måndag 22 maj 2017

Film: Cirkeln

Titel: Cirkeln
Originaltitel: Cirkeln
Genre: Fantasy
Regissör: Levan Akin
Manus: Levan Akin, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg (bok)
Skådespelare: Miranda Frydman, Minoo Falk Karimi, Hanna Asp, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Sverige
Längd: 144 min
Serie: -
Såg den på TiVo 4 maj 2017
Handling
En natt när månen färgas blodröd, befinner sig sex unga tonårsflickor i en övergiven folkpark, dragna dit av en mystisk kraft. Där avslöjas en gammal profetia. De är "De utvalda", en grupp häxor - utsedda att rädda världen. Plötsligt är tiden i gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat.

De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. I Cirkeln skildras en parallell värld i vilken drömmar, irriterande föräldrar, mobbing, hämnd och kärlek möter farliga krafter och forntida magi.

Min kommentar
Cirkeln (boken) var nog den första ungdomsbok jag läste, efter Harry Potter, och jag älskade den. När jag fick veta att den skulle bli film blev jag glad och orolig. Det blir jag alltid när en favoritbok ska filmatiseras. När den väl kom så verkade alla vara rörande överens, den var usel. Då bestämde jag mig för att inte se den, men när den gick på TV kunde jag inte låta bli att spela in den för att ta till någon gång när jag var ensam hemma. Som vanligt försöker jag bortse från boken när jag ser en filmatisering, de är ju två helt skilda saker, men jämförelser är svåra att låta bli.

Castingen tycker jag väl är helt okej, i alla fall vad gäller utseende. De flesta kände jag igen utan att behöva "presenteras" för dem. Det var väl bara Vanessa som egentligen inte stämde med min bild av henne (tror jag). Ett av mina problem är att alla killar ser exakt likadana ut, i alla fall när man ser dem en och en, och jag har stora problem med att se vilken av dem som är i bild. Det allra största problemet gäller dock att de ska spela 16 år. Flera av dem är en bra bit över 20. Det syns. När det gäller skådespelarprestationerna så stärker väl den här filmen min åsikt att det är nästan omöjligt att hitta bra, unga skådespelare i Sverige. Varför låter det alltid som att de läser innantill? Jag förstår att de flesta av "ungdomarna" inte har fått fler roller, men usla är de inte. De gör det bästa av det de har fått att jobba med.

Jag saknar en hel del scener och människor, men jag förstår ju att man inte kan få med allt på dryga två timmar. Kanske hade boken gjort sig bättre som TV-serie. Om man inte har läst boken så tror jag att filmen kan bli ganska obegriplig, det verkar lite som att filmmakarna har utgått från att alla som kommer att se filmen har läst boken. Personligheterna hastas över och blir väldigt grunda. Relationerna, som hela boken bygger på, kommer helt bort. Deras olika krafter känns bara obegripliga.

Musiken och musiksättningen vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska säga om. Ibland känns det som skräck på 70-talet. Och det menar jag inte som en bra grej. När jag kollar upp lite närmare vilka skådisar som är med i filmen så upptäcker jag att Ruth Vega Fernandez, som spelar Adriana Lopez, har varit med i i stort sett alla Johan Falk-filmer där hon spelar karaktären Marie Lindell. Det säger kanske en del att jag inte alls minns henne.

Kontentan av det hela är i alla fall att jag blir glatt överraskad av filmen. Den är inte alls så usel som jag trodde, i stället är den klart sevärd. I alla fall om du har läst boken. Och om du kan bortse från att filmen inte är likadan.Filmtipsets estimerade betyg var 2 (beräknat på 1 034 betyg).
IMDb hade den 5,9 i genomsnitt (beräknat på 2 121 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte inte den var usel, dock något seg. T.ex. gillade jag stämningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske var det mina låga (icke-existerande) förväntningar som gjorde det, men jag tyckte den var helt okej :)

   Radera
 2. Jag var inte alls förtjust i filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag har sett den, tyckte inte alls att den var så usel som jag hade hört :)

   Radera