onsdag 1 januari 2020

Månadsbokslut december 2019

Antal lästa böcker i december 2019: 8

77. Selfies av Jussi Adler-Olsen
78. Ön av Ragnar Jónasson
79. Häxan av Camilla Läckberg
80. Moratorium av Monica Rehn
81. Stayin' alive av Torbjörn Löwendahl
82. 1873 av Swedish Zombie
83. Lite krasslig, bara av Stephen King
84. Kadavernatten av Lova Lovén

Antal lästa sidor: 2421
Genomsnitt/dag: 78
Genomsnitt/bok: 302

Snittbetyg: 3,75
Ingående i serie: 4
Påbörjade serier: 1
Avslutade serier (läst senast utgivna/översatta): 3

Kriminalroman: 3
Science fiction: 2
Skräck: 2
Thriller: 1

Boktolvan: 0 (12/12)
E-böcker: 1 (4/12)
Finish that series: 2 (18/18)
Hyllvärmare: 3 (44/36)
Vi möts igen: 0 (6/6)
Sist på serien?: 0 (6/6)

Kvinnor: 3
Män: 4
Duo: 1

Originalspråk (svenska): 5
Originalspråk (engelska): 0
Författare jag inte läst tidigare: 12
Biblioteksböcker/e-lib: 0

Ljudböcker: 0
Recensionsexemplar: 3

Antal nykomna böcker: 10
Antal bortskänkta böcker: 0

Månadens bästa: Häxan av Camilla Läckberg
Månadens överraskning: Häxan av Camilla Läckberg
Månadens besvikelse: -
Månadens roligaste: Stayin' alive av Torbjörn Löwendahl
Månadens mysigaste: -
Månadens otäckaste: Kadavernatten av Lova Lovén

Kommentar:
December blev en bra läsmånad. Många böcker och mestadels bra böcker. Åtta låter väldigt mycket, men två av dem är faktiskt korta noveller.

Hela fyra av böckerna ingår i olika serier, bara en av dem är första delen, men samtidigt även den senaste. Det gör att totalt tre är den senaste utgivna/översatta delen. Ytterligare en av dem kunde ha varit det, men då kom det så klart en ny. Två av böckerna ingår i min Finish That Series-utmaning och det betyder att den är avklarad. Vilket i sin tur betyder att alla utmaningar kan bockas av. De lästa hyllvärmarna blev tre stycken så jag har klarat mitt mål med råge. Det enda målet som inte har blivit nått är antalet lästa e-böcker, men jag har läst så många av pappersböckerna i kombination med läsplattan så man skulle kunna säga att även den är avklarad. Recensionsexemplaren blev även de tre till antalet.

December betyder ju julafton och då kommer Tomten med massor av bokpaket. I år blev det nio skönlitterära (en fackbok också, men de räknar jag inte). Ett recensionsexemplar kom det och den boken är redan läst. Själv gav jag inte bort en enda bok i december.

Om månadens bästa: Fem böcker fick en fyra i betyg så det var lite svårt att välja, men Häxan var nog den som trollband mig mest.
Om månadens överraskning: Med tanke på att jag har blivit lite besviken på Camilla Läckbergs senaste böcker så får Häxan även den här platsen.
Om månadens besvikelse: Jag blev faktiskt inte besviken på en enda bok.
Om månadens roligaste: Jag förstår att det låter konstigt att en dystopi kan vara roligast, men Stayin' alive var rolig. Också.
Om månadens mysigaste: Inget mysigt. Jag saknar fortfarande mysigt.
Om månadens otäckaste: Kadavernatten är nog den enda som är aktuell för den här platsen.

8 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att läsa vad du tycker om Moratorium sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag gillade den lika mycket som du, men nästan :)

   Radera
 2. Ser ut som ett bra avslut på 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu får vi bara hoppas på en bra början på 2020 :)

   Radera
 3. Hej! Jag har följt din blogg sedan 2017 och gillar att läsa själv. Men pga en synskada och en aspergerdiagnos blir min läsning lite problematisk av olika anledningar.
  Jag ser att du brukar snitta 60-70 sidor per dag och undrar hur du läser rent generellt. Läser du dessa sidor i ett svep eller tar du lite pauser? Till exempel en halvtimme där och fyrtio minuter där osv?
  Generellt alltså.

  Märker att jag själv tenderar att läsa för länge så att min hjärna känns överarbetad med intryck. Vilket leder till att jag får en sämre förståelse för det jag läser, men framför allt tappar det avslappnade och roliga med läsningen.
  Brukar det hända dig också och har du några tips om det händer?

  Har tänkt försöka ta efter studieteknikens tips om att ta regelbundna pauser efter 20-30 minuter (5-10 min paus), men blev nyfiken att höra hur det är för dig.

  Bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att höra att du gillar min blogg. Och att du läser, även om det blir jobbigt ibland.

   Det är väldigt sällan som jag läser längre än en halvtimme. Då får det vara en riktigt bra bok, annars har jag inte riktigt ro att sitta så länge. Oftast har jag inte heller möjlighet till det.

   Min läsning sker mestadels till och från jobbet. Bussen dit tar ca 20 minuter så det är vad jag får varje morgon och eftermiddag. Ibland läser jag en halvtimme på lunchen också och så brukar det bli en stund innan jag ska sova.

   Jag brukar få göra små pauser när jag läser. Varför vet jag inte, men det känns bara som att jag måste titta upp en stund och låta tankarna lägga sig. Eller något.

   Tycker det låter som en bra idé att ta pauser efter 20-30 minuter. Det är svårt att hålla fokus längre än så. Hoppas det löser sig för dig. Läsning ska vara avkopplande och kul.

   Radera
  2. Stort tack för ditt svar! Var intressant att höra hur det är för dig och ditt svar bidrar till att jag känner mig stärkt i att fokusera på kortare läsetapper kring 20 min åt gången :)

   Radera
  3. Härligt! Lycka till med läsningen :)

   Radera