lördag 7 februari 2015

"Saeculum" av Ursula Poznanski

Genre: Thriller
Antal sidor: 442
Originalspråk: Tyska
Originaltitel: Saeculum
Översättare: Christine Bredenkamp
Serie: -
Förlag: Opal
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Danskt band
Källa: Rec ex
Utläst: 19 januari 2015


Första meningen: "Åh, herregud, så mycket blod!"

Baksidetext
Bastian, en ambitiös medicinstudent, följer med till ett 1400-tals-rollspel i otillgänglig natur. Det finns en sägen om denna plats, en berättelse om en adelsman och hans oäkta bror, med en mörk profetia. Platsen sägs vara förbannad, ingen sägs kunna komma levande därifrån. Snart händer obehagliga saker, folk försvinner, det blir allt farligare. Frågan är vem som egentligen kontrollerar spelet.

Min kommentar
För några år sedan var Ursula Poznanski väldigt mycket i ropet med sin Erebos. En bok jag väldigt gärna ville läsa, eftersom den handlar om saker jag tycker är väldigt intressanta. I stället fick jag tag på Saeculum, som handlar om lajvspel. Jag har aldrig riktigt förstått mig på det där med rollspel och lajv, men boken lät ändå intressant. Lajven ska nämligen gå av stapeln mitt i skogen. På en plats som tydligen har en förbannelse över sig.

Det börjar väldigt lovande, på en medeltidsmarknad innan de åker iväg för att lajva, och man blir presenterad för alla inblandade. Redan här tycker jag att en del beter sig väldigt underligt, de flesta är lite mystiska och alla verkar ha sin egen agenda. Den här första delen gillar jag, den är lite ödesmättad.

När sedan alla är på plats, långt ute i skogen, utan mobiltelefoner och glasögon, så stannar allt bara upp. Lajven hinner inte ens starta innan det börjar regna och åska, vilket verkar göra alla helt handlingsförlamade. Ungefär här börjar alla bara springa omkring planlöst och nästan hysteriskt. Det är också här som jag börjar förstå vad allt egentligen handlar om. En del karaktärer är så övertydliga att de är lätta att genomskåda. Vilket naturligtvis inte de andra karaktärerna gör.

Mot slutet sätter det fart igen, men då väger det över åt andra hållet i stället. Plötsligt händer allt på en gång. Och fortfarande fattar ingen någonting.

Jag tycker ändå att den här boken är ganska spännande, men den hade lätt kunnat kortats ner till runt 300 sidor. En hel del logiska hål gör att jag tröttnar lite: [spoiler]De här ungdomarna som lajvat många gånger och är vana vid umbäranden och strapatser, blir helt överväldigade över regn och åska och vet plötsligt inte alls vad de ska ta sig till. För att inte tala om hur överraskade de blir över att det är mörkt i skogen på natten. Och varför i hela friden har man en vakt på natten, men ingen eld som brinner? Ingen större mening med en vakt som inte ser något. Till sist: det är överhuvudtaget ingen som funderar över hur spelledaren vågar lämna alla deras värdesaker helt övergivna vid samlingsplatsen, när både satellittelefon och ficklampor påstås ha blivit stulna därifrån.[/spoiler]

Detta är lite som en modern Flugornas herre, men betydligt simplare skriven. Det är lättsmält och snabbläst. Tyvärr är boken väldigt dåligt korrekturläst och som vanligt stör det mig mycket. Förmodligen hade den fått högre betyg om den redigerats lite hårdare och om jag hade varit i rätt målgrupp.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,0 (beräknat på 19 betyg).
Goodreads hade den 3,98 i genomsnitt (beräknat på 1 722 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Saeculum: Carolina läser, Book Obsession och C.R.M. Nilsson.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Oj, jag hade tänkt läsa den här men nu vete tusan. Sveket gillade jag dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ju alltså inte dålig, men det fanns bara lite för mycket att störa sig på :)

   Radera
 2. Jag var tvungen att friska upp minnet om vad jag tyckte om den och jag håller med dig om karaktärerna, att de känns övertydliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var liksom solklart vilka som var "onda" :)

   Radera
 3. Hm, då hoppas jag Erebos är bättre för den ska jag läsa i vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erebos vill jag fortfarande läsa, tror den kan passa mig bättre. Men då väntar jag tills jag vet vad du tycker :)

   Radera
 4. Den där har jag kikat på länge, men den har inte blivit läst ännu. Nu blev jag allt lite sugen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är definitivt läsvärd och helt annorlunda mot annat jag läst.

   Radera
 5. Jag tyckte väldigt mycket om den ;) Fast det kanske jag inte skulle göra om jag läste den idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade varit mycket bättre om de där bitarna jag störde mig på inte hade varit där :)

   Radera