lördag 11 januari 2020

"1873" 13 skräckgotiska steampunk-noveller

Författare: Lupina Ojala / Kristina Hård / Hans Olsson / Elisabeth Östnäs / Jorun Modén / Christin Ljungqvist / Mårten Dahlrot / Frida Arwen Rosesund / Carl-William Ersgård / Marcus Olausson / David Renklint / Jonas Larsson Olanders / Peter Erik Du Rietz / Johanna Glembo
Titel: 1873
Genre: Science fiction
Antal sidor: 293
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 december 2019

Baksidetext
13 skräckgotiska steampunk-noveller tar dig med på en resa jorden runt i ett alternativt 1873. Från Storfurstendömet Finland till Brittiska Honduras. Det blir intriger och äventyr i en värld där mekaniska vidunder, modifierade djur och lömska mördare lurar i skuggorna.

Min kommentar
Flera gånger har jag sett insamlingar på Kickstarter för att böcker överhuvudtaget ska tryckas. Flera gånger har jag känt mig sugen på att vara med jag också. Det har dock alltid stupat på någon detalj. Ända tills insamlingen för 1873 startade. Då stod tydligen alla stjärnor rätt och jag kunde äntligen vara med och sponsra en bok.

Min kännedom om och erfarenhet av steampunk är så gott som noll. För att inte tala om hur det är med genren skräckgotisk steampunk. Det gjorde ju det hela extra spännande. 1873 hör till "serien" 13 svarta sagor och innehåller följaktligen 13 noveller. Nästan alla noveller handlar om biologiska varelser (människor, djur) som får en mekanisk kroppsdel. Nästan alla noveller innehåller ett luftskepp. Det verkar vara detta som utgör genren steampunk.

Min absoluta favorit blir Mässingshunden av Mårten Dahlrot. En fantasieggande liten godbit om en korkad uppfinnare som försöker bygga en mekanisk hund. Problemet är ju hur han ska få den att "tänka", då behöver han en hjärna. Hans lösning måste man nog kalla idiotisk och hade han funderat en vända till så hade han nog insett att det inte var någon speciellt bra idé.

Novellen Timebroker av Elisabeth Östnäs är också en liten pärla. Den handlar om precis det den heter; någon som säljer tidsresor, men på ett lite annorlunda sätt. Den här novellen är så genomtänkt och man förstår ganska snabbt varthän det är på väg.

Råbjerg av Christin Ljungqvist är en annan favorit. Här handlar det om något otäckt som gör att människor inte vågar gå ut när det har blivit mörkt. Den gör mig så nyfiken och jag vill bara veta mer.

Även Molins fantastiska fontän av Carl-William Ersgård är riktigt bra. En fontän håller på att byggas, en fantastisk fontän med fantastiska figurer. Den börjar lite trevande, men tar sig ordentligt och blev en ganska läskig historia.

Trots att de flesta noveller liknar varandra i det stora hela så är det stor skillnad på hur mycket jag gillar dem. När det är bra så är det riktigt bra, men det är förhållandevis många som jag inte gillar/förstår. Förmodligen beror det på att genren inte passar mig till 100%.

Goodreads hade den 3,00 i genomsnitt (beräknat på 2 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om 1873: Jag kan inte hitta någon alls.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Steampunk har jag sett i affärer men aldrig vågat mig på att prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte många av de här novellerna var spännande och fantasieggande, men get var ju förmodligen inte för att det var steampunk utan för att det var en bra historia :)

      Radera