lördag 20 september 2014

"Fel grav och andra berättelser" av Kelly Link

Genre: Skräck
Antal sidor: 221
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Pretty monsters
Översättare: Ia Lind
Serie: -
Förlag: X Publishing
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2012
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 september 2014


Baksidetext
I Fel grav - och andra berättelser, möter vi bland annat en poesiskrivande yngling som gräver upp sin hastigt avlidna och nyligen begravda flickvän; en föräldralös, tankeläsande ung man som säljs av sin moster och skickas iväg för att passa upp på de mytomspunna Trollkarlarna i Perfil; en handväska som kan öppnas på två sätt - åt ena hållet är den som vilken handväska som helst men öppnar man den åt andra hållet rymmer den en hel by som tvingades ta sin tillflykt dit, en gång för länge sedan.

Min kommentar
Noveller är något jag gillar att ta till när jag läst ut en bok tidigt på dagen så att jag har något att läsa innan jag ska sova. Jag vill ju inte gärna påbörja en ny roman vid sängdags och då passar en kort novell perfekt. Den här novellsamling är tydligen första delen av Kelly Links novellsamling Pretty monsters, som på engelska gavs ut som en bok. Det verkar lite onödigt att ge ut den som två på svenska, det är ganska tunna böcker, men nu är det så i alla fall.

Jag har stora problem med att komma fram till vad jag egentligen tycker om de här novellerna, ibland skrattar jag högt, ibland älskar jag formuleringarna och ganska ofta tycker jag att det är ett kvalificerat ordbajseri. Vad målet och meningen är har jag ingen som helst aning om, men det känns inte som att det är att berätta en historia i alla fall. Det känns mest som ord staplade på varandra och massor av absurditeter. Visserligen berättade med stor humor, men ibland hjälper inte ens det.

Språket är av och till otroligt barnsligt och simpelt för att i nästa stund vara underfundigt med roliga vändningar. Emellanåt tycker jag att det här måste vara noveller som vänder sig till barn, inte unga vuxna och i nästa sekund kan jag tycka att detta måste man ju vara vuxen för att uppskatta.

För att nämna novellerna så tyckte jag nog mest om Trollkarlarna i Perfil, speciellt slutet som i och för sig inte var särskilt oväntat. Det var en väldigt skruvad berättelse om hur lätt det är att få folk att tro på något.

Novellerna Fel grav och Trolleri för nybörjare tyckte jag också ganska mycket om, båda genomsyras av torr humor och ironi. Även om jag faktiskt inte riktigt hänger med på vad den senare egentligen handlar om. Den verkar handla om en TV-serie, Biblioteket, som är väldigt populär bland ungdomar (och vuxna), men ingen vet vem som spelar rollerna och ingen vet när nästa avsnitt kommer. Berättarrösten är ett okänt "jag". Fel grav handlar om en kille som råkar gräva upp, just det, fel grav i sin jakt på de dikter han lagt ner i sin flickväns kista.

Sagohandväskan och Specialistens hatt gillade jag inte alls. Faktum är att jag tio dagar efter jag läst den inte ens kommer ihåg vad Specialistens hatt handlar om, inte ens när jag bläddrar och skummar lite. Sagohandväskan handlar om en magisk väska som, beroende på hur man öppnar den, innehåller olika saker. Allt från vardagliga saker som man har i sin handväska till en värld där det finns ett monster som äter upp en.

Inga noveller har något begripligt slut och alla är fullständigt absurda. Det här kommer nog att förbli det enda jag läst av Kelly Link.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 (beräknat på 30 betyg).
Goodreads hade den 3,61 i genomsnitt (beräknat på 64 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Fel grav: Carolina läser, C.R.M. Nilsson och Poplitt.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande inte kommit igång med att läsa noveller! Knepigt när de är så ojämna i en och samma bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här novellsamlingen var väldigt speciell, men jag tycker att samlingar ofta är ojämna. Tyvärr. Men jag rekommenderar noveller rent generellt :)

   Radera
 2. Jag upplevde också den här novellsamlingen som lite ojämn. Kanske är det därför andra boken, Askungeleken, har blivit liggande så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är ganska glad nu att jag aldrig köpte andra delen. Även om jag uppskattade novellerna så var detta inte riktigt för mig.

   Radera
 3. Bara läst Fel grav som del i skolans novelläsning. Känns som en dålig barnbok. Har dock bara läst den på svensk översättning, vilket kan ha resulterat i förlorade poänger tack vare översättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju många som gillat den, så allt kan nog inte vara översättningens fel. Men någon barnbok tror jag inte att den räknas som, den står som YA och det funkar nog lite bättre.

   Radera