lördag 31 juli 2010

"Shantaram" av Gregory David Roberts

Genre: Drama
Antal sidor: 938
Originaltitel: Shantaram
Översättare: Hans O Sjöström
Serie: -
Utgivningsår: (första) 2003 (min) 2008
Förlag: Pocketförlaget

Baksidetext
I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med maffialedaren Abdel Khader Khan till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.

Min kommentar
I början, när äventyret precis börjat i Indien, tyckte jag boken var vanvettigt rolig. Beskrivningen av indier var mitt i prick. Sedan kom ett långt parti där jag mest tyckte det var jobbigt att läsa, inte för att boken var dålig, utan tvärtom. Det kändes helt enkelt tufft att läsa om allt elände. När jag slutade försöka värja mig mot det, blev det lättare att läsa. Visst är boken på tok för lång, men det blev ändå aldrig trist. Roberts har ett fantastiskt målande språk och karaktärerna, ja, det är precis som att man känner dem. Men någon längtan att åka till Indien får jag inte...

Jag ger den 4.5

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar