onsdag 14 maj 2014

"Odödlig" av S.J. Bolton

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 438
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Like this, for ever
Översättare: Lilian & Karl G. Fredriksson
Serie: Lacey Flint 3
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 24 april 2014


Första meningen: "Det sägs att det är som att skära i smör, när man skär i ungt kött."

Baksidetext
Elvaårige Barney Roberts - liksom alla andra som läser dagstidningarna - vet att mördaren snart kommer att slå till igen.

Offret kommer att vara ännu en pojke, som han själv. Kroppen kommer att ha tömts på blod och lämnats kvar någonstans på en strand längs Themsen. Det kommer inte att finnas några ledtrådar för London-poliserna Dana Tulloch och Mark Joesbury. Ingen förvarning om vem som blir nästa offer. Ingen riktig anledning för Barneys vän och granne, Lacey Flint, att bli involverad, eftersom hon är ledig från sitt jobb på Londonpolisen - och inte en chans att hon ska kunna hålla sig borta.

Klockan tickar, våldet eskalerar och barns liv står på spel - Lacey och Barney vet att de inte har råd med ett enda felsteg om de ska klara sig igenom det här med livet i behåll.

Min kommentar
Tredje delen i serien om Lacey Flint har förblivit stående oläst mest på grund av att jag inte varit speciellt förtjust i de två första. När jag fick höra att varken Lacey eller Mark var huvudpersoner i den här boken så blev jag lite mer sugen på att läsa den. Och nu är jag glad att jag gjorde det.

Det känns oerhört befriande att slippa den tramsiga relationen mellan Lacey och Mark. Helt och hållet slipper jag den inte, men det lilla som är kan jag stå ut med. Tyvärr så börjar Dana bete sig väldigt underligt i stället och jag känner mig ganska så less på de här välutbildade(?), omogna vuxna människorna som reagerar fullständigt irrationellt på det mesta. Framför allt så kan jag inte sluta fundera över hur i hela friden Lacey kunde bli polis. Måste man inte gå igenom massor av tester, bland annat psykologiska, för att bli polis? Jag kan bara hoppas att det inte finns så labila poliser i verkligheten...

I stället för tramsiga relationer så fokuseras här på det viktiga; vem, varför, hur... och liknande. Lite inte så tramsiga relationer får vi oss också till livs. Som den mellan Barney och hans pappa, Barney och Lacey och Barney och de andra barnen. Ja, du gissar rätt. Jag var väldigt förtjust i Barney. Detta underliga barn, som var så vuxen på vissa sätt och fortfarande liten på andra. Jag hoppas verkligen jag får träffa honom igen. Det var för övrigt ganska många barn med och det måste vara svårt att beskriva barn på ett trovärdigt sätt. Enligt mig lyckades det bra.

Jag får också en väldigt bra miljökänsla och kan nästan känna London runt omkring mig. Ett London som jag visserligen inte känner igen, för här är mörkt och skitigt. Inte alls den bild man får som turist, i alla fall inte om man håller sig till de platser där jag håller mig, men jag har inte alls svårt att köpa den här versionen heller.

En extra pluspoäng blir det för att jag inte var helt säker på vem den skyldige var förrän mot slutet, men jag var i alla fall före både Dana och Lacey. Jag gillar verkligen när det inte är uppenbart vem som är skyldig. Enda klagomålet jag egentligen har är den lilla sidohistorien med hon som sitter i fängelse. Den känns onödig och jag undrar om den fanns där bara för att inte glömma Laceys bakgrund. Eller kanske, ännu värre, för att kollra bort läsaren i början.

Det här var faktiskt så bra att jag nu ser fram emot nästa del. Som av en händelse upptäckte jag att fjärde delen, A Dark and Twisted Tide, släpptes på engelska för en vecka sedan. När kommer den på svenska?

Boktipsets estimerade betyg var 4.5. På Goodreads hade den 4.18 i genomsnitt. Jag ger den 4.5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Odödlig: Lotten, Bokdamen och Skuggornas bibliotek.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Se där. Förr eller senare är du lika frälst som jag ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag verkar vara på väg nu :)

   Radera
 2. Jag har inte läst nåb av böckerna om Lacey Flint än, men den första ligger här hemma och väntar på att min läsförmåga ska komma tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två första tyckte jag inte jättemycket om, men de är klart läsvärda. Hoppas du snart får tillbaka din läslust,

   Radera
 3. Åh vad roligt att du gillade den :) Jag gillade oxå Barney och visst man är före boken i vem som är skyldig men i Laceys böckerna så är man inte så säker förrän nära slutet och det gillar jag. Trist med böcker där man vet vem mördaren är efter första kapitlet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken lyckades faktiskt överraska mig, jag hade ingen aning förrän mot slutet. Det gillar jag :)

   Radera
 4. Den här är hlet klart bäst av alla hittills :) Väntar med spänning på följande del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här fick ju till och med mig att vänta på nästa del :)

   Radera
 5. Vågar inte läsa din recension, jag ska snart ta tag i Livrädd tänkte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den som höll på att göra mig tokig med tramset mellan Lacey och Mark ;)

   Radera