lördag 7 december 2013

"Å andra sidan" av Marian Keyes

Genre: Chick-lit
Antal sidor: 609
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The other side of the story
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Förlag: Pan
Utgivningsår: (original) 2004 (min) 2005
Format: Storpocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 november 2013

Första meningen: Susan, du ville ha nyheter.

Baksidetext
Marian Keyes nya bästsäljare utspelar sig i förlagsbranschen och handlar om tre kvinnor; den litterära agenten Jojo, författaren Lily och festfixaren Gemma. Humoristiskt och träffsäkert beskriver Keyes kvinnornas problem med mammor, kollegor och pojkvänner.

Jojo Harvey är litterär agent, med en kropp som Jessica Rabbit och en knivskarp hjärna. Hon har siktet inställt på att bli delägare i agenturen men när en ny kollega dyker upp och kammar hem ett miljonkontrakt får hon problem.

En av Jojos författare är Lily Wright. Hon har skrivit en tröstbok efter ett rånöverfall och boken blev en bästsäljare. Nu har Lily fått skrivkramp och börjar bli desperat. Hon har nämligen köpt ett drömhus åt sig och pojkvännen Anton.

Gemma Hogan arbetar som festfixare. Hon var tidigare en av Lilys bästa vänner, tills den dagen då Lily stal hennes pojkvän Anton. Nu har Gemmas pappa träffat en ny kvinna efter trettiofem års äktenskap och Gemma flyttar hem till sin mamma, som fått en sådan chock att hon måste matas med lugnande medel. Gemma skickar desperata e-mail till sin väninna Suzanne, som tycker att de är så underhållande att hon skickar dem till den enda litterära agent hon känner till: Jojo Harvey. Och så är cirkeln sluten.

Min kommentar
I november hade jag ett skräcktema, i alla fall var det väldigt mörkt och dystert, till och med lite för tungsint (vilket jag faktiskt inte trodde var möjligt). Då tänkte jag att en Marian Keyes kanske kunde få upp humöret lite. Det kunde den.

Det här är inte en bok om familjen Walsh, men temat är ganska samma som vanligt. Ung, driftig kvinna blir lämnad/förlorar jobbet eller liknande, blir hämndlysten, kämpar sig igenom och kommer ut på andra sidan, starkare än tidigare. Inget fel på det. Ibland är det precis vad doktorn ordinerat. Vad jag reagerar på är egentligen det där hämndlysten. Jag förstår inte varför man måste hämnas på den man tycker har behandlat en illa.

Nåväl, ibland blir det lite för tramsigt och också utdraget, de där mejlen och historierna hade jag inte behövt. I alla fall inte så många och långa. Här kunde ha skurits ner betydligt. Karaktärerna är en historia för sig. På sätt och vis gillar jag dem, för de är inte endimensionella, de har både bra och dåliga sidor. Däremot beter de sig otroligt märkligt, åtminstone i min värld. I min värld spontanköper man inte ett hus, man har inte en affär med en gift man, man åker inte bara med och hoppas att allt löser sig och man hämnas inte alla gamla oförrätter. Däremot gillar jag att (de unga) kvinnorna, trots allt detta, faktiskt är starka och vet vad de vill (även om det ibland är fel saker), det går till en viss gräns sedan säger det stopp. Man skulle nog kunna använda Keyes böcker som inspirationskälla för att våga ta för sig.

Lustigt nog behandlas ämnet produktplacering i böcker av förlaget där Jojo jobbar och som av en händelse så förekommer det en hel del produktnamn i berättelsen. En slump? Boken har tre berättare, Gemma, Lily och Jojo. Något förvirrande så är Gemmas och Lilys delar i jag-form, medan Jojo berättas i tredje person. Det var inga problem med att veta vem som är rösten, det framgår tydligt, men jag kan inte låta bli att undra varför berättarstilen skiljer sig åt.

En perfekt bok att ta till när detta är vad man behöver, man får nämligen precis det man förväntar sig.

Boktipsets estimerade betyg var 3.4. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Å andra sidan: Bokform, Calles corner och Vår bokvärld.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Det här är en Keyes-bok jag bara läst en gång och den ligger långt ner på omläsningslistan av hennes böcker, utan att jag riktigt begriper varför... Sushi för nybörjare är annars en favorit, liksom En oväntad semester :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju inte en av Keyes bättre... Min favorit är nog Vattenmelonen. Eller Är det någon där?

   Radera
 2. Ibland behöver man en sån bok. Jag har bara läst två. Dvs Sushi för nybörjare som jag tyckte var ok och sen The Brightest Star in the Sky som jag gav upp efter ca en tredjedel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oväntat besök på Star Street (som den heter på svenska) har jag inte läst än, men jag har den. Nästan alla Keyes böcker om familjen Walsh skulle jag våga rekommendera :)

   Radera
 3. Åh, hittade din blogg för ett tag sen och upptäckte att du recenserar mina favoritförfattare (King, Dillon, Keyes och O'flanagan). Ska bli kul att se vad du har skrivit om dom :) Tänkte även höra om du har några tips om feelgood i samma anda som dessa tre damer? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit! Det där är ju svårt, det finns ju mängder av bra feelgood, men om de är i samma anda... Jag gillar ju Christoffer Holst och även Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan samt Problemet med Henry och Zoe av Andy Jones. Du kan alltid scrolla längst ner på sidan och hitta etiketter för genre. Där finns både feelgood och chick-lit :)

   Radera