torsdag 2 januari 2020

Hett i hyllan #229

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den tredje och sista olästa e-boken från mars 2016.
Aldous Huxleys Du sköna nya värld är en klassiker och en bok som alla som påstår sig gilla science fiction borde ha läst.

Science fiction är en genre som jag föll för redan som ganska liten och jag slukade alla klassiker på den tiden. Trodde jag. Dock verkar jag helt ha missat Du sköna nya värld den gången. Den här stora missen tänkte jag åtgärda då, för snart fyra år sedan. Än så länge har det inte hänt. Bot och bättring här alltså!

Så här står det på baksidan:
I en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford, skapas barnen på mer eller mindre artificiell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn. Huvudpersonerna är Bernard Marx, Helmholtz Watson och vilden som är modersfödd till skillnad från de två förstnämnda. Vilden och hans mor Linda tas in i civilisationen av Bernard.

För att hålla människorna på plats och medgörliga tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen soma, uppkallad efter den rituella drycken soma.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

10 kommentarer:

  1. Den här läste jag som ung, men jag tror att den känns aktuell också idag.

    SvaraRadera
  2. Den har jag hört mycket om men aldrig varit sugen på att läsa. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2020/01/hett-i-hyllan-229.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ända sedan jag första gången hörde talas om den så har jag varit sugen på att läsa.

      Radera
  3. En klassiker förstår jag. Ringer inga klockor alls...
    Jag kör ingen hyllvärmare idag, men en relaterad utmaning:
    https://lottensbokblogg.wordpress.com/2020/01/02/hett-i-hyllan-utmaning/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ju bero på genren, att du inte känner igen den :)

      Radera
  4. Den boken har jag inte hört talas om tidigare. Kanske borde läsa den. Läser alldeles för lite sci-fi.
    Här kommer min bok: https://lenasgodsaker.blogspot.com/2020/01/hett-i-hyllan-229.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill egentligen också läsa mer sci-fi. Läste mycket mer förr.

      Radera
  5. Jag läste den för ca 1½ år sen, efter att ha hört att många sci-fi klassiker älskare "bråkar" om detta är original dystopi eller om 1984 är det, och då jag inte hade läst någon av dem då så började jag med denna och läste rätt nära inpå sen 1984, jag ska då säga att jag gillar denna så mycket mera änk 1984.

    Här är mitt bidrag denna vecka
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2020/01/hett-i-hyllan-vecka-1-2020.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det "bråket" har jag nog inte hört talas om. Men om denna räknas som en dystopi så måste ju den vara originalet. Den kom ju ut över femton år innan 1984.

      Radera