fredag 23 december 2016

Bokfloden fortsätter flöda över

Jag vet faktiskt inte vad som har hänt de senaste veckorna, men det bara ramlar in böcker här.

Först kom Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah. Jag läser ju på tok för lite från Afrika och mig veterligen så har jag aldrig någonsin läst något från Somalia. Det ska bli väldigt intressant. Så här står det om boken hos Modernista:
FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom bakom sig och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina tonåriga brorsbarn. Den frånskilda hustrun till Aar, barnens sedan länge försvunna mor, återupptar samtidigt kontakten och kräver vårdnaden om barnen. Och hon är inte precis som mödrar förväntas vara.

Den somaliske författaren Nuruddin Farah har efter mångårig exil i Europa, Asien och Afrika en erfarenhet som få författare i världen av vår tids känsligaste politiska ämnen. Så förmår han också med sin både poetiska och sakliga prosa levandegöra de stora universella temana såsom de uppenbarar sig i vardagen, Dolda i det fullt synliga.

Nästa bok som kom var Bridget Jones baby av Helen Fielding. En överraskning och en glad sådan. Jag har nog faktiskt bara läst första boken, men jag har sett de två första filmerna ett oändligt antal gånger. Den här boken är tydligen fjärde delen och trots att jag inte har läst/sett den tredje så tänker jag ge mig på denna utan att ta omvägen runt Mad about the boy. Så här står det om boken hos Forum:
Den ständiga singeln och närmast professionella gudmodern Bridget Jones känner den biologiska klockan ticka allt snabbare. Men vad ska hon göra? Man måste ju åtminstone vara två. Men efter ett par slumpartade möten med gamla bekanta – och några drinkar för mycket – är hon på klassiskt Bridget-manér plötsligt gravid. Kanske inte riktigt på det sätt som hon tänkt sig. Men ändå: hon ska få barn. Det blir en graviditet kantad av fet mat, hårresande råd från berusade singlar, kaotiska ultraljudsundersökningar, romantik, glädje och förtvivlan. Men framförallt den stora frågan: vem är far till barnet?

Tredje och sista boken som dök upp var Gruvdamen av Daniel Svanberg, en skräck som utspelar sig i Bergslagen. Lite folktro är aldrig fel. Så här står det om boken hos Hoi:
När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt townhouse på Upper East Side i New York City rasar Jakob Jonssons värld samman.

TV-producenten Jakob är Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

När Jakob beger sig till Sverige för att nysta i Bergdahls förflutna rullas den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött.

Kort därpå blir Jakobs liv ännu mer förvirrat. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget.
Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka...

Det ska bli väldigt intressant att läsa dem, alla tre. Tack för böckerna!

8 kommentarer:

 1. Den första där lät ju intressant. Jag läser på tok för lite från Afrika.

  SvaraRadera
 2. Jag blir lite nyfiken på den första. Den låter spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker den låter riktigt bra.

   Radera
 3. Kul med böcker som ramlar in. Första låter intressant och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nästan inget som gör mig gladare än ett paket med böcker :)

   Radera
 4. Gruvdamen skulle egentligen fått recension idag, men jag var lite optimistisk gällande julförberedelserna, så den kommer efter jul. Ska bli kul att se vad du tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har läst den? Ska hålla utkik efter din recension, i alla fall för att kolla om du gillade eller ej :)

   Radera