onsdag 13 augusti 2014

"Mannerskiölds herrgård" av Oskar Källner

Genre: Skräck
Antal sidor: 34
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 19 juli 2014


Första meningen: Skogsvägen var smal och igenvuxen.

Baksidetext
Annons:
Riktiga spöken! Besviken över spökhus som lovat för mycket? Lurad på dina besparingar av bluffmakare och bedragare? Följ med på en guidad tur till en nexus för paranormala krafter, en öde herrgård på hemlig plats. Det sägs att huset byggdes av djävulen själv, att där finns ett mörker som inte kan förgöras. Stanna en natt och du kommer få uppleva saker bortom dina vildaste fantasier. Det är ett löfte. Annars får du pengarna tillbaka. OBS: Egen bil är ett krav. Guiden möter upp i Stockholm och åker med i er bil till herrgården.
Ursulas spökturer

Min kommentar
Jag älskar skräck, men zombies och vampyrer har aldrig varit min grej. Därför förvånade det mig att jag tyckte så mycket om den förra novellen, Byssan Lull, som jag läste av Oskar Källner. Den handlade ju om zombies. Så när jag fick ett mejl från Oskar där han undrade om jag var intresserad av att läsa hans nya e-skräcknovell så behövde jag inte fundera länge.

I efterordet skriver Oskar att han blivit inspirerad av H.P. Lovecraft och då får jag väl erkänna att jag inte läst mycket av honom, bara en enda novell (Återkomsten) som jag inte tyckte speciellt mycket om. Det kan hända att jag läst fler noveller under skoltiden, men det minns jag inte i så fall. Jag har alltså inte särskilt mycket att jämföra med.

Det börjar som en klassisk spökhistoria och jag kan känna de kalla kårarna. Sedan händer det en del som gör att det inte längre är en spökhistoria, utan mer en monsterberättelse. Monstren är en aning King-ska, vilket betyder att de inte skrämmer mig ett dugg, de är helt enkelt lite för mycket med sina tentakler och äckligheter. Vi får också en futuristisk glimt, som är apokalyptisk/dystopisk.

Jag är lite överraskad över att man kan få in så mycket i en kort novell, inklusive minst två oväntade vändningar. Spännande är det och om man skräms av läskiga monster så är det lite otäckt också. Inget är vad det ser ut att vara. Ett tag undrar jag lite hur i hela friden det ska sluta och jag tycker slutet funkar riktigt bra. Speciellt slutklämmen.

Korrekturläsningen är lite dålig, vilket är lite synd, i synnerhet när det handlar om en så kort text.

Boktipset hade inget estimerat, endast ett var satt och det var 5. På Goodreads hade den 4,0 i genomsnitt. Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Mannerskiölds herrgård: Endast e-böcker, literature connoisseur och Midnatts tankar.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant novell :) Jag får fundera på om jag ska läsa den.

  Lovecraft har jag en novellsamling av i bokhyllan. Drar mig ärligt talat lite för att läsa den, eftersom jag har fått för mig att han skriver precis den typen av skräck som jag inte gillar (tentakler/monster/groteskt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt om Lovecraft och jag gillar inte heller den typen av skräck, den skrämmer mig inte alls. I den här novellen är det bara ett ganska kort avsnitt med den sorten :)

   Radera
 2. Hm, vad jag blev sugen på att läsa mer skräck nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kände det också och nu är det snart höst, en årstid som passar till skräck :)

   Radera
 3. Tror ju fortfarande att skräck inte är min grej ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, alla gillar ju inte det. Konstigt nog :)

   Radera