söndag 28 september 2014

En smakebit på søndag: Svarta vatten

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I helgen har det hittills inte blivit speciellt mycket läst, för jag har varit på bokmässan i Göteborg. Förmodligen kommer det ett eget inlägg om det, så småningom. Snart ska jag sätta mig på tåget tillbaka hem och då blir det väl kanske lite läst.

Boken som smakebiten kommer ifrån i dag, Svarta vatten av Attica Locke, har jag ännu inte börjat läsa. Den ligger hemma och väntar på mig och jag börjar nog med den i dag. Jag ville inte ta med mig någon extra bok till Göteborg utan tänkte hålla till godo med vad som finns på min läsplatta. Allt för att hålla vikten på bagaget nere :)

Detta är inledningen.
Båten är mindre än han tänkt sig. Och skabbigare.
     Fast det är kväll ser Jay att den behöver målas.
     Det är inte alls vad de hade pratat om. Killen i telefonen sa "månskenstur". Stadens ljus och hela köret. Jay hade föreställt sig något gammaldags, något lite romantiskt, som hjulångarna på Pontchartrain i New Orleans, om än mindre. Men det här ser mest ut som en lappad och lagad fiskebåt. Den är låg och bred och ful - en utspökad pråm, lite som en tjock flicka som är bjuden på sin första, och förmodligen sista, skoldans. Ljusslingor i bjärta färger är upphängda överallt och spända runt dörren till salongen. Lamporna blinkar nyckfullt, lite förtvivlat, blinkar mot Jay och utlovar en glad kväll, uppmanar honom att kliva ombord. Jay blir kvar där han står. Han stirrar på salongen: fyra sneda och vinda väggar täckta med billig carportpanel. Det hela ser ut att vara hopspikat i sista stund, ett hafsigt försök att hålla på värdigheten, som en berusad med hatten på sniskan.

32 kommentarer:

 1. Heldige deg som er på bokmesse. Jeg besøkte Oslo Bokfestival for noen uker siden og fikk en fantastisk helg. Takk for fin smakebit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt på mässor, men oj så kul :)

   Radera
 2. Høres kjekt ut å være på bokmesse og du må ha god tur hjemover, Tusen takk for smakbiten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett trevligt besök, mycket bättre än jag hade förberett mig på :)

   Radera
 3. Lyckans dig som får vara på bokmässan! Jag tänkte kompromissa och åka till Helsingfors bokmässa i stället :) En bråkdel av Göteborg men alltid nånting. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hel mässa för böcker, kan det bli bättre :)

   Radera
 4. Ska bli intressant att se vad du tycker om den här! Tack för smakbiten. Ser fram mot ditt inlägg om bokmässan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge gillar jag nog boken och är själv lite förvånad :)

   Jag ska försöka få ihop ett inlägg om bokmässan inom några dagar :)

   Radera
 5. Vilket intressant bildspråk! Tack för smakbiten, hoppas bokmässan har varit trevlig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev faktiskt lite förvånad över att jag gillade början, brukar inte vara så glad i långa beskrivningar av miljöer. Trodde jag. Tydligen beror det på något annat än längden om jag gillar eller ej :)

   Bokmässan var mycket trevlig :)

   Radera
 6. Tack för smakbiten. En spännande smakebit men jag vet ändå inte om den här kommer bli läst hos mig eller om den drunknar i alla andra spännande böcker jag vill läsa ;)

  SvaraRadera
 7. Jeg har dessverre ikke vært på bokmesse, ikke så lett å få med når en bor i utkanten av landet. Så jeg leser gjerne det andre opplever! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland får man nöja sig med att uppleva saker genom andra. Det är i alla fall näst bäst :)

   Radera
 8. Hoppas du hade det trevligt på bokmässan! Själv tröstar jag med att åka till Ullared i dag.. Inte riktigt samma sak men men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ullared är säkert trevligt med, om man gillar sådant :) På bokmässan är det bara varmt, trångt och mycket vaggande... Nu när jag tänker på det så kanske det påminner om Ullared ändå :)

   Radera
 9. Har läst den nyligen, ska bli kul att se vad du tycker om den! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge gillar jag, överraskande nog :)

   Radera
 10. Det å få lest det som ligger på lesebrettet er ikke alltid like lett. Jeg synes Kindelen min blir fylt opp med bøker helt av seg selv, og så ofte leser jeg ikke på den :-) Så det blir å ta den med seg på ferie som eneste "bok" - da blir det lest litt :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket märkligt det där med e-böcker, nästan som att om böckerna inte syns så finns de inte. Glömmer av dem hela tiden. Då är det tur ibland att man gör små resor där läsplattan är den enda boken man tar med :)

   Radera
 11. Intressant smakbit och språk. Ser fram mot att höra vad du tyckte om denna sen och att läsa inlägget om bokmässan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda inläggen kommer så småningom :)

   Radera
 12. Det här kan vara den bästa beskrivningen av en båt jag läst någonsin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag blev förvånad när jag inte blev uttråkad av alla beskrivningar. Jag brukar inte gilla detaljer, men detta funkar :)

   Radera
 13. Hoppas det var trevligt på bokmässan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt och jobbigt. Men mest trevligt :)

   Radera
 14. Flott smakebit, og bokmesse i Göteborg høres helt fantastisk ut :)

  SvaraRadera