tisdag 28 december 2010

"Magiker och glas" av Stephen King

Genre: Fantasy
Antal sidor: 728
Serie: Det mörka tornet 4
Första utgivningsdatum: 1997-11-04
Min upplaga: 2007-08-15
Förlag: Bra Böcker

Baksidetext
Roland och hans tre följeslagare har i sista sekund lyckats fly från den döende staden Lud ombord på Blaine, ett tåg styrt av en mäktig datorintelligens inriktad på att begå självmord. Men vännerna undgår den död Blaine planerat åt dem, och kommer till en ny värld, avfolkad av en farsot, där ett förtrollat smaragdpalats reser sig inte långt från spökstaden Topeka.

Innan Rolands ka-tet kan fortsätta längs Strålens väg mot sitt mål, Det mörka tornet, berättar Roland en historia för de andra: historien om den upplevelse som gjort honom till den han är, en historia om magi och ondska, om den vackra Susan Delgado som blev hans livs kärlek och sorg, om Kistjägarna och Reah av Coös och om det klot av glas som kan se genom tid och rum. När Rolands berättelse är slut ställs han öga mot öga med sin ständige fiende, ett väsen med många namn, mannen som "mörklar och tinktrar" och som - kanske - äger nyckeln till Det mörka tornet.

Min kommentar
Den här fjärde boken i serien var, hittills, klart den bästa. Berättelsen om vad som hände efter att Roland blivit revolverman är oerhört fängslande och berättas passionerat, men ändå "torrt" och utan ursäkter. Svårt att beskriva, men oj vad bra det blev. Kanske lite segt mot slutet, men det kan lika gärna vara för att jag så gärna ville veta hur det skulle sluta. Det lilla mellanspelet med "Trollkarlen från Oz" var kanske lite "over the top"? Men så här vill jag att King ska skriva.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar