onsdag 20 juni 2012

"Frukta inte" av Anne Holt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 480
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Pengemannen
Översättare: Maj Sjöwall & Margareta Järnebrand
Utmärkelser: -
Serie: Yngvar Stubø och Inger Johanne Vik 4
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (första) 2009 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 1 juni 2012
Första meningen: Det var den tjugonde natten i december.
Sista meningen: Men han övergav henne aldrig.

Baksidetext
Det är december 2008. Julstämningen har sänkt sig över staden, människorna gläds åt den stundande högtiden och samvaron med familj och vänner. Men den sista söndagen i advent upptäcks ett lik vid Aker brygge i centrala Oslo. Det visar sig vara en kurdisk asylsökande pojke som ingen brytt sig om att anmäla som saknad. Hans kropp är upplöst till närmast oigenkännlighet.

Sent på julaftonens kväll hittas den kvinnliga biskopen i Bergen knivhuggen på en folktom gata. Mordet väcker enorm uppmärksamhet och kriminalkommissarie Yngvar Stubø blir ombedd att leda den omfattande utredningen. Vad gjorde den sextiotvå-åriga kvinnan - gift, med barn och barnbarn, omtyckt och respekterad - ute i den stilla julnatten.

Kriminologen Inger Johanne Vik är den första som ser sambandet mellan dessa båda mord och många andra mystiska dödsfall. Hon finner också kopplingar mellan fallen och ett internationellt nätverk vars radikala idéer och våldsamma handlingar hotar att leda till att fler människor dör.

Min kommentar
Jag har läst en hel del av Anne Holt under åren, både ett antal om Hanne Wilhelmsen (inte alla, men jag försöker få tag på de äldre) och alla som hittills är utgivna i serien om Yngvar Stubø och Inger Johanne Vik. Det här är inte den bästa och inte heller den sämsta, men hur det än är så vet man vad man får. Det är samhällskritiskt, det är tankeväckande och det är spännande.

Efter en osedvanligt seg inledning, som kanske mestadels berodde på antalet personer som blandades in från start. Redan från början togs alla olika trådar med och för mig blev det en temposänkare, eftersom för mycket kraft gick åt till att bara hålla isär alltihop. Jag fick aldrig lära känna någon riktigt innan det dök upp något nytt. Ungefär halvvägs in i boken tillkom inga fler karaktärer vilket gjorde att jag äntligen kunde fokusera på själva gåtan och då sögs jag in i det hela.

Nu är den här boken några år, men tyvärr är den fortfarande aktuell i allra högsta grad. Det handlar om hatbrott och fundamentalister och hur vissa människor tror att de är bättre än vissa andra. Och att man får lov att döda alla som man tycker är sämre. I den här boken var det de homosexuella som råkade illa ut. Om jag ska tycka något om varför och hur allt gick till så får det nog bli att jag tycker det var väldigt långsökt. Utan att avslöja för mycket, men vare sig man är extremist eller ej så måste det ju liksom finnas offer där man står och går. I övrigt har jag inga som helst problem med att tro på fanatiker. Tyvärr.

Översättningen var väl inte direkt felfri, bara titeln får i alla fall mig att fundera. Vid ett tillfälle (sid 195) blev det lite extra roligt och själv tänkte jag att den taxichauffören nog får åka runt och leta länge. "[...] en taxi tutade ilsket mot de två felparkerade bilarna när den susade förbi på jakt efter passagerare med ledigskylten tänd." Så kan det gå.

Extra kul är det när författare tar med karaktärer eller händelser från andra böcker, det blir på något sätt mer verklighetstroget när de olika delarna inte är separerade med vattentäta skott. Här dök det plötsligt upp ännu en kollega till Hanne Wilhelmsen, som för övrigt själv dök upp i egen hög person.

Slutet lämnar en del övrigt att önska, det blev bara för mycket, men helheten blir att detta är riktigt bra och trådarna knyts ihop på ett snyggt sätt. Förutom slutklämmen då.

Boktipsets estimerade betyg var 4.0. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Frukta inte: Boktoka, En bok om dagen och Annika.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Bara läst en bok av Holt och den tyckte jag inte om men den här låter lite spännande!

  SV: Hehe, där ser man, det hade ju passat ganska bra! Våra katter är dock "musikdöpta" ;)

  SvaraRadera
 2. Vilken bok läste du av Holt? Själv är jag nog mest glad i böckerna i serien där Frukta inte ingår. Men de är nog lite speciellta, lite "pratiga".

  SvaraRadera
 3. Anne Holt liker jeg, men har ikke lest denne boken av henne. Så takk for anmeldelsen, den skal på leselisten:) Ønsker deg en flott dag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var faktiskt en av de bättre, tycker jag :)

   Radera
 4. Det var ett tag sen jag läste den där boken. Minns det som om jag tyckte den var ganska bra, men kanske minnet förskönar;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tycker nog att du minns rätt :) Det här var en av de bättre, tycker jag.

   Radera
 5. Jag tycker den var förutsägbar. Jag har läst ett par stycken andra av Anne Holts böcker och de tyckte jag var bättre.
  Redan i början av boken förstod jag vad mordoffren hade gemensamt och irriterade mig länge på att polisen inte såg vad jag såg. Att författaren är homosexuell och väljer att ha det som gemensam faktor hos mordoffren kändes som ett alltför billigt trick. Hon hade kunnat dra hatbrottstemat till långt mer intressanta vinklingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den förutsägbar i fråga om motivet, det var solklart nästan från början. Förövaren däremot var så långsökt att det nästan blev löjligt.

   Anne Holt har ju skrivit ganska många böcker nu, utan att ha med homosexualitet som motiv (i så fall har det varit i någon bok jag antingen inte läst eller inte kommer ihåg) så jag tycker nog det var OK att ha det som motiv. Trots allt så existerar det ju hatbrott där ute i verkligheten.

   Radera