lördag 11 oktober 2014

"Den hand som skälver" av Kjell Eriksson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 352
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Ann Lindell 8
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: (original) 2007 (min) 2007
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 september 2014


Första meningen: Han var utskickad för att plocka in några pinnar.

Baksidetext
En novemberdag 1993 lämnar det socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Sven-Arne Persson ett viktigt sammanträde och kommer inte tillbaka. Kolleger, familj och polis står helt frågande.

Många år senare besöker en Uppsalabo den sydindiska staden Bangalore och ser ett bekant ansikte. Han blir alltmer övertygad om att det är det mystiskt försvunna kommunalrådet han mött. Men vad gör han i så fall här?

I Uppsala får Ann Lindells kollega Berglund, som ligger nyopererad på sjukhus, höra att Persson dykt upp. Han minns den gamla utredningen, men får också ett infall att titta närmare på ett annat olöst fall, ett till synes planlöst mord på en gammal man.

Lindell själv ställs samtidigt inför ett obehagligt mysterium. En avsågad kvinnofot hittas i den uppländska skärgården. Lindells intresse riktar sig mot samhället Bultudden där det bor påfallande många ensamstående män. Alla tycks de vara ägare till motorsågar och vedkapar. Under efterforskningarna dyker det upp ett foto av en kvinna med asiatiskt utseende som ingen av grannarna någonsin sett.

Men mannen som äger huset där hon troligtvis bott kommer aldrig mer att svara på några frågor.

Min kommentar
Åttonde boken i serien om Ann Lindell är nu utläst och det återstår bara två delar. Kjell Eriksson har verkligen hittat sin stil, men dessvärre är det en som inte alls passar mig.

Det där med språket... jag kan visst tycka att ett språk är vackert och nästan hänryckas av formuleringar, men utdöda ord passar, enligt mig, inte i en deckare. Som ju detta påstås vara. Ord som bisprungit, tillskickade, åhörde, hågkomsterna, till fyllest är ju jättetjusiga, men i detta sammanhang får de mig bara att stanna upp och bli irriterad.

En annan sak som får mig att helt tappa läsflytet är långa föreläsningar om allehanda ting, speciellt politik. Och här är det politik. Långa förklaringar om kommunismens och socialismens historia rapas upp, utan att de egentligen behövs. Långrandigt blir det också när inte mindre än tre fall ska förklaras för mig; den mördade nazisten, det försvunna kommunalrådet och den avhuggna foten. Någonstans djupt därinne döljer sig en historia (eller tre då) som kunde varit ganska spännande. Ibland tar det tag och jag rycks med, men det är tyvärr bara tillfälligt. Jag blir fullständigt uttråkad av ordbajseriet.

De välkända karaktärerna är nästan bifigurer i den här boken, men Ann Lindell visar plötsligt nya sidor(?) och inga speciellt sympatiska. Hon är intolerant och väldigt snabb med att döma människor. De som är något intressanta här är de där människorna som bor ute på udden. De känns som levande, verkliga människor.

Slutet är väldigt abrupt, motiven förklaras och vips så är det över. Ett av fallen förblir olöst (eller egentligen ostraffat) och poliserna verkar tycka att det är OK. Detta är andra boken i rad där ett "svin" mördats och mördaren kommer undan. Ska jag alltså dra slutsatsen att det är OK att mörda "svin"? Har man rätt att döda någon som har knäppa åsikter? Vem bestämmer vad som är knäppt och vem som är ett "svin"? Det är ju en väldigt aktuell fråga och det skrämmer mig att många verkar tycka att demokrati bara omfattar de som tänker "rätt". Demokrati innebär ju att alla ska få uttrycka sin åsikt, även de som tycker "fel". Alla människor är lika mycket värda, oberoende av om de har obekväma åsikter som jag inte håller med om.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 (beräknat på 156 betyg).
Goodreads hade den 3,36 i genomsnitt (beräknat på 569 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Den hand som skälver: Emmas boktips, Enn kokk och DAST.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Jag minns ju serien som bra, och blev förvånad (negativt) när jag läste hans biografi. Men när jag läser dina recensioner av hans böcker så stämmer det mycket bättre med biografin. Underligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det beror lite på var man är i livet, för att använda en klyscha :) Kanske jag hade gillat de här böckerna för några år sedan. Även om jag är tveksam till det :)

      Radera