måndag 4 juni 2012

Tematrio - Nationaldagen

Veckans uppgift i Lyrans Tematrio: Berätta om tre bra svenska böcker!

Eftersom Lyran helst vill att vi väljer lite udda författare eftersom hon vill bli överraskad och också för att hon skriver att hon mest läser äldre litteratur, så gör jag en egen liten specialare. Jag väljer helt enkelt tre svenska författare som jag läste när jag var ung...

1. George Johansson har inte bara skrivit science fiction böcker som serien Universums öde, det är också han som är pappa till Mulle Meck. Något som mina syskonbarn var mäkta förtjusta i när de var små. Själv läste jag ju då hans ungdomsböcker. Serien Universums öde börjar 2079, då rymdskeppet Morning Star försvinner spårlöst och är en berättelse som påminner lite om 1984, kanske, med en apatisk befolkning som matas med propaganda.

2. Hans-Erik Engqvist med sina fotbollsböcker om Bråberga IF (var det inte någon som efterlyste fotbollsböcker?) och de mer mysterie- och/eller relationsinriktade romaner som Det stora tågöverfallet, som handlar om upprördheten som nazisternas tåg orsakade när de rullade genom Sverige under andra världskriget. Han var en riktig favorit för mig i tonåren och jag tror nästan jag läste allt av honom.

3. Gun Jacobson var en precis lika stor favorit som föregående författare. Jag fullkomligt älskade hennes bok Peters baby, en berättelse om en 16-årig pojke som plötsligt får en bebis att ta hand om. Det måste ha varit väldigt kontroversiellt på 70-talet, men det var inget som jag överhuvudtaget reflekterade över på den tiden.

6 kommentarer:

 1. Var det Engqvist som skrev Fjärde linjen? Den läste jag och älskade!

  SvaraRadera
 2. Jag hade ingen aning att Mulle Mecks skapare hade gjort ungdomsböcker! Dom måste jag ju försöka hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade verkligen hans böcker i tonåren. Möjligen kan de ju kännas en aning förlegade nu, de har ju några år på nacken :)

   Radera
 3. Oj, där ramlade jag plötsligt tillbaks till 70-talet. Peters baby var ju fantastisk. Tack för att du påminde mig om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med nostalgi :) Det finns ju faktiskt en fortsättning på Peters baby också, två böcker som heter Tjejer, Peter och Peter och Lena. Bra grejer var det på den tiden :)

   Radera