måndag 13 januari 2020

Film: The Nun (2018)

Titel: The Nun
Originaltitel: The Nun
Genre: Skräck
Regissör: Corin Hardy
Manus: Gary Dauberman
Skådespelare: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Ingrid Bisu
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 96 min
Serie: -
Såg den på Netflix 22 december 2019

Handling
En präst med ett mörkt förflutet och en novis som snart ska avlägga sina löften skickas från Vatikanen för att utreda en ung nunnas självmord. Tillsammans avslöjar de ordens mörka hemlighet. Liv, tro och själar sätts på spel när de ställs inför en ondskefull kraft i form av en demonisk nunna.

Min kommentar
Trött på allt fluff som vi tittat på den senaste tiden bestämde jag att vi skulle titta på en skräckfilm. En kollega såg The Nun när den kom på bio och han tyckte den var okej. Alltså blev det den, för övrigt den enda skräckfilm som låg på Netflix-listan. Vad jag inte visste var att The Nun hör ihop med Annabelle- och Conjuring-filmerna (vilket förklarar att jag de första sekunderna tyckte att jag kände igen mig) och är tydligen först i tidslinjen.

Kanske är det jag som är konstig, men billiga jump-scares skrämmer mig inte ett enda dugg. Speciellt inte när de inte kunde bli tydligare om man så annonserade i tidningen om dem. Igår. Så är det i den här filmen. Hela tiden. Jag avskyr när en film måste förlita sig på så billiga trick. Rädd blir jag inte en enda gång. Det känns inte ens obehagligt och jag får inte en enda rysning.

En del scener är helt okej, men det är på tok för sällan. Dessutom är soundtracket (orgelmusik med en massa stön) riktigt uselt. Grundhistorien är spännande och man skulle kunna göra väldigt mycket mer av den. Skådespelarna gör sitt bästa med vad de har och ingen skugga ska falla på dem.

Jag förstår ju att det inte är meningen att man ska skratta när man titta på en skräckfilm, men det gör jag. Flera gånger. Tyvärr är filmen inte så usel att den passerar skamgränsen och blir kult. Bara tillräckligt dålig för att bli dålig.

När jag skulle sätta mitt betyg på en filmsida så såg jag en kommentar som nästan fick mig att bryta ihop och som stämde till 100% med vad jag kände: Nun of this made any sense...Letterboxd hade den 2,1 i genomsnitt (beräknat på 55 321 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 102 699 betyg).
Jag ger den 2,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Gillar din formuleraing "Nun of this..." :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den kul? Jag önskar så att jag hade kommit på den själv :)

      Radera