måndag 19 augusti 2019

Film: Prospect (2018)

Titel: Prospect
Originaltitel: Prospect
Genre: Science fiction
Regissör: Christopher Caldwell, Zeek Earl
Manus: Christopher Caldwell, Zeek Earl
Skådespelare: Sophie Thatcher, Pedro Pascal, Jay Duplass, Luke Pitzrick, Sheila Vand
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: Kanada | USA
Längd: 99 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 26 juli 2019

Handling
En tonårstjej och hennes far landar på en avlägsen måne, i jakt på dyrbara naturresurser. Deras kontrakt leder dem till månens giftiga skogar där de ska utvinna sällsynta ädelstenar, men i den utomjordiska vildmarken är de allt annat än ensamma. Trots rivaliserande prospektörer, plundrare och urinvånare, ska dock deras största fara ska visa sig vara en av dem själva.

Min kommentar
Jag har ju tidigare berättat om sambons jobb och filmhyllan där man kunde låna filmer. Nu var det dags att se den tredje av dem, Prospect. Även den är en film som jag många gånger har klickat på och funderat på att köpa, men aldrig gjort av någon anledning. I Prospects fall var det inte det dåliga betyget på IMDb, utan att så få faktiskt har satt betyg på den. Det brukar betyda att den är väldigt smal och de som har sett den gillar förmodligen den typen av film. Än en gång visade det sig att jag, trots allt, har bra omdöme/känsla när det handlar om att välja film.

Prospect utspelar sig någon gång i framtiden och då vill i alla fall jag se lite high-tech. Det fanns det inte här. Överhuvudtaget. Det liknar mer en film inspelad på 50-talet och rekvisitan verkar vara hämtad i närmaste garage. Vapnen ser ut som pinnar av den typen som man själv sprang omkring med i skogen som barn. Även dialogen är hämtad från forna tider, den känns krystad och högtravande.

Miljön ser ut precis som den man kan hitta var som helst, till och med i Sverige. Det är vanlig skog, men tydligen finns det något i luften som är farligt att andas eller få på sig. Därför måste man ha rymddräkt på sig så fort man är ute. Det märkliga är att luckorna på "rymdskeppet" öppnas rakt ut i den farliga luften, men väl inne i den så behöver man ingen dräkt. Det räcker till och med att gå in i ett tält för att kunna andas.

Skådespelarna gör så gott de kan med det de har att arbeta med och ingen skugga ska falla på dem. Och så är det ju alltid kul att se Pedro Pascal.

Prospect har en bra idé och förmodligen är det en film för sci-fi-fanatiker och/eller cineaster. Som jag uppenbarligen inte är då. Att det är en lågbudgetfilm förklarar ju den dåliga tekniken, men inte det dåliga manuset.Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 4 805 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 9 913 betyg).
Jag ger den 2,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar