fredag 27 februari 2015

Bokbloggsjerka 27 feb – 2 mars

Minsann, är det inte sista fredagen i februari. Nu är våren snart här på riktigt (till skillnad från den meteorologiska våren som varit här i söder ett bra tag nu) och eftersom det är fredag så är det dags för Annikas bokbloggsjerka igen.

Veckan uppgift är: Har du läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet

Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på detta... Det som gör det jobbigt är att jag ibland (om sanningen ska fram så är det ganska ofta) köper på mig en hel serie innan jag läst något av den. Som alla säkert förstår så slår det inte alltid väl ut. Det där slutade tycka om under resans gång ställer till det lite eftersom jag inte alltid tyckt om serien från början.

Det finns i alla fall en serie som jag (än så länge) har slutat läsa och det är Unni Lindells serie om Cato Isaksen. Jag vet inte hur många jag köpte på mig innan jag faktiskt började läsa böckerna, men det var en del. Även om det fanns saker som jag störde mig på i början också så var de inte bara väldigt spännande utan också kluriga. Eftersom jag gillar klurigt så bestämde jag mig för att ha överseende med extremt detaljerade beskrivningar av allt från hur man gör sin morgonmacka till färg på allt möjligt. Jag tror det var i sjätte delen som Cato Isaksen fick en kvinnlig kollega, Marian Dahle, och det var då allt brakade ihop. I stället för att handla om brott så började det handla om hur illa de två passade ihop och när de började bete sig som barn i sandlådan bestämde jag mig för att inte läsa en bok till i den serien. Jag läste åtta böcker och nu är det nog uppe i tio delar (tionde släpps i mars) och jag har fortfarande inte köpt på mig någon av de nya.

Och när jag fyllde på listan här nedanför så upptäckte jag att det finns en serie till som jag tagit ett aktivt beslut att inte läsa fler böcker i. Det är den om Jacob Colt (eller egentligen Christopher Silfverbielke) av Dan Buthler & Dag Öhrlund. I början tyckte jag den var fantastiskt bra, men när de senare böckerna bara gick ut på att beskriva sex på ett alldeles extremt våldsamt sätt i stället för att föra handlingen framåt så slutade jag läsa. Det blev sex böcker lästa i den här serien och nu är den väl upp i nio i år.

När det gäller serien om Jonna Linna (Lars Kepler) och Outlander (Diana Gabaldon) så har jag inte riktigt bestämt mig för om jag ska fortsätta eller ej.

Andra serier som jag lyckats sluta läsa, eftersom de inte var speciellt bra är:
Sören Högström och Fatima Wallinder av Mats Ahlstedt (läste tre)
Gunnar Thulin av Ramona Fransson (läste fyra)
Alex Morrow av Denise Mina (läste en)
Jack Howard av David Gibbins (läste en)
Kvinnorna och staden av Kerstin Ekman (läste en)
Dirk Pitt av Clive Cussler (läste åtta, med nedslag lite varstans i den evighetslånga serien)
Evert Bäckström av Leif GW Persson (läste en)
Irene Huss av Helene Tursten (läste en)

40 kommentarer:

 1. Svar
  1. Och det är ändå bara de jag slutat läsa :)

   Radera
 2. Kjedelig/tråkig når serier ikke innfrir. Jeg har bestemt meg for ikke å fortsette på "Outlander" simpelthen fordi tv-serien er så fantastisk bra. God helg til deg fra meg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli så att jag läser ännu en bok i Outlander, har ju bara läst den första :)

   Radera
 3. Kepler kommer jag aldrig sluta med! Så känns det nu iaf eftersom jag älskar den serien! Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Sandmannen kvar att läsa och den får avgöra om jag ska fortsätta eller ej :)

   Radera
 4. Det är lätt att tröttna på serier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det finns alltid nya att läsa :)

   Radera
 5. Gabaldons serie tröttnade jag på efter 3-4 böcker....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ganska less redan efter första, men vi får se :)

   Radera
 6. Jag gillar både Kepler och Gabaldon så de kommer jag nog inte sluta med :). Haha märker nu när jag kollar på andras svar att jag ju läser mer serier än jag tror, men tänker inte på dem som serier av nån anledning. Unni Lundell har jag däremot aldrig läst något av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju vetat länge att jag följer många serier, men det var fler än vad jag trodde :)

   Radera
 7. Jag har inte heller bestämt om jag ska slutföra Kepler.Har än så länge läst de tre första i den serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst de första tre och Sandmannen står redan i hyllan. Den får bestämma :)

   Radera
 8. Har bara läst en bok av Unni Lindell och har inga planer på att det ska bli fler. No more said. Serien om Alex Morrow har jag läst två böcker ur. Tvåan var bättre än ettan. Vet ej om den är värd att forsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste helt enkelt sluta med den där ovanan att köpa en hel serie innan jag läst något. Däremot är jag helt säker på att jag aldrig mer kommer att läsa något av Denise Mina

   Radera
 9. Gabaldon älskar jag, men det blir ganska långrandigt efter bok 2. Jonna Linna gillar jag också, men det är nog mer koncepetet Jonna man presenteras för i början, sen är det inte lika smaskigt längre tyvärr. Men Dirk Pitt! Där har vi en bokserie som jag nog kan fortsätta läsa resten av livet. Inte följa strikt, utan mer att man vet att de finns där för regniga dagar när man kanske inte har något annat eller bara känner för lite lättsam underhållning. Då är Dirk Pitt räddningen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju alltid uppskattat Clive Cussler och Dirk Pitt, men de två senaste (Odysseus skatt och Tsarens krona) tyckte jag var så dåliga att jag inte ville läsa mer. Och det var 2007-2008 :)

   Radera
 10. Av Unni Lindell har jag nog bara läst två böcker. Vet inte om det blir fler heller. När man läser andras svar så kommer man på fler serier som man inte fortsatt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har till och med planer på att ge bort Unni Lindells böcker, men dit har jag inte kommit riktigt än :)

   Radera
 11. Jag gillar både Gabaldon och Kepler. Men jag håller med dig om Unni Lindell, det hände samma sak för mig. När Mariana Dahl dök upp så föll hela korthuset tyckte jag, har inte läst en enda till efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev bara otroligt irriterad över Isaksen och Dahle. Kanske fanns det någon mening med deras gnabbande, men jag tänker då inte ta reda på den :)

   Radera
 12. Vissa serier håller på alldeles för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska ju sluta när man är på topp :)

   Radera
 13. Keplers serie hade jag ju en lång paus med och även om jag tyckte Eldvittnet var OK så känns den serien inte prioriterad. Serien om Cato Isaksen, där läste jag en. Vi har en till i hyllan men jag har faktiskt tagit bort den från min läslista, då jag inte alls gillade den jag läste (och sen kikade jag på om du tyckte den blev bättre... och nej...).
  Denise Mina kommer jag inte att läsa igen, men jag klarade mig ju med nöd och näppe igenom en trilogi där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska envis, men till och med jag har en gräns och det blir aldrig mer vare sig Denise Mina eller Unni Lindell. När det gäller Kepler har jag Sandmannen kvar att läsa, sedan får vi se.

   Radera
 14. Bara av dessa läst något vardera om Irene Huss och Jonna Linna. Känner inte till de andra. Är dålig på att läsa bokserier.

  SvaraRadera
 15. Ja där är några jag fortfarande läser men kan förstå din åsikt, ibland tror jag det kan vara bra om författaren förnyar sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte många författare som klarar att hålla sin karaktärer intressanta i bok efter bok.

   Radera
 16. Serier på fler än fem böcker tenderar bli sämre allt eftersom... Fast ibland kan det bättra på sig efter några tråkiga mellanböcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har egentligen svårt att sluta läsa en serie just på grund av det där att de ibland kan bli bättre igen :)

   Radera
 17. Håller med dig, detaljer är ett problem. Jag brukar resonera så här: Det skrivs egentligen inga romaner utan manualer för hur läsaren skall skapa romanen inne i sitt eget huvud. Skulle någon lyckas skriva en exakta romanen så skulle ingen orka läsa den.
  Hur många rent fantastiska miljöbeskrivningar har man inte läst och om man tänker efter, så ifall man besökte platsen fysiskt skulle man i alla fall inte känna igen sig i alla fall. Det är ju så vi vill ha det eller hur :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöbeskrivningar kan jag förstå meningen med, men jag kommer aldrig att förstå varför jag skulle behöva en manual för att göra min frukostmacka :)

   Radera
 18. Jag har väldigt svårt för att sluta läsa en serie, även om jag inte tycker om den. Jag önskar att jag vore bättre det. Jag har faktiskt inte läst några av serier som du har slutat läsa, men jag vill läsa flera stycken. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också usel på att sluta läsa en serie, men ibland försöker jag tvinga mig :)

   Radera
 19. Jag har också gjort det där ibland, köpt flera böcker av samma författare utan att ha läst något av den först. Det beror bl.a. på att jag köper mycket på antikvariat, och då måste jag ju passa på... Sen borde jag lära mig att slänga ut dem igen om jag inte gillar, men det är jag inget vidare bra på, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat göra mig av med böcker, men det är inte lätt.

   Radera
 20. Det där med att köpa på sig en serie ... jag tipsades om en dansk författare, nu har jag glömt vad han heter, för att han skrivit en kanonserie. Köpte! Men hittade aldrig första delen ... så jag har fortfarande inte läst ... Ha! Ib Michael hette han. Där dök han upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där har jag också gjort en gång. Det var hela Kent-sagan och den är sjutton böcker. Första delen hittade jag 30 år senare :)

   Radera