fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9 – 12 maj

Sista arbetsdagen, sedan ska jag minsann ha en veckas semester. Jag borde klara att ta mig igenom den här dagen med bara viljan. Eftersom det är fredag så är det också dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har "läst"?

Precis som Annika så har jag väldigt svårt för ljudböcker. När inte ögonen har något att göra så vandrar hjärnan iväg, men det är inte bara det som är problemet. Mitt "hörselminne" är inte bra, eller jo, men jag litar inte riktigt på det :) Och hur gör man egentligen med en ljudbok vid tillfällen där man skulle ha bläddrat tillbaka (för att kolla upp något) i en vanlig bok?

Jag har ändå lyssnat på tre ljudböcker. Den första var Karin Fossums Älskade Poona och det var i bilen på en lång tripp. Jag tyckte att jag inte hörde någonting på grund av bilens ljud. Detta är för övrigt en alldeles underbar bok, som jag senare köpte som "vanlig" bok, läste och älskade.

Den andra var Zlatans bok, Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz. Ett tag hade jag ett ganska så hjärnbefriat jobb så att det faktiskt funkade att lyssna på bok samtidigt. Några månader senare, på samma jobb, lyssnade jag på Det du inte såg av Patrik Sjöberg & Markus Lutteman. Två förvånansvärt bra böcker.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att lyssna på en roman, men biografier eller liknande kan nog gå bra. Där behöver man ju inte komma ihåg varenda ord för att få ihop handlingen. Inte heller vet jag vad jag skulle göra samtidigt som jag lyssnar på en bok. Det gick visserligen bra att lyssna på jobbet, om man inte behövde tänka samtidigt. Jag skulle aldrig våga lyssna när jag är ute och går, då skulle jag bli riktigt paranoid eftersom jag inte hör vad som händer runt omkring mig. Sambon däremot, älskar ljudböcker och det är det enda han "läser". Han åker en dryg halvtimme med buss till jobbet och då lyssnar han. Den lilla stunden läsning räcker för honom...

Den bästa ljudboken jag har "läst", av alla tre jag lyssnat på, är Älskade Poona. Den var ju så bra att jag var tvungen att köpa den som pappersbok och läsa den :)

53 kommentarer:

  1. Ja, du köpte den så du kunde få läsa den "ordentligt" ;-) Ljudböcker är inget för mig heller!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns ju lite så, att jag inte läser "ordentligt" när jag lyssnar :)

      Radera
  2. jo, det är väl så att man inte lyssnar allt på samma sätt-

    SvaraRadera
    Svar
    1. P.S.
      i iPad kan man lägga i bokmärken :)

      Radera
    2. Problemet är ju bara att man inte vet vad som är viktigt när man läser det, utan först långt senare :)

      Radera
  3. Älskade Poona har jag läst och gillat :) Jag kan lyssna ibland när jag är ute och går med hundarna men då kan jag inte ha dom lösa för då hör jag ju dom inte och jag skulle bli rätt paranoid faktiskt man blir så rädd för allting med en ljudbok i öronen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade aldrig klarat att lyssna på ljudbok ute, jag hade blivit lika spattig som en fullblodshäst :)

      Radera
  4. Ja om jag pendlade kanske det skulle vara ett alternativ eftersom jag ibland mår illa numera om jag läser i bussen. Jobbet jag har innebär mycket skrivande och formulerande och då skulle jag riskera att upprepa orden jag har i öronen ;-) Men kanske jag skulle kunna ta till mig fler biografier på det sättet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska man skriva samtidigt så kan det ju inte funka med ljudbok, jag hade haft samma problem och skrivit helt fel ord :)

      Radera
  5. Har samma problem. Hjärnan vandrar iväg om jag bara lyssnar. Ha en riktigt skön semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min hjärna blir uttråkad om den bara lyssnar, det var samma på föreläsningar. Då var jag tvungen att anteckna samtidigt :)

      Radera
  6. Vad skönt med ledighet, för mig är det tvärtom. Blir mycket nästa vecka ;) Angående ljudböcker är jag inne på din linje, jag har svårt för att koncentrera mig men hade också kunnat ha det på ett jobb jag hade för två år sedan men då blev det mest sommarpratare som jag lyssnade till istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog att det är alldeles för lätt att tankarna svävar bort när jag bara lyssnar.

      Semester är härligt :)

      Radera
  7. Även för mig så vandrar hjärnan iväg medan jag lyssnar. Så ljudböcker är ingenting för mig. Sedan kan jag hålla med om att inte ha ljudböcker när man är ute och går, det hade kanske varit trevligt under alla eviga hundpromenader men jag hade med blivit nojig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade blivit så paranoid att jag förmodligen ändå inte hört ett enda ord av boken :)

      Radera
  8. Precis som jag då, jag kommer på mig själv att fundera på annat istället för att lyssna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina tankar kan vandra iväg vid de mest besynnerliga tillfällen :)

      Radera
  9. Jag lyssnar förvisso en hel del på ljudböcker, men just det där du nämner stör mig mycket: att inte kunna bläddra tillbaka i boken och kolla upp saker. Det gör jag annars väldigt ofta när jag läser pappersböcker.
    En annan sak är att det är svårt vid ljudboklyssning att förstå om det är "tänkta" partier, alltså sånt som i boken brukar stå som kursiverade avsnitt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har jag inte ens tänkt på, jag har ju bara lyssnat på biografier egentligen och där finns ju inte direkt tänkta partier :)

      Radera
  10. Jag kan inte heller riktigt slappna av om jag har något i öronen när jag är ute och går. Ibland har jag musik, men då har jag bara i ett öra, så jag fortfarande hör vad som pågår runt omkring mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara i en örat? Då hade jag förmodligen inte hört något alls av boken, har jättesvårt att höra om det är mer än ett ljud.

      Radera
  11. Jag tror att jag gillar mina egna tankar alldeles för mycket för att lyssna aktivt på ljudböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra formulerat. Lite tystnad och egna tankar. Vad kan slå det?

      Radera
  12. Den tryckta boken är ju alltid bäst men för mig fungera ljudböcker bra när jag inte hinner läsa själv. När jag städar, viker tvätt, lagar mat osv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar att låta tankarna dra iväg som de vill när jag gör något trist :)

      Radera
  13. Ja men visst händer det att jag får backa ibland men ytterst sällan men det är en träningssak. Nu kan jag baka och lyssna på ljudbok samtidigt och det blir bra.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge jag kan läsa pappersböcker så tror jag att jag håller mig till dem :)

      Radera
  14. Vad härligt med semester! Jag håller mig också till pappersvarianten jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas det ska bli en bra semester :)

      Radera
  15. Låter underbart med semester, för mig väntar årets mest intensiva veckor. Håller med om att det är svårt att bläddra tillbaka, så blir att jag lägger allt mitt fokus på ljudboken om jag lyssnar, vilket också såklart leder till att jag varken hör eller ser något annat, till omgivningens frustration...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag känner att det måste vara antingen eller när det gäller ljudböcker. Antingen lyssnar jag på den eller så gör jag något annat :)

      Radera
  16. Håller med om att tankarna kan vandra iväg. Jag har t.ex. svårt för att lyssna på radioprogram men musik går bra, det "fastnar" ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musik gör det ju inget om man missar några toner :)

      Radera
  17. Semester lät skönt! Vad avundsjuk jag blir :)

    Mina tankar har också en tendens att vandra iväg när jag ska försöka lyssna på böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag ska kunna lyssna på ljudbok så måste jag nog koncentrera mig på den till 100% och då kan jag ju lika gärna läsa en pappersbok :)

      Radera
  18. Jag gillar ljudböcker men även de gamla hederliga. Det som jag haft mest svårt för hittills är e-boken men det beror nog på att min läsare inte är den bästa. Annars har jag lättast att lyssna på deckare som är tillräckligt spännande - för att jag inte ska tänka på annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ljudbok med handling går helt bort för mig, jag skulle missa alldeles för mycket för att få ihop allt :)

      Radera
  19. Älskade Poona är en fantastisk bok! Jag fixar inte ljudböcker alls, jag tappar bort handlinegn och glömmer vem som är vem och får hålla på att hoppa tillbaka och lyssna om hela tiden.. Nä, jag håler mig till pappersböcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill se det jag läser, annars fastnar det inte :)

      Radera
  20. Jag skulle vilja vara en sådan som kan lyssna på ljudböcker men än så länge går det inte så bra, blir oftast musik i öronen istället :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent generellt så har jag svårt för ljud rätt in i öronen så jag tror inte ljudböcker blir något jag kommer att nyttja :)

      Radera
  21. Jag är inne på min tredje ljudbok och har en del problem med att hålla fokuset vid liv hela tiden. När man läser "på riktigt" kan man ju lugnt kolla upp över kanten lite då och då, men då missar jag ju saker i ljudboken. Hoppas att det är en vanesak...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De enda ljudböcker som egentligen funkat för mig är de två biografierna, de har ju ingen handling på samma sätt som en roman :)

      Radera
  22. Ja biografier och liknande kanske det inte är så dumt att lyssna på. Får kanske ge det ett försök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror att det är lite lättare. Då behöver man inte vara fokuserad hela tiden :)

      Radera
  23. Bra för din sambo att ha sysselsättning på sina arbetsresor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är glad att han "läser" överhuvudtaget :)

      Radera
  24. Hoppas du får en fin semester :) Ljudböcker är ju en fantastisk uppfinning men det har aldrig funkat för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ljudböcker är ett fantastiskt alternativ för dem som behöver och klarar av dem :)

      Radera
  25. Det där argumentet att vad gör man om man tappar tråden stämmer ju, har inte tänkt på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man en fysisk bok så kommer man ju ihåg ungefär var det där stod, som man behöver kolla upp. En ljudbok fungerar ju inte alls så.

      Radera
  26. Känner igen det där att tappa bort sig, gjorde det i början också men för mig iaf så var det en träningsfråga. Nu är det oftast inte något problem

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att klara av att hålla fokus på en ljudbok så skulle jag nog behöva blunda hela tiden :)

      Radera