söndag 22 juli 2012

En smakebit på søndag: Mörkertal


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Återigen är det dags för en smakbit från en Arne Dahl-bok, denna heter Mörkertal och handlar om... ja, egentligen verkar det vara flera olika fall. Än så länge. Men jag gissar att de hör ihop på något sätt. Det ena fallet är en 14-årig flicka, Emily, som försvunnit från en klassresa i Ångermanland. Enda spåret efter henne är en bit av hennes tröja, som hittats på ett träd i skogen. Den här konversationen, mellan två poliser, är tagen från sida 66-67.

- I vilket fall som helst har vi två viktiga fakta här: 1) Emily rör sig så snabbt genom skogen att hon sliter sönder tröjan. Hon fortsätter också efteråt, i stället för att stanna och ta hand om tröjbiten för att eventuellt kunna sy fast den. Alltså är hon antingen ivrig, jagad eller släpad. Man kan tänka sig att hon redan är infångad och släpas genom skogen. Man kan också tänka sig att hon jagas, springer i panik.
     - Fast då borde hon ha skrikit, sa Lena.
     - Ja, sa Sara. Jag håller med. Smygandet ut ur huset antyder att hon faktiskt är på väg nånstans, och dessutom snabbt, med så stor iver att hon struntar i att tröjan rivs sönder.

29 kommentarer:

  1. Det var en spennende, Monika. Jeg frykter vel at de ikke finner jenta i live. Er det en krim/deckare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en krim. Det är åttonde delen i serien om A-gruppen och om sanningen ska fram så är de här böckerna något av det bästa jag läst i den här genren :)

      Radera
  2. Spennende smakebit, denne boken må jeg nok titte nærmere på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arne Dahls böcker om A-gruppen är riktigt bra. De är både spännande och roliga.

      Radera
  3. Takk for spennende smakebit!
    Har ved flere anledninger lest kommentarer til ulike krimbøker hvor spanere, politimenn og etterforskere da sier de ikke synes politi- og etterforskningsarbeidet i historiene er bra eller troverdig nok.

    Har du hørt noe i den forbindelse om boken du omtaler?

    Var så heldig her i påsken å vinne en rekke krimbøker i en påskekrimkonkurranse holdt av Bokelskerinnen. En av bøkene jeg vant heter, Operasjon Helena og er skrevet av en politispaner og fantasyforfatteren Sigbjørn Mostue - politispaneren ønsket å skrive en krimbok som han selv fant troverdig. I følge han er ingen krimbøker han har lest troverdige når det gjelder etterforskningsarbeidet og metoder som blir beskrevet.

    Mon tro hvilket terningkast boken du omtaler av denne politispaneren? : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte hört något alls om det, men de är ju inte faktaböcker utan romaner. Så jag gissar att det kan finnas en del som inte stämmer. Det är ju svårt för en icke-polis att veta om rutiner och liknande är korrekt återgivna, å andra sidan tror jag inte att någon deckarförfattare gör anspråk på att vara helt sanningsenliga :)

      Radera
    2. Leif GW Persson har väl sagt något om att deckarförfattare bör tänka på vad som blir en bra story, inte så mycket på hur polisen skulle ha jobbat i verkligheten? :)

      Det är kanske därför som det ofta inte är poliser som reder ut fall i många deckare. Alltså inte för att Leif GW har sagt detta, utan för att då kan utredaren göra lite som den vill.

      Arne Dahls böcker verkar bra. Jag har inte läst något av honom.

      Radera
    3. Ja, så skulle det kunna vara, det är ju ändå ingen dokumentär :)

      Arne Dahl rekommenderar jag å det bestämdaste :)

      Radera
  4. Tusen takk for spennende smakebit:-) Denne boken må jeg nok se litt nærmere på. Ha en fin Søndag videre:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen rekommendera hela serien om A-gruppen :)

      Radera
  5. Jag har sett de två första Arne Dahl-filmerna. Men jag är riktigt sugen på att läsa dem som böcker och även resten av serien. = ) Jag gillar filmerna riktigt mycket så böckerna borde ju passa mig bra.

    Sv: Ja, boken "Jag lever pappa" är nog en riktig snyftare. Men jag skulle vilja läsa om ungdomarnas upplevelser. Man har ju läst så väldigt mycket om Breivik i tidningar och annat så det är bra att ungdomarna får komma fram med sin historia också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg också de två första filmerna och även om de var bra (trots att en ändrats ganska radikalt) så var böckerna mycket bättre. Och de bör läsas i ordning :)

      Förra veckan i "smakebiten" skrevs det om en annan bok som också handlar om terrorattentaten förra året. Den kan jag nog tänka mig att läsa när den kommer på svenska, http://bokelsker.wordpress.com/2012/07/15/en-smakebit-pa-sondag-59-da-terroren-rammet-norge/

      Radera
  6. Just det. Hur fick du till staplarna till vänster - där det står hur många böcker du läst av hyllvärmare osv. Skulle vilja ha sån i min blogg men vet inte hur jag ska göra?

    SvaraRadera
  7. Jag har inte läst någon av hans böcker ännu men känner att jag borde göra det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du överhuvudtaget kan tänka dig att läsa deckare, så är detta något av det bästa som finns :)

      Radera
  8. Har läst nån av hans A-team böcker och minns att jag gillade. Funderar på om detta är en serie jag ska läsa igenom från början till slut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag att du ska göra. Min målsättning är att bli klar med hela serien i år och jag ligger ganska bra till :)

      Radera
  9. Vilken kul idé med smakbitar!

    Svar: Nu har jag inte läst Hamilton-böckerna men jag tyckte inte att Brobyggarna var överdrivet macho. Men visst, den handlar om krig, ingenjörskonst och en del jakt i Afrika, så visst är det sådana drag också. Jag tycker att språket passar ihop med den tidsperiod boken handlar om och om samma sak är sant för Hamilton kan jag tänka mig att den är hårdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt ett riktigt bra sätt att få veta vad andra läser :)

      Får nog ta och kolla upp Brobyggarna kanske. Det jag egentligen haft svårast för i Hamilton-böckerna är nog när det skrivs sida upp och sida ner om ett stackars vapen. Hur det ser ut, funkar, känns, luktar... Det är riktigt trist.

      Radera
  10. Jeg har en Arne Dahl-bok i hylla, men har ikke lest den enda. Takk for smakebiten, og ha en fortsatt fin søndag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du en bra lässtund framför dig :)

      Radera
  11. Jag kommer nog aldrig ifatt vad gäller Arne Dahl;-) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde inte heller jag skulle få läst den, men det har faktiskt funkat ganska bra att ta en i månaden :)

      Radera
  12. Takk for spennende smakebit:) Denne boken må jeg sjekke ut, liker jo krim godt:) Ønsker deg en fin søndag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle rekommendera att läsa dem i ordning, men jag antar att det skulle funka att läsa någon mitt i också :)

      Radera
  13. Spänndande. Jag vill läsa mer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det precis visat sig att det inte alls är som man tror... Vi får se, drygt 100-talet sidor kvar.

      Radera