måndag 23 juli 2012

Kommande böcker augusti 2012

Nu märks det att hösten närmar sig för det var väldigt vad många böcker som ska släppas den närmaste månaden. Jag har tagit med några som ska släppas nu i slutet av juli också, eftersom jag inte haft något kommande-inlägg för juli.

Gudar och odjur av Denise Mina
Genre: Kriminal
Serie: Alex Morrow 3
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-07-20
Förlag: Minotaur

Från Bokus
Det är strax före jul och kön på postkontoret i Glasgow är lång, julkort och presenter ska skickas. Plötsligt rusar en svartklädd man med ansiktet täckt av en balaclava in i lokalen. Martin Pavel hukar sig ner på golvet under mynningen på en AK47. Hans ögon är helt fixerade på det vettskrämda barnet som ligger bredvid honom och ser med förskräckelse på hur barnets farfar lugnt hjälper rånaren att samla alla pengar i en säck. Därefter möter den gamle mannen rånarens blick och inväntar skottet, en brutal avrättning och den svartklädde mannen försvinner.

Kriminalinspektör Alex Morrow har precis återvänt från sin föräldraledighet och får ansvaret för utredningen. Den gamle mannen var enligt alla vittnesmål en vänlig och ärlig man med hög moral och socialistiska värderingar. Det går inte att upptäcka någon som helst kriminell belastning. Hur kom det sig att denna mönstermedborgare utan att tveka hjälpte en rånare?

Denise Minas Glasgow är en stad där korruptionen sprider sig och underminerar hela samhällsstrukturen. Människor ljuger och bedrar, låter sig mutas och utpressar. Misär kan inte bekämpas. Godhet väcker misstänksamhet. Den som försöker kämpa emot är dömd att misslyckas, eller dö. Gamla arbetarhjältar och klasskämpar förvandlas till män vars sista strid gäller att till varje pris behålla sina egna förmåner och sin egen makt. Makt som korrumperar.


Jag har visserligen inte ens läst den första delen i den här serien och om sanningen ska fram så har jag bara läst en enda bok av Denise Mina, men jag har ett helt gäng olästa i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Onsala, höstvinden och T.S. Eliot av Sven Westerberg
Genre: Kriminal
Serie: Hanna Skogholm 7
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-07-29
Förlag: Tre Böcker

Från Bokus
Rättspykiatriker Hanna Skogholm visste inte vad som väntade henna den höstdag hon körde ner till Onsala.

"Den gångna hösten där nere på Onsalahalvön ligger nära i tid.
Denna höst med sina färger, höstvindar, ängar och havsluft med skriande måsfåglar över Gottskär, Råö, Vallda och Kungsbackafjorden, påminner naturligtvis om andra höstar, andra år, andra dagar.
Hösten är sig lik från år till år. Samma kyliga vindar, samma tillfälligt varma dagar, samma nattfrost och samma flyttfåglar på väg söderut.
Men händelserna...
Dessa händelser som knyter an till en annan höst för länge sedan.
En höst då allt var annorlunda.
Jag söker hela tiden efter förklaringar.
Jag söker en synlig gräns som jag passerade. Jag sökte efter denna gräns i en lindallé, i ett hus, i diset, i den svaga solen som trängde igenom och gav färg åt fallande höstlöv, i en hästs loja rörelser, i allt...
Jag söker fortfarande.
Det började med ett frimärke som sedan inte betydde något alls.
Och plötsligt fanns det ett brev..."


En bok med Onsala i titeln... ja, den måste jag ju bara läsa. Författaren skriver tydligen böcker som utspelar sig i mina gamla hemtrakter och omnejd. En av dem. Göteborgsmorden, har jag men den är fortfarande oläst.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Kärleken av Jonas Gardell
Genre: Drama
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar 1
Antal sidor: 291
Utgivningsdatum: 2012-07-30
Förlag: Norstedts

Från Bokus
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde.

Det här är min och mina vänners historia.


Läste min första Gardellbok i vintras (En komikers uppväxt) och den gav verkligen mersmak.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Fantomsmärta av Thomas Enger
Genre: Kriminal
Serie: Henning Juul 2
Antal sidor: 427
Utgivningsdatum: 2012-08-01
Förlag: Forum

Från Bokus
"Om du tar reda på vem som har lurat mig så ska jag berätta vad som hände dagen din son dog."

Det meddelandet får kriminalreporter Henning Juul från den fängslade ex-torpeden Tore Pulli. Han hävdar att han är oskyldigt dömd för mord och vill att Henning ska hitta den riktiga mördaren.
Sanningen har aldrig varit viktigare för Henning Juul. Och för att få fram den måste han bege sig djupt in i en mytomspunnen och svårgenomtränglig värld. Henning hittar fler frågor än svar och samtidigt blir han mer och mer osäker på om han kan lita på Pulli. Snart går det upp för honom att han är på väg att avslöja inte bara en utan flera gärningsmän. Gärningsmän som inte är att leka med.
En stor kriminalroman och ett steg vidare i lösningen på gåtan om vem som mördade Henning Juuls son.


Ännu en författare/serie som jag inte börjat läsa än, men om jag gillar den första, Skendöd, så vill jag allt ha denna också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Mayakoden av Mario Reading
Genre: Thriller
Serie: Adam Sabir 2
Antal sidor: 515
Utgivningsdatum: 2012-08-09
Förlag: Lind & Co Förlag

Från Bokus
Adam Sabir riskerade livet i jakten efter Nostradamus försvunna profetior. Och när de förutspådda händelserna nu börjar slå in är tiden knapp. Dessutom är Sabir inte den enda som söker efter svar.

Det hemliga sällskapet Corpus Maleficus fortsätter sitt sökande. De tolv kvarvarande medlemmarna, vanställda sedan födseln, föräldralösa och tränade för grymhet och våld, är beredda att göra allt för att stoppa Sabir.

Samtidigt lämnar en ung man sitt hem och ger sig ut på en farlig resa. Han måste återföra en handskriven bok till mayafolket, en av de sista texterna som finns kvar efter spanjorernas härjningar, en högst viktig bok som kan rädda jorden från undergång, och som också hänger samman med hemligheterna bakom Nostradamus försvunna profetior.


Hittade Nostradamus försvunna profetior på en bokoutlet förra sommaren (tyvärr står den fortfarande oläst) och här kommer en fristående fortsättning. Både Nostradamus och Mayafolket fascinerar mig så denna kommer förmodligen också att inköpas.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Illdåd av Thomas Erikson
Genre: Kriminal
Serie: Alex King 2
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-08-10
Förlag: Damm

Från Bokus
Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns där, på Saras kropp och i hennes berättelse. Men när det gäller en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. När Sara lyckades ta sig ur lägenheten den där ödesdigra natten trodde hon att hon hade överlevt det värsta, men det visar sig snart att det bara var början.

Kriminalinspektör Nina Mander vet vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen, hon vet att Sara har alla odds emot sig och i ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Kanske kan han stötta och lotsa Sara genom den extrema påfrestningen. Alex tar sig an uppdraget, men vad han inte räknar med är hur starkt situationen kommer att påverka honom. Rättegången river upp fula sår ur det förflutna och för sent inser Alex att han tagit sig vatten över huvudet.


Definitivt en författare jag är riktigt nyfiken på, hans första bok, Bländverk, har jag inte läst heller.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Vattenänglar av Mons Kallentoft
Genre: Kriminal
Serie: Malin Fors 6
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2012-08-06
Förlag: Forum

Från Bokus
Kriminalinspektör Malin Fors är våldsrotelns stjärna. Envis och skicklig, intuitiv och intelligent. Besatt. Ständigt på flykt från sig själv, uppslukad av arbete.

En septemberonsdag kallas hon till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats mördade i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds. Är flickan vid liv och har förts bort? Eller har hon försökt rymma från mördaren och drunknat i Stångån?

Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont. Utredningen tvingar henne att konfrontera sina egna demoner, och begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten är starkare än någonsin. Men hon vet att hon inte får ge upp. Hon kan inte svika Ella. Hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar.

Vattenänglar är den första delen i en ny serie om Malin Fors, inspirerad av de fyra elementen.


De fyra första har jag läst och gillat. Självklart måste jag fortsätta läsa om Malin Fors.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Springfloden av Rolf Börjlind & Cilla Börjlind
Genre: Kriminal
Serie: Rönning & Stilton 1
Antal sidor: 442
Utgivningsdatum: 2012-08-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet.

Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron.

2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden.


Jag är alltid på jakt efter nya författare och om jag inte har alldeles fel så är detta deras debutroman. Tidigare har de skrivit manus till bland annat Graven och Morden.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Det femte vittnet av Michael Connelly
Genre: Kriminal
Serie: Mickey Haller 4
Antal sidor: 496
Utgivningsdatum: 2012-08-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Mickey Haller har det jobbigt. Finansmarknadens krasch har inte inneburit det uppsving i klienter han trodde. De personer som vanligtvis behöver hans hjälp tvingas hålla hårt i pengarna.

I själva verket består Mickeys verksamhet just nu mest av att hjälpa nya klienter att behålla sin hem. Den ekonomiska turbulensen har drabbat tusentals människor som beviljats orealistiska lån i goda tider. I och med den ekonomiska krisen kan de inte betala sina räkningar och bankerna kräver deras hus.

Lisa Grimgarn har varit klient till Mickey i åtta månader. Hans allra första klient som höll på att bli av med sitt hem. Trots att de har lyckats hindra banken ifrån att beslagta hennes hus, har fallet tagit en olycklig vändning. Banken har nyligen fått igenom ett besöksförbud för att hindra henne från att protestera mot deras metoder. Nu har en hög banktjänsteman, Mitchell Bondurant, hittats död vid bankens parkeringsplats och Lisa är på väg att åtalas för mord. För Mickey innebär det en återkomst till det han är bäst på. Men om han trodde att det skulle bli ett enkelt fall, misstog han sig grovt.


Jag ligger hopplöst efter i läsningen av Michael Connelly. Kan man säga. Jag har inte läst någon alls, så där har jag något att bita i.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Innan du dog av Camilla Grebe & Åsa Träff
Genre: Kriminal
Serie: Siri Bergman 3
Antal sidor: 440
Utgivningsdatum: 2012-08-16
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Februari 2005: En narkotikapåverkad tonårstjej bevittnar ett brutalt mord i en park i ett av Stockholms exklusivare områden. Hon ser både förövare och gärningsman, men hennes minnesbilder blandas med groteska hallucinationer, vilket gör henne oanvändbar som vittne.

Fem år senare: Terapeuten Siri Bergman har äntligen fått balans i tillvaron. Hon är nybliven mamma och kärleken till sambon Markus är stark.

Så går hon igenom en gammal kartong med papper som tillhört Stefan, hennes före detta man som tog livet av sig. Hon hittar en osannolik koppling till mordet i parken, en koppling som är svår att bortförklara.

Fast Siri trott att hon kommit över Stefans självmord kan hon inte släppa tanken på att hans död har med parkmordet att göra, och hon börjar undersöka saken på egen hand. Samtidigt som hon ohjälpligt sugs in i det förflutna hotar hennes eget liv att falla samman. Hon tappar alltmer greppet om tillvaron och förvandlas slutligen från jägare till villebråd.

Innan du dog är en spänningsroman som handlar om det förflutna och nuet. Om ungdomligt övermod och medelålders resignation. Om ett brott och om vilka följder en fruktansvärd hemlighet kan få långt senare och långt utanför en inre krets. Det handlar om hur tillit kan förstöras för alltid när de man tror står en närmast sviker. Handlingen rör sig växelvis mellan nutid och sent åttiotal, där framgång och status är det som räknas i den framväxande yuppieeran.


Ännu en serie som jag inte läst något alls av. Känns bra att ha så mycket att välja på.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Arvet från Stonehenge av Sam Christer
Genre: Kriminal
Serie: -
Antal sidor: 496
Utgivningsdatum: 2012-08-22
Förlag: Bazar

Från Bokus
Åtta dagar innan sommarsolståndet blir en man slaktad på det mest brutala sätt inför en grupp troende, som iförda prästkappor deltar i en offerceremoni vid Stonehenge. Bara några timmar senare begår en av världens främsta skattjägare självmord. Han efterlämnar ett kryptiskt brev till sin son, den unge arkeologen Gideon Chase, som han länge har haft ett ansträngt förhållande till.

Gideon allierar sig med en orädd kvinnlig polis på orten och snart upptäcker de ett hemligt samfund - en urgammal internationell sekt som i tusentals år har dyrkat Stonehengemyten. Gruppen har en karismatisk och hänsynslös ledare och den praktiserar en rituell offerrit där människor offras för att avslöja stenarnas hemlighet.

Arvet från Stonehenge är en thriller full av koder, symboler, spänning och fascinerande detaljer om ett av världens mest mytomspunna ställen.


Stonehenge är en plats som alltid lockat mig. Hur skulle jag kunna motstå detta?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

[bubble] av Anders De La Motte
Genre: Kriminal
Serie: HP 3
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2012-08-27
Förlag: Alfabeta

Från Bokus
Nu kommer [bubble], tredje boken i Anders de la Mottes serie om småfifflaren HP och hans syster Rebecca. Serien började med [geim] som utsågs till bästa svenska deckardebut 2010 och 2011 kom den spännande fortsättningen [buzz].

Sex månader har gått och HP har fått ett uppdrag, ett sista uppdrag på mer än ett sätt. Under tiden gör Rebecca karriär i PayTags växande IT-imperium.

Medan Stockholm ännu en gång rustar för prinsessbröllop hamnar syskonen allt mer på kollisionskurs och det blir svårare än någonsin att skilja vän från fiende. Om nu inte fienden är en vän? En nära vän.

[bubble] är en rykande aktuell thriller som handlar om hur vi mitt i den digitala övervakningen försöker bygga säkra bubblor, allt från bankfack till gigantiska serverhallar. Men små eller stora har alla typer av bubblor en sak gemensamt. Förr eller senare kommer de allihop att spricka ...


De två första delarna står olästa i hyllan. Kanske detta blir en serie som jag läser först när alla böcker släppts...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Fallvatten av Mikael Niemi
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2012-08-29
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.

En dag händer det ofattbara, plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.

Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.

Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma i den mån de överlever

Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren.


Katastroffilmer är något av det bästa jag vet. Kanske är katastrofromaner lika bra?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Mamma försökte av Jens Lapidus
Genre: Novellsamling
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-08-30
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Vi har lärt känna Jens Lapidus som en författare med ambitioner att beskriva stora rörelser och brokiga kollektiv i Stockholms kriminella värld. Här ges en annan sida av berättaren, där den enskilda händelsen, det utmejslade minnet, den förtätade scenplatsen får sin alldeles särskilda laddning. I ett dussintal noveller, några nyskrivna och andra publicerade i olika sammanhang, får vi möta enskilda personer ur Lapidus Stockholm noir-värld, en och en i sina egna historier. Här finns också en del mer oväntade inslag, som ligger nära den klassiska skräck- och sf-novellen. Men rösten är densamma, den skarpa blicken för lögner och självbedrägerier, och känslan för både tragiken och komiken i denna värld av stora egon, alldeles för mycket vapen och ett outtömligt behov av cash.

Det är inte minst den moraliska aspekten av brottet som intresserar Jens Lapidus i denna samling. Hur förklarar en försvarsadvokat att han eller hon måste göra sitt yttersta varje gång man försvarar en brottsling, hur motbjudande handlingen än är, exempelvis barnmisshandel? Hur ser livet ut efter tio år i fängelse och en nedskitad meritförteckning? Och hur lever man som anhörig med tanken på att en bror och en son stängs in?


Klassisk skräck och sf? Jag är beredd att prova i alla fall.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Åh, så mange flotte boktips! Klem fra Anette :)

  SvaraRadera
 2. Jag håller på och läser Gardells nya just nu :) Den verkar leva upp till förväntningarna jag hade på den: att den skulle vara riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju riktigt lovande :)

   Radera
 3. Åh vad härligt det ska bli att få läsa Gardells nya! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den får jag nog skaffa ganska så snart efter mitt köpstopp tagit slut :)

   Radera
 4. Tack för tipsen! Två stycken som står på listan, de andra visste jag inte om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många boksläpp som verkade intressanta i augusti. Vi får se hur det slutar :)

   Radera
 5. Gardell och Grebe/Träff ser jag fram emot att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst något alls av Grebe/Träff, men det är ju en serie, så det lockar väldigt. Och Gardell... ja, jag undrar om jag kan hålla mig från att beställa den. Köpstopp eller ej.

   Radera