söndag 15 september 2019

Smakebit på søndag: Knutar och kors

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här veckan har vi haft två dagars internkonferens på jobbet. Även om det har varit både kul och intressant så är det jobbigt att bara sitta och lyssna. Nu är allt det där jobbiga över och nu kan jag på riktigt börja fokusera på semestern. Bara en jobbvecka kvar nu...

Med läsningen går det nog bra. Planeringen är i fas. Eller egentligen före för jag har klämt in två oplanerade böcker för att det ska passa. Jag måste ju ha rätt bok med till Spanien... I dag ska jag börja läsa den allra första boken om John Rebus, Knutar och kors av Ian Rankin. Den kom redan 1987. Jag har läst en annan bok av honom, som var sextonde delen i samma serie (det finns 22 nu). Det var en massa år sedan och jag var inte helt kompatibel med den, men nu ska det bli intressant att läsa den allra första boken.

Min smakebit är prologen från bokens början:
Flickan skrek bara en gång.
    Men även det var ett litet misstag från hans sida. Det hade kunnat vara slutet, nästan innan han hade börjat. Nyfikna grannar, poliser som kallas till platsen. Nej, det dög inte alls. Nästa gång skulle han knyta munkavlen lite hårdare, bara lite hårdare, bara så att den satt en smula bättre.
    Efteråt drog han fram ett snörnystan ur skrivbordslådan. Han använde en vass nagelsax, en sådan som flickor alltid verkade ha, och klippte av en stump på ungefär femton centimeter, och sedan lade han tillbaka saxen och nystanet i skrivbordslådan. En bilmotor accelererade utanför och på vägen fram till fönstret välte han en boktrave. Men bilen var borta och han log för sig själv, Han gjorde en knut på snöret, ingen särskild knut, bara en vanlig. Kuvertet låg redan färdigt på ett bord.

28 kommentarer:

 1. Ah, så du har läst en senare del också. Ska bli mycket intressant att se vad du tycker om den här, den står ju i min hylla och väntar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att John Rebus kan vara en sådan där karaktär som man liksom måste vara med från början. Han kräver tillvänjning :)

   Radera
 2. att ha semester kvar låter trevligt, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men egentligen betyder det att man tog för lite på sommaren :)

   Radera
 3. Jag har läst den medelbetyg har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tredjedel in så har den nog inte högre än runt medel.

   Radera
 4. jag läste Rankin ganska mycket när han var ny. jag gillade honom,
  tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Rebus är en karaktär som man måste växa ihop med. Just nu tycker jag i alla fall inte illa om honom :)

   Radera
 5. Det er veldig viktig å ha med seg rett bok på ferie :-) Jeg tar alltid med meg for mange bøker, men det er mye bedre enn for få!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir bara en fysisk bok, hade helst sluppit det överhuvudtaget eftersom jag reser med bara handbagage. Tyvärr finns inte boken vare sig som e-bok eller ljudbok och det måste vara den för den utspelar sig i Spanien :)

   Radera
 6. Huh, det var en läskig början! Tack för smakbiten! Hoppas du får det trevligt i Spanien. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt bra början på en bok :) Tack, jag tror att det kan bli trevligt i Spanien.

   Radera
 7. Lyssnade på den här för några år sen, minns att den inte var så tjock och ganska ok, har läst några andra delar innan den. Och sett filmatiseringar som jag gillade. Tack för smakbiten! Låter härligt med semester och Spanien. Barcelona?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt tunn, bara lite drygt 200 sidor. Filmatiseringarna har jag faktiskt inte sett alls, konstigt nog. Nej, tyvärr inte Barcelona, det här blir en äkta bara-vila-och-koppla-av-semester söder om Torreveija :)

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Jag har läst någon bok av författaren men inte den här. Tror också att det är bättre att läsa dem i ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju hoppas att karaktärer utvecklas och då blir det ju knepigt om man läser i fel ordning.

   Radera
 9. Tack för smakbiten, och trevlig resa! :)

  SvaraRadera
 10. Ujuj, har inte läst författaren men det beror mest på att jag inte läser mycket krim. Tack för smakbit, bra idé att läsa en hel serie. Fast jag tror jag skulle tröttna , jag är så ombytlig av mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam till om jag kommer att läsa hela serien, den är lite för lång för sitt eget bästa. Tror jag. I alla fall så kommer det inte att bli speciellt många i följd. Då ledsnar till och med jag :)

   Radera
 11. Den författaren har jag missat helt, tror jag. Ja, det var en otäck inledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var nog egentligen mer känd förut och mest känd om man läser deckare :)

   Radera