torsdag 15 december 2016

Hett i hyllan #70

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag önskar verkligen att jag kunde säga att vi har flyttat oss framåt i tiden, men jag köpte så många böcker på pocketrean sommaren 2013. Det dröjer länge än innan var har passerat den perioden.
Egentligen vet jag nog inte på vilka grunder jag köpte De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenissa. Jag vet att jag har sett den på några bloggar, men det är inte som att den har synts överallt. Något måste det i alla fall ha varit som lockade. Och som jag har glömt nu.

Jean-Michel Guenissa är ju fransk-algerisk och, om jag har fattat rätt nu, bosatt i Frankrike (jag kan inte franska och jag hittade bara franska sidor om honom) och franska böcker är lite samma sak som böcker om vampyrer. Jag hävdar bestämt att jag inte gillar, men när jag läser så visar det sig att det är bra. Trots allt. Den här boken är dock, dessutom, en rejäl tegelsten så det tar emot ordentligt att ta tag i den.

Så här står det i alla fall på baksidan:
Quartier Latin i Paris i slutet av 50-talet: Den tolvårige Michel Marini bor med sin mamma Hélène, pappa Paolo, brodern Franck, systern Juliette och katten Nero i en stor våning. Michel har fått en kamera och skivspelare i födelsedagspresent och när han inte skolkar från skolan ligger han hemma på sängen och lyssnar på Elvis Presley på högsta volym.

Michel har ett tredje intresse som upptar hans tid: han är en bokslukare av stora mått. Författarna delas in i två kategorier: sådana som gör att man kommer för sent eller sådana som gör att man kommer i tid. De förra är bäst.

Ute i världen pågår kalla kriget för fullt. Ryssarna har skjutit upp den första sputniken och i Frankrike delar det algeriska inbördeskriget befolkningen i två läger: för eller emot självständighet för Algeriet. Detta krig griper högst påtagligt in i familjen Marini-Delauneys liv när sonen Franck meddelar att han blivit övertygad kommunist och tagit värvning i franska armén med det dolda syftet att övertyga andra soldater att desertera. Föräld­rarnas äktenskap börjar knaka i fogarna och uppgörelserna över Francks öde avlöser varandra när Héléne kastar ur Fanck.

Michel flyr hemmet så ofta han kan till Café Balto där han spelar fotbollsspel. En dag av upptäcker han av en ren slump att det döljer sig en schack-klubb bakom ett draperi. Klubben heter De obotliga optimisternas klubb och där har en rad bisarra östeuropéer med otroliga levnadsöden funnit en fristad. Michel lär känna de olika medlemmarna: ryssen Leonid, före detta stridspilot och folkhjälte i Sovjetiska armén, ungrarna Tibor och Imre, en före detta filmstjärna och hans agent, östtysken och antina­zisten Werner, polacken Pavel, revisor med kreativ bokföring som specialitet och så den mystiske och undanglidande Sacha som de andra inte riktigt tolererar.

Michels lojalitet sätts på prov. Ska han lyda mamma och betrakta Franck som avfälling eller ska han stå upp för kärleken till brodern och fadern? Med hjälp av medlemmarna i De obotliga optimisternas klubb löser han dilemmat.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

14 kommentarer:

 1. Boken du nämner har jag aldrig hört talas om tidigare. Tack för tipset.
  Här kommer min heta bok https://lenasgodsaker.blogspot.se/2016/12/hett-i-hyllan-70.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var några år sedan som den var på tapeten och det var nog kanske lätt att missa den :)

   Radera
 2. Den (och uppföljaren) finns olästa i min bokhylla också. Min hyllvärmare finns här http://boklysten.blogspot.se/2016/12/hett-i-hyllan-70.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde att det har kommit en till, men den har jag tack och lov inte köpt. Än :)

   Radera
 3. Vilken rolig idé att lista sådana böcker, det finns alltid av dem :)
  Jag har faktiskt läst din hyllvärmare, men tyvärr inte recenserat den.
  Här finns min(a) hyllvärmare:
  http://binasbooks.blogg.se/2016/december/hett-i-hyllan-70.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns så bra att veta att man inte är ensam om att ha de där dammiga böckerna :)

   Radera
 4. Den där boken köpte jag inbunden på en bokrea häromåret. :-) Den står oläst i min hylla också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lätt hänt att det blir så :)

   Radera
 5. Jag har inte läst din hyllvärmare men jag känner igen den. Här kommer min! https://sarasbokblog.wordpress.com/2016/12/15/hett-i-hyllan-4/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ungefär samma som jag då :)

   Radera
 6. Jag har inte läst din hyllvärmare, men titeln låter väldigt bekant :) Här kommer min: http://beasbokhylla.se/2016/december/hett-i-hyllan-3.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag kände mig lockad av obotliga optimister :)

   Radera
 7. Åh, den här boken är så himla bra!!!! Älskade den! Lugnt tempo men svårt att sluta läsa, och massor av underbara, udda karaktärer. Minns den som en fantastisk läsupplevelse. Läs, läs, läs!!!! Hoppas att du gillar den!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer nog att få vänta ett tag till, den är lite för tjock och osäker för att jag ska våga ta tag i den bara så där :)

   Radera