lördag 4 januari 2020

"Moratorium" av Monica Rehn

Författare: Monica Rehn
Titel: Moratorium
Genre: Thriller
Antal sidor: 412
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 december 2019
Första meningen: Upprinnelsen till min ilska var hon.

Baksidetext
En flicka brinner inne på ett scoutläger, medan ungdomsledarna David Bergman och Jonathan Sandberg simmar över sjön, fulla på vodka. Särskilt Jonathan lyckas aldrig bearbeta sina skuldkänslor. Han isolerar sig från världen, och träder in i mörkret. Tio år senare är Jonathan Sandberg spårlöst försvunnen. David Bergmans liv har tagit en dramatisk vändning. Hans fru har lämnat honom och jobbet på advokatbyrån, där han var på väg att bli delägare, finns inte kvar. Han har dessutom blivit svindlad på pengar och har en stor skuld, en skuld som han omöjligt kan betala. När pappan till hans gamla ungdomskamrat söker upp honom och erbjuder honom det oväntade uppdraget att leta upp Jonathan mot en ansenlig summa pengar, har David inte råd att tacka nej. Så äger ett brutalt mord rum, och en avgrund öppnar sig. David tvingas gräva sig allt djupare in i familjen Sandbergs mörka, såriga historia och stegvis inser han att han själv kan vara mördarens nästa offer.

Min kommentar
Moratorium dök upp här som en överraskning förra våren och trots att jag hört massor av bra saker om den, bland annat från en av de bokbloggare jag litar på mest, så har den fått vänta. Både boken och jag har egentligen varit otåliga. Efter att ha läst en del... mindre bra böcker under hösten så har min längtan efter riktigt bra historier varit nästan onormalt hög. Då tyckte jag att det var lämpligt att läsa denna.

Moratorium och jag får ingen bra start, det kan jag säga direkt. Jag brukar inte vara glad i böcker där det finns flera tidstrådar och flera röster som det hoppas mellan. Därför blev jag lite trött när jag upptäckte att det fanns tre olika tidstrådar (egentligen bara två, den äldsta tråden finns bara i början) och tre olika röster som berättar sin historia. Efter ett tag är det dock inte något som stör mig överhuvudtaget. Bytena görs på ett bra sätt och det blir aldrig förvirrande.

Karaktärerna är inte speciellt många och de flesta viktiga hör till familjen Sandberg, som är en stor och komplex familj. Här finns det mycket som puttrar under ytan. Det är intressanta personligheter och jag kan inte låta bli att dras in i berättelsen. David, som rent tekniskt inte hör till familjen, men som i stort sett växt upp i den, är den som jag kommer närmast. Jag gillar verkligen hans sätt att tänka på sin före detta frus nya.

Ena delen av mysteriet (jodå, här finns flera) luskar jag ut ganska snabbt. Andra delen trodde jag var solklar, men epilogen får mig att fundera en vända till. Kanske var det inte alls som jag tänkte. Det är ett ordval där som får mig att ändra mig.

Tempot är egentligen ganska långsamt, det är ingen nagelbitande spänning och ingen pulshöjare. Här är det i stället en jämn och angenämt hög nivå. Balansen mellan karaktärernas privatliv och själva historien är bra, även om jag ibland tycker att det är lite för ordrikt. Det är ändå inget som stör. Förutom ett enda ord, som används tre gånger. Det ger mig rysningar i hela kroppen när jag måste läsa försedde...

Moratorium är en sinnrikt berättad historia och en väldigt bra debut, som lovar gott för framtiden.

Goodreads hade den 3,93 i genomsnitt (beräknat på 30 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Moratorium: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Fru E:s böcker.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Ja, du vet ju att jag tycker det är en imponerande debut :-) Missade faktiskt "försedde". Ang. slutet blev jag frustrerad och osäker. Men jag fick ett mess från författaren sen om vems rösten är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick ju ingen bra start, boken och jag, så den hade en del att bevisa :) Imponerande debut är det definitivt. Om jag inte får något mess från författaren så får du lov att berätta för mig om jag har rätt ;)

   Radera
  2. Det finns en ledtråd i slutet om vem det är :) En enkel liten fras. Typ :)

   Radera
  3. Ja, det var ett ord där som fick mig att dra efter andan och fundera på om jag verkligen hade tänkt rätt. Jag bytte åsikt där i alla fall :)

   Radera
 2. Måste verkligen läsa den där boken snart.

  SvaraRadera
 3. Heeej! Åh så längesen jag var här och kommenterade. Är här och tjuvläser lite ibland :) Men ÄLSKADE den här boken. Blev så galet förtjust över att det inte var ledtrådarna som var höjdpunkten i historien utan själva berättelsen. Med det menar jag att läsaren fick flera ledtrådar innan karaktärerna vilket visar på att författaren kände sig så trygg i själva historien. Det var längesedan jag läste en så bra svensk bok. Nästan så bloggen måste upp igen så jag får skriva om den haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så du tjuvläser här utan att lämna spår? Jag saknar din blogg, jättemycket så du får gärna väcka den till liv igen :)

   Jag tror att jag läste den här boken med lite fel grundförutsättningar. Om man kallar en bok thriller så tycker jag att den ska vara spännande (nagelbitande, alltså). Det tyckte jag aldrig Moratorium blev riktigt, men den är väldigt intressant. Och bra.

   Radera