning. Lukten kom någon annanstans ifrån. Han tog pistolen och gick ut. Västerut, bakom bergskammen, lystes himlen upp av ett brandgult sken.
    "Snälla miss Amy", sa Carter. "Nu blir jag rädd."
    Hon skakade och kunde fortfarande inte få fram ett ord. En sådan smärta de kände. Och skräcken. Så många, alla på en gång. Nu öppnade sig halsen och luften sögs in i lungorna igen.
    "Det har börjat."


24 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, lite nyfiken på trädgårdspaden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De jobbar i en jättefin trädgård, som egentligen inte finns :)

   Radera
 2. Jag tror faktiskt jag inte har läst något av honom! Tack för smakbiten. Låter som en perfekt semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan hända att jag måste leta upp fler böcker av honom :) Ja, den här semestern är bara för att orka med de veckor som är kvar till vår andra semester :)

   Radera
 3. Oj, spännande! En dystopi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller egentligen mer postapokalyptisk. Spännande är det i alla fall :)

   Radera
 4. Svar
  1. Nja, den har egentligen redan hänt. I första boken :)

   Radera
 5. Tack för smakbiten! Inte läst något av Cronin men känner iaf till författaren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är riktigt bra, om man gillar den typen av historier :)

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Justin Cronins Flickan från ingenstans står nu o blänger på mig oläst i hyllan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! Första delen är väldigt bra. Precis som den här tredje verkar vara så här långt.

   Radera
 7. ujuj, vad är det månne som har börjat? Tufft med tegelsten, iaf om man ska försöka läsa i sängen. Trevlig semester och tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser på läsplattan i sängen också, då slipper jag tända ljuset så att myggorna hittar in :)

   Radera
 8. har inte läst nåt av Justin Cronin. Ottos glass har en kiosk på torget i HLM. finns även i Åhus. Karlshamn är en liten fin stad där jag bott under gymnasietiden och sedan kom tillbka och arbetade i några år. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Otto-glassen är bland det godaste jag har ätit. Det är därför vi ska till Åhus. Och Karlshamn, delvis. Sambons familj bor där så det blir en kombination av släkt och glass :)

   Radera
 9. Jag har alla tre böckerna i bokhyllan men inte läst dem än. Fast jag vill så gärna göra det snart. Låter väldigt spännande, tack för smakbiten! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ja ja, det är jättespännande. Första delen är en slukarbok och det verkar även den här tredje delen vara.

   Radera
 10. Har nog inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart har jag läst tre böcker av honom :)

   Radera
 11. Glass är gott! Hoppas du får en riktigt skön semester! Jag har läst de två första böckerna i serien, men på engelska. Jag har The City of Mirrors och har tänkt läsa den i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela sambons släkt är en glassfamilj, de har en extra mage för glass. Du har något väldigt bra att se fram emot om du läser den här boken i år :)

   Radera
 12. Semester och glass låter ju som en bra kombination!

  SvaraRadera