onsdag 20 april 2011

"Odjuret" av Anders Roslund & Börge Hellström

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 358
Serie: Ewert Grens 1
Utgivningsdatum: 2004-03-17

Baksidetext
Två barn hittas döda i ett källarförråd. Fyra år senare rymmer deras mördare från en fångtransport. Polisen är övertygad - han kommer att mörda igen.

I en svensk småstad lämnar en pappa sin femåriga dotter ovanligt sent på dagis. Bara några timmar senare hittas flickan våldtagen och död. Hur kunde detta hända? När polisen står maktlös tar pappan saken i egna händer. Och plötsligt jagar man inte längre en pedofil utan dras in i ett brottmål som berör hela landet. En pappa som hämnats sin dotters död står inför rätta anklagad för mord.

Ute i landet startar reaktionerna, demonstrationer anordnas för att pappan ska släppas fri och medborgargarden agerar domare och bödel. Och frågan ställs på sin spets: Vem måste dö först? Vems liv är värt mest?

Min kommentar
Boken är bra, inget snack om det, och ämnet är hett och känsligt, men berättelsen tog aldrig tag i mig på riktigt. Nästan från första bokstaven visste man vad som skulle hända, det var så uppenbart. Visst är det så att alltmedan polisen kan skydda oss mindre och mindre, så tycker människor att de måste ta saken i egna händer. Men är det rätt? Vem bestämmer vad som är rätt och fel? Vem som ska leva och vem som ska dö? Om personen som "räddas" växer upp och blir en massmördare, var det då rätt att döda dens presumtiva mördare?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar