lördag 21 september 2019

"Den tysta patienten" av Alex Michaelides

Författare: Alex Michaelides
Titel: Den tysta patienten
Genre: Thriller
Antal sidor: 320
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The silent patient
Översättare: Hanna Axén
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 augusti 2019
Första meningen: Jag vet inte varför jag skriver det här.

Baksidetext
Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering - och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia - den tysta patienten - ökänd.

Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia - av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom...

Min kommentar
När den här boken plötsligt dök upp på hallmattan blev jag väldigt överraskad. När en bok kallas 2019 års stora thriller-hajp så förväntar jag mig att jag faktiskt har hört talas om den. Det hade jag inte. Den var fullständigt okänd för mig. Jag är inte den som är den, självklart måste jag ju läsa den. Förväntningarna var inte speciellt höga, jag har så många gånger gått på de där blurbarna och säljtexterna att jag snarare kände mig skeptisk. Det var alltså upp till bevis som gällde här. Om du har tänkt läsa den här boken så gör du bäst i att sluta läsa det här inlägget. Jag vill inte riskera att förstöra läsningen för dig och du vill inte veta för mycket.

Den tysta patienten jobbade i uppförsbacke ända från start. Jag blev väldigt irriterad när boken mer verkade handla om berättaren, Theo Faber, än om patienten Alicia. Dessutom är Theo en ganska tråkig figur. Och en idiot. Han lyckas aldrig riktigt intressera mig. Ett tag tänkte jag att boken ju borde ha hetat Den besatte psykoterapeuten i stället. För det mesta får man Theos perspektiv, men ibland så dyker Alicias dagboksanteckningar upp och de är lite mer intressanta.

Det var lite för mycket psychobabbel för mig, vilket kanske är svårt att undvika med tanke på vad boken handlar om, men alla dessa kategoriska påståendena gjorde mig nästan tokig.

Jag var så säker på hur allt låg till att jag inte ens lyfte på ögonbrynet när upplösningen kom. Oförutsägbarheten var kanske inte lika med noll, men nästan allt är så uppenbart att det lika gärna kunde ha annonserats i tidningen. Förmodligen är den mer spännande om man inte brukar läsa thrillers. För mig blir det lite för enkla och billiga knep för att kollra bort läsaren och den är på tok för lik många andra thrillers. Det känns som att alla vill skriva den här typen av bok just nu.

Den tysta patienten är inte dålig på något sätt, det är bara det att den aldrig blev den där thrillern som jag hade förväntat mig. Den har många av beståndsdelarna som krävs, men de förvaltas inte på något speciellt bra sätt. Det lunkar liksom bara på. Jag fick aldrig högre puls och jag blev aldrig nyfiken. Den saknade det där lilla extra och ärligt talat, det måste finnas mer substans i en bok. Inte bara en twist på slutet.

Goodreads hade den 4,05 i genomsnitt (beräknat på 118 017 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Den tysta patienten: Bokkoll, DAST Magazine och Mysterierna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. en mycket intressant bok, och vilket slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/den-tysta-patienten-av-alex-michaelides.html

   Radera
  2. Jag var ganska säker på hur allt låg till så jag blev inte speciellt överraskad av slutet. Det är nackdelen med att läsa många thrillers :)

   Radera
  3. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd... som Karin Boye skulle ha sagt.

   Radera
 2. Betyg 3,5 hm... (försökte låta bli att läsa resten). Jag har fått den här rekommenderad av andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså den är inte dålig. Inte alls. Det är bara att den bygger helt och hållet på att man ska bli överraskad. Vilket jag inte blev då :)

   Radera
 3. Jag har den här hemma och hade tänkt att den skulle bli nästa bok jag läser, men nu tar jag nog en annan istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, jag vill ju inte förstöra några förväntningar :( Den är alltså inte dålig, bara inte det jag förväntar mig av en thriller.

   Radera