onsdag 27 februari 2013

"Vila i frid" av Sofie Sarenbrant

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 377
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Emma Sköld 1
Förlag: Damm
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 14 februari 2013




Första meningen: Med korta steg gick hon längs den bågformade passagen, som var den snabbaaste vägen till badet.

Baksidetext
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen.

Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in som ansvarig och hon upptäcker ganska snart att detta inte är något rutinfall.

Min kommentar
Boken utspelar mellan 5 och 14 februari (med en epilog fem veckor senare) och bara dagen innan upptäckte jag att det var ett gäng som planerade att realtidsläsa den, eller vad man ska kalla det. Sagt och gjort. Jag ville också vara med, men jag skrev inga dagliga inlägg som Pocketlover och Erikas bokprat. Inte heller kunde jag hänga med på Facebook. Men det gjorde inget.

Det här är den tredje boken jag läser av Sarenbrant och denna är skriven på ungefär samma sätt. Det går undan, det är snabbläst och det finns alltid något att fundera närmare på. Den största utmaningen i det här fallet var nog faktiskt att sluta läsa när dagens avsnitt var slut. Jag ville ju läsa vidare och få veta vad som hänt.

Någonstans i mitten fattar jag misstankar, men helt säker blir jag inte förrän mot slutet. Det gillar jag. Ovisshet är en smakfull krydda när det gäller spänningsromaner. Här finns en del intressanta karaktärer och trots att de är ganska många inblandade så blir jag aldrig förvirrad över vem som är vem. Vissa verkar klara det konststycket utan problem och det är något som jag tycker Sarenbrant fixar galant. De mest intressanta personerna är polisen Emma och hennes syster, det är en relation jag verkligen vill veta mer om. Precis som jag blir riktigt nyfiken på deras far och vad han kan tänkas ha gjort för speciellt. Och twisten i slutet... twisten! Får vi läsa en uppföljning om tio-femton år?

Lite negativt blir det också och som vanligt hör det ihop med korrekturläsningen så det är inget som drabbar författaren. Jag kan inte förstå varför det inte läggs mer kraft på något som är så viktigt. Här vimlar det av så kallade genusfel; en i stället för ett, den i stället för det och så vidare. För mig är det väldigt störande och det får mig att stanna upp i läsningen och ta samma mening minst en gång till. Trist.

Min nyfikenhet på Emma och hennes olika relationer kommer förhoppningsvis att tillgodoses, eftersom det kommer en andra del redan i maj. Andra andningen heter den och förmodligen kommer den att dyka upp ganska snart i en bokhylla nära mig.

Boktipsets estimerade betyg var 3.4. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Vila i frid: Bokstunder, hyllan och Booze'n'Books.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

14 kommentarer:

 1. Den här boken har jag sett ett par gånger (inte läst) och varje gång står jag och tittar en stund på den. Den har en så fin framsida! Jag älskar de där stenarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är omslaget läckert. Boken är inte så dum den heller :)

   Radera
 2. Åh, tack för fin recension! Skulle bli jätteglad om du kunde ge exempel på korrfel (sida/fel). Har nämligen inte fått höra tidigare att det är många fel och vi har använt en jätteduktig korrläsare … Snart trycks pocketen om och jag kanske kan få in ändringarna till dess :-)
  Mvh Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga just nu, men jag ska bläddra lite i boken senare. Hoppas du kommer tillbaka och tittar om några dagar för jag har inget sätt att kontakta dig på :)

   Radera
  2. För att hitta felen i den tryckta så skulle jag nog egentligen behöva läsa om den och det orkar jag nog inte :)

   Jag läste boken både som tryckt och e-bok så jag sökte lite i e-boken nu, men där hittade jag inga fel där jag letade. Är den kanske rättad redan?

   Radera
  3. Sofie Sarenbrant4 mars 2013 kl. 15:11

   Nej, det är samma version. Blev bara lite förbluffad över att du tyckte att det var många korrfel. Ska bli intressant att se om jag får den kommentaren igen.

   Radera
 3. Nyfiken på Sarenbrandt, och den här recensionen fick mig ännu mer övertygad om att jag vill läsa något av henne;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är de här böckerna perfekta på sommaren eller på semestern, de är otroligt snabb- och lättlästa, och det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig dem :)

   Radera
 4. Jag är lite nyfiken på hennes böcker, men jag är ju inte så förtjust i deckare och mord och blod och sådant. :-) Skulle det här funka för en fegis som mig? Som gillar spännande, men absolut inte detaljerat våld. Jag gillar t.ex. Theorin och Griffiths.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte helt säker, men jag tror inte man fick läsa om ett enda mord. De bara hittar lik :) Kanske är det lite mer spänning och snabbare än Theorin och Griffiths, men våldet kan nog kännas på samma nivå.

   Radera
  2. Det låter bra. Om de bara hittar lik lite här och där kan jag nog stå ut. :-)

   Radera
  3. Egentligen låter det inte klokt, "hittar lik lite här och där"... men det är faktiskt precis så det är :)

   Radera
 5. Läste vecka 36 av Sarenbrandt och den var inte riktigt för mig. Men denna låter intressant, kanske blir något till nästa februari :)

  SvaraRadera