måndag 19 augusti 2019

TV-serie: The Blacklist #1 (2013)

Titel: The Blacklist
Originaltitel: The Blacklist
Genre: Crime
Skapad av: Jon Bokenkamp
TV-bolag: NBC
Skådespelare: James Spader, Megan Boone, Diego Klattenhof, Amir Arison, Parminder Nagra
Premiär: 2013-10-17
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 22
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix augusti 2019

Handling
Raymond "Red" Reddington, en efterlyst brottsling, överlämnar sig frivilligt till FBI i deras högkvarter. Han hävdar att han och underrättelsetjänsten har ett gemensamt intresse: att få fast livsfarliga förbrytare. Reddington har nu ett explosivt förslag - han vill samarbeta med FBI, men insisterar på att endast tala med Elizabeth Keen, en ny och oerfaren profilerare. Keen ställer sig frågande till Reddingtons plötsliga intresse för henne, men han upprepar att det att det är någonting särskilt med henne. Efter att FBI lyckas gripa en terrorist han lämnat information om, avslöjar Reddington att denne förbrytare bara är den första i en lång rad. Under de senaste två decennierna har han nämligen sammanställt en lista med ärkeskurkar, politiker, spioner och internationella terrorister, som FBI inte ens vet existerar, trots att de är några av världens värsta brottslingar. Reddington kallar den för sin "svarta lista".

Min kommentar
The Blacklist är ju en gammal serie och jag köpte första säsongen redan för fyra år sedan, men TV-serielistan börjar lite påminna om boklistan och jag hade nog egentligen glömt av att vi har den. När semestern började tänkte jag att vi skulle se något spännande och då hittade jag den. Nu är jag ganska irriterad över att vi int har sett den tidigare.

Det här är så otroligt spännande att vi nästan binge-watchar och vi ser alla 22 avsnitt på ungefär en vecka, vilket nog får betraktas som rekord. Hela upplägget är nytt (och inte speciellt trovärdigt, om man ska vara ärlig) och fantasieggande. Många frågor blir det (Vilka hemligheter har Tom? Vem är egentligen Liz far? Vem är mullvaden?) och jag sitter hela tiden och undrar vem man egentligen kan lita på. Alla avsnitt hör ihop, trots att varje fall avslutas i sitt avsnitt, och bildar en lång kedja. Det enda jag var lite orolig för var att mysteriet med Tom skulle dra ut på tiden. Jag avskyr när någon tråd blir för lång, det räcker liksom med en säsong för en sidohistoria.

Jag älskar James Spader! I den här rollen är han helt enkelt briljant och jag kan inte se någon annan göra rollen som Red. Jag älskar Reds anekdoter, som jag inte vet om jag ska tro på eller om de är hittepå. Tyvärr kommer inte Megan Boone, som spelar Liz, upp i samma nivå, men det kan faktiskt också bero på det lite underliga manuset. Ibland känns det som att hon har multipla personligheter. I början är hon feg och klantig, vilket är trovärdigt eftersom hon är helt ny. Efter några avsnitt har hon blivit tuff, rent av stenhård och då gillar jag henne verkligen. Sedan, mot slutet, blir hon en mes igen. Man kan liksom inte byta personlighet som det passar för avsnittet.

Diego Klattenhof, som spelar kollegan Ressler, är också riktigt bra och Parminder Nagra är alltid kul att se. Men min stora favorit, förutom Spader då, är som vanligt IT-nörden. I det här fallet Aram, som spelas av Amir Arison. Hans karaktär får inte jättemycket utrymme i början, men hans roll växer. Och minsann, Peter Stormare dyker upp i en roll också. Det är alltid en bonus.

Efter att vi hade tittat färdigt på den här första säsongen så började vi direkt på den andra. Så bra är den.TV Time har serien 9,8 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,0 i genomsnitt (beräknat på 162 316 betyg).
Jag ger den 4,5.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag började titta på den här, men fastnade liksom inte. Får nog återuppta den någon gång och se om jag fastnar då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var nog fast från start, så det kan ju vara så att du helt enkelt inte gillade :)

      Radera