tisdag 4 januari 2011

"Stum sitter guden" av Anna Jansson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 216
Serie: Maria Wern 1
Utgivningsdatum: 2000-03-10

Baksidetext
I skogen utanför den lilla staden Kronköping i närheten av Uppsala hittas en man brutalt mördad, hängd och med ett spjut stucket rakt genom magen. Den som gör upptäckten och larmar polisen är en gammal man som bor i närheten och vars hund grymt dödats i samband med mordet och hängts upp bredvid den mördade. I träden omkring hänger dessutom flera andra djur, bland annat en tupp, en kanin och en katt .

Polisassistent Maria Wern och hennes kollegor står handfallna inför det bestialiska brottet. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare, men då omkom mördaren i en brand. Kan det ändå finnas ett samband? Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till en punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne.

Min kommentar
Oj, det här var inget bra. Själva historien och handlingen var det inget större fel på, det var hyfsat spännande, även om man listat ut vem mördaren är, långt före poliserna. Det som störde mig och gjorde det lite jobbigt att läsa, var själva språket. Det var krystat och barnsligt (ja, jag anser att en omotiverad och inflationistisk användning av utropstecken är barnslig). Det var som att hon försökte skriva hippt, fräckt och ungdomligt, men det var inget som tilltalade mig. En annan irriterande sak var att, ett flertal gånger, verkar hon inte ha kommit ihåg vad hon skrev några rader tidigare. Vid ett tillfälle så lät någon bilen stå på tomgång och några rader längre ner så startade samma någon samma bil. Det känns lite oseriöst. Men eftersom alla förtjänar en andra chans så får jag ge henne det, om ett tag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar