onsdag 7 augusti 2019

"Ett förbud mot mord" av Louise Penny

Författare: Louise Penny
Titel: Ett förbud mot mord
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 379
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The murder stone
Översättare: Charlotte Hjukström
Serie: Armand Gamache 4
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2016
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 juli 2019
Första meningen: För över hundra år sedan upptäckte rövarbaronerna sjön Lac Massawippi.

Baksidetext
Det är högsommar och den förmögna familjen Finney har samlats på värdshuset Manoir Bellechasse för sin årliga släktträff. Men i takt med att temperaturen stiger börjar också gamla hemligheter och bittra rivaliteter att komma upp till ytan. Och när värmevågen kokar över till en våldsam nattlig storm, lämnar den ett lik efter sig.

Kriminalkommissarie Armand Gamache - som firar sin bröllopsdag på Bellechasse tillsammans med sin hustru - finner sig plötsligt i ett hus fullt av misstänkta. Han tar sig an utredningen. Men vad Gamache inte anar är att detta också kommer att föra honom tillbaka till några av de mörka vrårna i hans egen historia...

Min kommentar
Det här är en serie som länge har fått leva på undantag. Trots att jag gillade första delen, som jag läste för fyra år sedan så tog det evigheter innan jag fortsatte. Därför bestämde jag mig för att följa årstiderna i böckerna, bara för att inte glömma att läsa dem. Det fungerar förvånansvärt bra. Och jag fastnar mer och mer för det här för varje bok.

Jag hade nog inte riktigt fattat att det var dags att byta ut den mysiga lilla byn Three Pines mot ett hotell mitt ute i den kanadensiska vildmarken, men så var det tydligen. Ett enda litet kort besök blir det dock i Three Pines, där man får möta några av de välkända karaktärerna. Men det gör inget. Jag gillar den nya platsen också. Dessutom följer att par karaktärer med från byn till hotellet.

Armand Gamache får mer kött på benen i den här boken, man får veta lite mer om hur han blev som han blev. Han är så långt ifrån den stereotypiske kriminalaren att han nästan är dess raka motsats. Han är en riktig livsnjutare. Det är så uppfriskande att läsa om en så oerhört sympatisk huvudperson. Även Armands fru, Reine-Marie, får en tydligare kontur. Av poliserna är det dock fortfarande Jean Guy som är min favorit. Han är så härligt kantig. Fyrkantig. Peter Morrow är precis den lilla människa som jag fick känslan av redan i första boken. Nu får man veta varför.

Det är väldigt få karaktärer i Ett förbud mot mord. I kombination med den isolerade miljön så blir detta en riktig pusseldeckare. Det har nog alla böckerna varit hittills, men här blir det ännu tydligare. Något som också blir tydligare är arvet från Agatha Christie. Med en släng av Morden i Midsomer. Trots mord och elände så är det mysigt.

Att det tar 100 sidor innan själva mordet inträffar gör mig absolut ingenting. Visst finns det ett problem att lösa, men det är liksom inte det som är det viktiga. Det är allt runt omkring som gör att jag vill fortsätta läsa. Här finns inga blodiga detaljer. Ingen action heller. Förutom en scen på ett tak, som jag faktiskt tyckte inte riktigt passade in. Ledtrådar pytsas ut lite i taget och jag gillar det makliga tempot. Titeln känns lite underlig, men den får sin förklaring (och helt ärligt, Mördarstenen låter inte speciellt bra på svenska).

Jag brukar ju klaga på föreläsningar och förklaringar, men uppenbarligen funkar det om det är bra gjort. Som här. Jag får lära mig massor om den kanadensiska historien, om konflikten mellan fransktalande och engelsktalande. Och om bin. Något som till min stora glädje inte nämns mer är den uttjatade Arnot-affären.

Det här är välskrivet, smart och spännande. Nästa bok utspelas i september så jag får vänta ett tag på att läsa den, men den är redan inplanerad.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,20 i genomsnitt (beräknat på 42 697 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Ett förbud mot mord: Johannas deckarhörna, Bokstunder och Midnattsord.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Roligt att du också tyckte om den. :) Även om den är en deckare så är det första ordet mysig som dyker upp. Gillar verkligen Gamache, att han är en livsnjutare och inte har problem med t.ex sprit eller förhållanden. Och Jean Guy är verkligen härligt fyrkantig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det väl skönt att läsa om en polis som är lycklig :) Snart dags för nästa del, i september :)

   Radera
 2. Jag har bara läst första men det här är en serie jag verkligen vill återkomma till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera att läsa dem i årstidsordning, eller vad man ska kalla det. Det funkar riktigt bra och då glömmer jag inte bort dem.

   Radera
 3. Jag älskar Louise Pennys böcker om kommissarie Gamache. Tyvärr är alla ännu inte översatta till svenska, tror att det finns typ 15 i serien och kanske åtta eller nio är översatta. Dåligt, väntar otåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att den femtonde delen ska komma nu i augusti och den åttonde delen släpptes på svenska i april i år. Så de ligger efter och jag hoppas verkligen att de fortsätter att översätta serien.

   Radera