tisdag 12 februari 2013

"Kaninhjärta" av Christin Ljungqvist

Genre: Skräck
Antal sidor: 274
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Hanna 1
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 januari 2013


Första meningen: Mary betyder Maria som betyder, man vet inte riktigt, men det kan betyda upprorisk eller bitter eller motspänstig och det stämmer precis för sådan var Mary.

Baksidetext
Mary och Anne är enäggstvillingar, och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. De ser sig båda som den starka, den som bär den andra, den som har ansvaret. Sedan de var små har de sett sådant som andra inte ser, känt sådant som andra inte känner. Anne ser andar, och Mary känner dem inta hennes kropp. Tillsammans utgör de ett medium.

Av vad som tycks vara en slump kommer de i kontakt med en medial grupp, som söker efter en liten flicka. Hon försvann för nio månader sen, och förmodas vara bortrövad och kanske mördad. Polisen har inga misstankar om vem gärningsmannen är, men med gruppens hjälp närmar sig Mary och Anne ett svar.

De är tvillingar och nästan som ett, och samtidigt så skrämmande skilda. Båda har de ett kaninhjärta som bultar, båda är de rädda, men för olika saker. Mary fasar för att deras sökande ska sluta i en grav. Anne är rädd för att Mary ska ta livet av sig.

Min kommentar
Det här inlägget har jag skjutit upp länge nu, det har helt enkelt inte velat skrivas. Och det är inte för att boken var dålig, utan mer för att jag har ingen aning om vad jag ska skriva om denna dystra, mörka, becksvarta och deprimerande bok. Det var väldigt obehaglig läsning. Men bra.

En del av det otäcka utgjordes nog av den väldigt välbekanta miljön. I min ungdom höll jag till mycket i Kungsbacka och Fjärås, för att inte tala om skogarna däromkring. Dessutom bodde min bästa vän i gymnasiet på Kastellgatan. Bara välbekanta platser och bara hemskheter. Det som var allra hemskast var nog Mary och Annes otroliga behov av att bli sedda. Mary genom att vara utagerande, provocerande och aggressiv, Anne genom att vara den duktiga flickan som hela tiden städar upp efter Mary. Det här är beskrivet på ett sätt som gör att jag får en stor klump i magen och tänker att det är för väl att man inte är ung nu. Det verkar inte vara lätt.

De kval Anne genomlider när hon försöker komma fram till vilken väg det är som leder till det otänkbara, om nu spöket talade sanning, är så sorgligt att läsa om så hjärtat nästan krampar. Och Mary är ju inte speciellt snäll, inte ens mot sin tvillingsyster, och hon gör Annes "jobb" sju resor värre. Och precis när man tror att det faktiskt inte kan bli svartare så blir det det.

Om du läst boken och missat överraskningen på Christin Ljungqvists hemsida, kolla då in detta. Inget fusk nu, för det som finns där är en ordentlig spoiler. Själv ska jag sitta här och vänta otåligt på nästa bok, Fågelbarn, som sägs komma ut 25 mars.

Boktipsets estimerade betyg var 4.4. Jag ger den 4.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kaninhjärta: Eli läser och skriver, Lingonhjärta och Matildas läshörna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

19 kommentarer:

 1. Jag läste den förra året någon gång men fastnade inte alls så som många andra verkar ha gjort :O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att detta är en typisk antingen-eller bok :)

   Radera
 2. Jag ser så väldigt mycket fram emot Fågelbarn i nästa månad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den får nog köpas in ganska omgående :)

   Radera
 3. Jaaaa! Visst är den hemsk! Och helt fantastisk!! Är på pepp på Fågelbarn nu och nu är det som tur är inte långt kvar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen känns det lite konstigt att tycka om en så hemsk och mörk bok :)

   Radera
 4. Va lustigt satt just och kolla på bokrean samtidigt som jag kollade bloggar. De har Kaninhjärta för 59 kronor, man kanske ska slå till
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du gillar mörka och deprimerande historier så är det ett bra köp :)

   Radera
 5. Jag vågar inte läsa din recension ifall det finns spoilers, men boken är i alla fall bokad från bokrean nu. Jag läste ditt slutbetyg och det verkar som om det bådar gott. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte ha med direkta spoilers, men antydningar finns det ju alltid. Jag brukar göra likadant när det gäller en bok jag snart ska läsa, man vill ju inte veta för mycket :)

   Radera
 6. Jag har undvikit den här boken på grund av genren och på grund av att jag misstänkt att den är just mörk och deprimerande. Många har ju gillat den och snudd på hyllat den, men jag hoppar nog trots allt över den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man inte gillar det mörka så är ju detta helt fel bok.

   Radera
 7. Jeg facineres av mediumer og ånder, synes det er sykt spennende. Godt at boka er bra, kjipt at den er SÅ mørk. Håper du leser en feelgood bok etterpå så du får igjen 'balansen'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr läste jag nog en ännu mörkare bok efter denna, men du har rätt, det är nog dags för en feelgood snart :)

   Radera
 8. Åh, den är så fantastisk. Hade faktiskt missat texten på Christin Ljungqvists hemsida men ska kolla in den snarast :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir jag faktiskt lite rädd för mig själv, när jag tycker att en bok som är så mörk är fantastisk. Man kan ju inte låta bli att undra vad det säger om en själv :)

   Radera
  2. Ja, det där funderar jag också på ibland. Men jag brukar tänka att det är ju inte händelserna i böckerna som man tycker är fantastiska eller eftersträvansvärda på något sätt, utan det faktum att författaren lyckas skriva om något hemskt och fruktansvärt på ett sätt som verkligen känns. Kanske lär man sig till och med något på vägen.
   Hm, kanske blir ett blogginlägg av det framöver..? Intressant är det i alla fall!

   Radera