fredag 12 september 2014

Bokbloggsjerka 12 – 15 september

Fredag! Och den första helgen på över en månad som vi inte har något alls inplanerat. Det ska bli skönt att bara vara en hel helg. Det är i alla fall dags för Annikas bokbloggsjerka, annars blir det ju ingen riktig fredag.

Veckan uppgift är: Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?

Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!


Jag har ett anteckningsblock liggande (kanske inte alltid) bredvid mig där jag skriver upp lite saker jag tycker/tänker/känner medan jag läser. Om jag inte gör det ganska direkt så glömmer jag det för det brukar oftast vara ögonblickstankar. För mig är det inte så underligt att göra små avbrott under läsningen för att göra små anteckningar, jag brukar ändå lyfta blicken ibland och fundera över vad jag har läst. Det handlar inte om att jag skriver uppsatser, utan bara några enstaka ord så jag kommer ihåg tanken/känslan. Hundöron är i alla fall inget alternativ för mig.

Ibland är jag duktig och skriver ett inlägg ganska snart efter jag har läst boken, men oftast brukar det dröja några dagar. Det betyder att jag kan ha x antal böcker som väntar på inlägg. Som nu i helgen. Då kommer jag att ha tre stycken att fundera över. Kanske inte helt optimalt, men vad gör man.

44 kommentarer:

 1. jo, dessa ögonblickstankar vill jag också försöka fånga och minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De försvinner ju så snabbt att man måste vara på hugget :)

   Radera
 2. Ja det kanske vore något så man inte glömmer, tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort det nästan från början, även om jag använde post-it först.

   Radera
 3. Vad föredömligt. Jag brukar tänka att jag borde anteckna men hittills har det funkat rätt bra med att bara notera sidan i minnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så otroligt mycket som vill få plats i minnet så jag är glad om jag slipper ha vissa saker där :)

   Radera
 4. Jag är alldeles för lat för att göra anteckningar, men jag använder små noteringsflikar och lägger in på ställen som jag vill komma ihåg speciellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökte ha post-it från början, men eftersom jag bär med mig boken i ryggsäck eller väska så ramlade de ut och ställde mest till besvär :)

   Radera
 5. Äsch, ibland kan böcker behöva lite tid och perspektiv för att sjunka in ordentligt. Och så får man ju inte glömma att det är själva läsningen, inte recensionen, som är det verkligt viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker växer verkligen med tiden, så ibland är det bra att de får ligga till sig :)

   Radera
 6. Skönt att stanna upp och fundera över vad man egentligen har läst, det gör nog aldrig jag..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver stanna upp och stoppa undan lite ibland, så det får fastna lite :)

   Radera
 7. Jag klarar inte av att anteckna medan jag läser. Blir alltför otålig och tycker att det tar så lång tid ;) Däremot ett par noteringar i det dokument som ska bli recensionen, det brukar fungera för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket antecknar jag nog inte, så det tar lång tid. För en bok på 400 sidor kanske det blir sammanlagt ett tiotal korta meningar :)

   Radera
 8. Det där med att stanna upp och fundera, det borde jag bli bättre på. Dock så gör jag något liknande efter jag läst ut boken. Ibland markerar jag vissa partier i boken med hjälp av en post-it lapp eller noterar sidnr, det kan vara bra citat eller partier som tydligt förklara varför boken är så bra eller rent av varför den inte är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sidnummer skriver jag upp när det är saker jag vill ta upp där, oftast felaktigheter :)

   Radera
 9. Ska nog bli lte bättre på att göra små anteckningar medan jag läser! I bland har jag känslan av att jag glömmer något när jag ska recensera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite så jag kände också och att jag inte kom ihåg vad jag kände i början och mitten när jag väl kommit till slutet.

   Radera
 10. Jag recenserar oftast ganska snart efter det att jag har läst ut boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det beror ju lite på vad man kallar ganska snart. Jag skriver oftast inläggen på helgen så ibland dröjer det ju några dagar.

   Radera
 11. Jag tror också det är bra att skriva recensionen ganska snart så inte boken hinner blekna i medvetandet gör mycket. Men stödord kan såklart vara till hjälp med det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir jag frustrerad när jag läser, ofta på grund av vad någon säger eller gör och om jag inte skriver upp det så är det fullt möjligt att det är som bortblåst när jag läst ut boken :)

   Radera
 12. Har också funderat på små anteckningar under tiden, men samtidigt så undrar jag om jag skulle känna mig pressad att "tycka" saker då och inte kunna njuta av läsningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det tror jag inte, ibland tycker jag nästan ingenting och det är ju också en liten ledtråd :)

   Radera
 13. Svar
  1. Vi är några stycken i alla fall :)

   Radera
 14. Det skulle vara väldigt konstigt för egen del att göra så samtidigt som jag ju skulle älska att ha just en sådan bok/häfte med noteringar i. Vilken liten skatt att kunna bläddra tillbaka i och minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först tänkte jag att jag skulle slänga anteckningsboken när den var full, sedan kom jag på att det nog faktiskt var en dum idé :)

   Radera
 15. Hundöron gillar jag inte heller, men att anteckna är inte min grej, känns som att det stör i läsningen. Har hänt någon enstaka gång att jag har antecknat efter varje "läspass" om det är böcker jag vet jag kommer läsa under en längre tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på hur mycket och ofta man antecknar. Det är ju inte så att jag avbryter läsningen var femte minut och antecknar något :)

   Radera
 16. Att ha flera böcker i recensionskö är något som händer mig ganska ofta, eller åtminstone att jag funderar på en nyss utläst bok medan jag läser en annan. Ibland ger det nya perspektiv, tycker jag. T.ex. att det finns två karaktärer som liknar varandra i de två böckerna, men som går olika öden till mötes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör inget om någon bok blir stående ett tag i väntan på omdöme, men om det blir för många kan jag bli lite stressad. Tycker det är jobbigt rent mentalt att skriva om en bok :)

   Radera
 17. Jag är väldigt dålig på att anteckna under läsningens gång. Vill verkligen förbättra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det underlättar med anteckningar när jag ska skriva inlägget, då behöver jag inte vara orolig för att glömma något.

   Radera
 18. Jag borde börja med att föra anteckningar.. Åtminstone till bokcirkelböcker. Jag har verkligen ett kort minne..

  Hundöron är ingenting för mig heller. Jag är rädd om mina böcker.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett ganska bra minne, men jag vill inte fylla det med onödiga saker. Därför antecknar jag :)

   Radera
 19. Ett avbrott under läsningen kan verkligen vara skönt. Ibland behöver man fundera, smälta och anteckna tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag behöver lite andningspauser när jag läser, måste låta saker och ting sjunka in.

   Radera
 20. När jag "bara" har tre böcker i kö så känner jag mig totalt i fas, nu har jag över tio och det är inte alltför ovanligt tyvärr.

  SvaraRadera
 21. helgen annars är fri och ledig, så kan det ju vara trevligt med tre böcker att fundera på och skriva om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ordet i början som föll bor var: OM

   Radera
  2. Tack för klargörandet :) Jag hann bara med två, så nu är det en kvar. Och snart blir det en till...

   Radera
 22. Ganska likt min process, fast för mig är det hundöron och understrykningar istället för anteckningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte riktigt förstå resonemanget att en misshandlad bok är en älskad bok. Om man översätter det till andra ägodelar, som bil och boende, så blir det ju helt galet :)

   Radera