onsdag 24 juli 2013

"Bländverk" en skräckantologi

Genre: Skräck
Antal sidor: 195
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: e-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 juli 2013


Baksidetext
Skräckantologin "Bländverk" innehåller tretton nyskrivna noveller av lika många svenska författare. De spänner över allt från socialrealism till fantasy. Den gemensamma nämnaren är lockropen från overkligheten. Eller är det verkligheten? Boken innehåller även två bonusnoveller som tidigare publicerats på Swedish Zombie.

Min kommentar
En skräckantologi? Ja, det låter ju jättebra. Om zombies? Nja, not so much. Zombies är inget jag är speciellt förtjust i. Men den var ju gratis, vad hade jag att förlora så sagt och gjort. Jag laddade ner och läste en novell då och då. Faktum är att jag upptäckte något nytt, zombies gör sig mycket bättre i bok än på film. Då slipper jag ju se deras ryckiga gång annat än för mitt inre öga och där ser det mycket bättre ut.

Alla författare var nya för mig, jag kände visserligen igen en del namn, men det var första gången jag stötte på deras alster. Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad, för generellt höll novellerna hög standard, mycket bättre än vad jag faktiskt väntat mig eftersom det ju var zombies inblandade i nästan alla.

Ett par av novellerna var precis sådan skräck som jag gillar, där vardagen plötsligt innehåller något vanvettigt skrämmande och en alldaglig pryl är så mycket mer än så. Sådana som jag av Kristoffer Leandoer är en av dem och handlar om en man vars största skräck är att bli hemlös och anonym. En dag när han springer ut på sin joggingrunda glömmer han nycklarna hemma... Jag kan ju tycka att hans sätt att agera är lite konstigt och inte speciellt rationellt och klokt, men det är ju en skräcknovell och den är bra. En annan novell av den här sorten är Mattias Lönnebos Tulu, som handlar om en heliumballong...

Några av zombienovellerna tyckte jag också väldigt mycket om, som Byssan Lull av Oskar Källner och Malin Rydéns båda, Att stapla döda och Flygrakan. Flygrakan har ett stänk av verklighet, i alla fall i början, som gör att jag hädanefter kommer att tycka att det är riktigt läskigt att befinna mig på flygrakan utanför Ljungbyhed nattetid. Vilket tack och lov händer väldigt, väldigt sällan.

Kan jag tänka mig att läsa annat som innefattar zombies? Jajamän.

Eftersom boken inte går att köpa så finns den inte på Boktipset och därför finns inte heller något estimerat betyg. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bländverk: Med näsan i en bok, literature connoisseur och LitteraturMagazinet.

Boken finns att ladda ner kostnadsfritt i ett antal olika format på Smashwords eller som Android-app.

4 kommentarer:

 1. Och jag som tycker att zombies oftast är bättre på film eftersom jag vill skrämmas av dem! Undrar lite varför jag inte läst denna än!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet för mig är att jag inte blir rädd för zombies på film, de ser bara löjliga ut :) Men du borde läsa denna, den är bra. Och gratis!

   Radera
 2. Hej Monika & tack! Kul att du både läst och tyckt till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var oväntat bra för mig som inte gillar zombies :)

   Radera