fredag 16 december 2016

Efterlängtat paket

Bokfloden var lite lugnare förra veckan, endast ett litet paket kom, men vilket efterlängtat sådant det var.
Entry Island av Peter May har jag längtat efter i månader och Ferdydurke av Witold Gombrowicz har jag väntat på nästa lika länge. Så här står det om böckerna på Modernista

Entry Island:
När det isolerade ösamhället Entry Island skakas av ett mord, det första i mannaminne, beger sig kriminalpolisen Sime Mackenzie till ön som del av ett utredningsteam från Montréal. Affärsmannen James Cowell, en av öns drygt hundra invånare, har knivhuggits till döds i sitt hem, och det mesta talar för att det är hans hustru, Kirsty, som hållit i vapnet.

Utredningen ser först ut att bli en formalitet, men när Sime träffar Kirsty överväldigas han av en märklig känsla. Trots att han vet att de inte kan ha träffats förut känner han igen henne. Det är något hos den mordmisstänkta kvinnan som rör upp djupt begravda minnen inom honom.

I takt med att utredningen fortskrider börjar Sime hemsökas av drömmar om ett avlägset förflutet på en skotsk ö, femhundra mil bort – historier som hör till en fjärran värld men ändå tycks sträcka sig in i nuet, mot Entry Island och de mysterier som ön ruvar på.
Ferdydurke:
En författare i trettioårsåldern ska just börja på sitt stora verk som ska ge honom en plats i världen, då han blir smågjord till sjuttonåring och bortrövad av den Store Skolläraren, Professor Pimko, och sätts i skolbänken. För att komma ur den konstlade ungdomen måste huvudpersonen försöka bli kvitt den barnsliga rumpa han försetts med, och det avskyvärda nylle hans ansikte förvridits till. Men hur ska det gå till när folk omkring inte upphör att spela roller och förvrida sina och andras ansikten till masker, och ingen av oss människor verkar kunna leva utan rollerna, utan maskerna – utan en aldrig så fruktansvärd Form?

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det hade man kanske kunnat tro, men jag lär inte hinna läsa någon av dessa :)

   Radera
 2. Ferdydurke låter intressant. Ska bli spännande att läsa din recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gammal bok, men den verkar vara mer aktuell än någonsin.

   Radera
 3. Entry Island står här hemma och väntar, men den andra kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju de gamla ryssarna så jag tänkte att jag får väl prova de gamla polackerna också :)

   Radera
 4. Entry Island har inte hittat hit än

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mejlade och frågade och jag hade tydligen ramlat av utskickslistan.

   Radera
 5. Ferdydurke låter härligt knasigt lärorik. Ska bli kul och se vad du tycker sen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt nyfiken på den så jag hoppas hinna läsa den ganska snart :)

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, den måste jag nog klämma in snart :)

   Radera