torsdag 21 februari 2013

Kommande böcker mars 2013

Efter några månaders, nästan, stiltje i bokutgivningen så verkar vårfloden drabba i mars. Här vimlar ju av potentiellt bra böcker. Hur ska detta gå månaden efter bokrean?

Djävulskyssen av Unni Lindell
Genre: Kriminal
Serie: Cato Isaksen (9)
Antal sidor: 428
Utgivningsdatum: 2013-03-01
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Vivian Glenne är trettiosex år, har tre barn och sambo. Hon bor i radhus och jobbar på kemtvätten i köpcentret. Och hon har hemliga kärleksaffärer med andra män.

En sen kväll i juli går hon ut i växthuset bakom radhuslängan. Men någon väntar på henne i skogsdungen och slår ihjäl henne med en spade. Omedelbart finns det två misstänkta gärningsmän: mannen i grannhuset som i sin trädgård har en spade med spår av blod, och Vivians exman pappan till äldste sonen som länge bråkat med henne om pengar. I sin rädsla att även förlora sin pappa försöker tonårssonen rikta polisens misstankar åt ett annat håll: mot en man som förföljde Vivian i bil samma kväll som hon mördades.

Cato Isaksen, Marian Dahle och deras kollegor har ovanligt många spår att följa upp. Utredningen kring mordet är ett virrvarr av hemligheter, relationer och motiv. Plötsligt känns det som om precis alla i Vivians omgivning har något att dölja.

Unni Lindell är en mästare på att väva täta, skrämmande historier som utspelar sig mitt i en vardag vi kan känna igen oss i. Handlingen drivs ofta framåt i ett hetsigt, nästan febrigt tempo och med en känsla av att den oundvikliga katastrofen närmar sig. Djävulskyssen är inget undantag. Boken klättrade direkt upp till förstaplatsen på topplistorna när den utgavs i Norge.


Ja, jag vet att jag sagt att Unni Lindell och jag har gjort slut. Förmodligen kommer jag inte att skaffa den här boken, men man kan aldrig så noga veta.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Stormsvala av Marianne Cederwall
Genre: Kriminalroman
Serie: Mirjam och Hervor (4)
Antal sidor: 287
Utgivningsdatum: 2013-03-02
Förlag: Natur & Kultur

Från Bokus
Mirjam och Hervor i New York! Till New York har de kommit för att hjälpa sina döttrar, som startat ett lyxigt svenskt spa på Manhattan.

Hervors dotter Ingrid får ett gåtfullt brev från Sverige och en manlig kund lyckas påverka Hervor så till den milda grad att hon till och med tappar sin förmåga att skåda in i framtiden. Hon hävdar bestämt att hon är utbränd, vilket Mirjam inte riktigt tror på.

Mirjam litar inte på den charmige mannen som har tid att vara på spaet ständigt och jämt. Dessutom tar han sig in i deras bostad. Vem är han egentligen och vad gör han i New York?


Nu har jag ju inte läst de första tre i den här serien, men i alla fall del ett står i hyllan och väntar.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Kretsen av Maggie Stiefvater
Genre: Fantasy
Serie: Kretsen (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2013-03-08
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.

Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.

Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.


Bland annat C.R.M. Nilsson har gjort mig vansinnigt nyfiken på Maggie Stiefvater. Vi får se om det blir denna eller den förra serien som blir först för min del.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Dans på glödande kol av Anna Jansson
Genre: Kriminal
Serie: Maria Wern (14)
Antal sidor: 264
Utgivningsdatum: 2013-03-18
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Elvaårige Leo har förlorat sin mamma i sviterna efter en brand. När han flyttar till Visby med sin pappa uppstår ytterligare bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort där efter avlider hans hustru i en anlagd brand. Det blir Maria Werns uppgift att söka sambanden. De leder till ett gäng som hållit ihop sedan gymnasietiden. Ett gäng där brandmannen Björn, som Maria blivit allvarligt förälskad i, har sina vänner.

Dans på glödande kol är den fjortonde boken i Anna Janssons framgångsrika serie om Gotlandspolisen Maria Wern. Det är en bok om girighet, om de krafter som inte drar sig för att utnyttja andras utsatthet och om längtan efter kärlek. Den utspelar sig i ett Visby där turistströmmen återvänt till fastlandet och polisstyrkan reducerats för ett lugnare tempo.


Del fjorton... jag har ju bara kommit till del fyra...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Svarta korpar över Villette av Inger Hedström
Genre: Kriminal
Serie: Martine Poirot (6)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2013-03-18
Förlag: Alfabeta

Från Bokus
Det är oktober 2008 och kaos råder i världsekonomin. På en isländsk bank i Luxemburg kliver en sekreterare oväntat in på högste chefens kontor och störtar några minuter senare mot sin död i ett hisschakt.

Samtidigt vänder sig uppretade belgiska småsparare till undersökningsdomaren Martine Poirot och kräver en utredning om den isländska bank i Luxemburg som försnillat deras sparpengar. Martine börjar nysta i bankhärvan och möter i Luxemburg en gammal vän som envist påstår att hans sekreterares död inte var en olycka som polisen anser, utan att hon mördats för att hon visste för mycket om banken.

I en fiskeby på Islands östkust gräver under tiden Martines man, historikern Thomas, i en gammal historia om svek och hat och brinnande längtan efter hämnd. Men vart tog hämnaren vägen?


Inte heller denna serie har jag börjat på än, men första delen finns här redan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfberg
Genre: Kriminal
Serie: -
Antal sidor: 343
Utgivningsdatum: 2013-03-21
Förlag: Kabusa böcker

Från Bokus
Erika står utanför poliskollegan Annas dörr en vecka tidigare än de bestämt. Hon berättar inte varför hon hals över huvud flytt från Stockholm. Lämnat sin man Göran, som också är polis, och sin älskade hund Boss på nyårsafton, med bara en väska i handen. Anna tar henne till sjukhuset med spräckta revben, ett brutet finger och en blåslagen kropp.

Ett jobb vid polisen i Göteborg är en tillfällig lösning för Erika. Hon måste komma bort från Stockholm. Hennes misshandelsanmälningar mot Göran försvinner gång på gång och det går allt fler rykten om henne på jobbet på polisen.

Det dröjer inte länge innan Göran kommer efter till Göteborg och lyckas skapa misstro mot Erika på hennes nya arbetsplats. Men Erika har bestämt sig han ska inte vinna, även om han håller hennes Boss som gisslan.


En bok som utspelar sig i Göteborg? Det kan jag ju inte stå emot.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Livrädd av S J Bolton
Genre: Kriminal
Serie: Lacey Flint (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-03-21
Förlag: Modernista

En våg av självmord sköljer över Cambridges universitet. Varje gång är det en kvinnlig student. Och varje självmord är begått under mer chockerande omständigheter än det föregående.
Polisen vet att det inte kan vara en rad sammanträffanden. Men de kan inte bevisa det.

Enda sättet att utreda fallen är att placera någon under täckmantel. En ung polis, en kvinna lika utsatt som de andra. Lika oförberedd på den mardröm hon möter.

Lacey Flint har all anledning att vara försiktig.


Känns som en bok som kan passa mig.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Ritual av Mo Hayder
Genre: Kriminal
Serie: Walking man (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2013-03-25
Förlag: Modernista

Tre meter under vattenytan i Bristols hamn sluter polisdykaren Flea Marley sina fingrar om en avhuggen människohand. Dagen därpå återfinns även den andra handen - också den amputerad - och omständigheterna tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades.

Kriminalkommissarie Jack Caffery, nyligen inflyttad från London, får i uppdrag att utreda fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol, en undre värld av drogmissbruk och misär där en uråldrig ondska tycks ha vaknat till liv.

Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare.


Författaren har jag blivit nyfiken på genom utmaningen En smakebit på søndag. Tyvärr verkar hennes förra böcker vara svåra att få tag på, så man kanske ska passa på när det kommer nytt.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Fågelbarn av Christine Ljungqvist
Genre: Skeäck
Serie: -
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2013-03-25
Förlag: Gilla böcker

Från Bokus
I Christin Ljungqvists andra roman för unga vuxna får Hanna, en av bikaraktärerna från debuten Kaninhjärta, huvudrollen i ett suggestivt thrillerdrama.

Det var natt, och Hanna stirrade tillbaka upp i Jens mörka ansikte, rakt upp i skuggögonen som svävade ovanför henne, och hon vägrade vara rädd längre, men var det ändå. Hjärtat slog så hårt och snabbt att hon trodde det skulle stanna, och hans andetag kändes som fjäderlätta strykningar över hennes kinder, han kändes, och hon förstod inte hur. Han hade ju inte längre någon kropp, inga lungor att andas med, hur kunde han andas?

Från början hade Hanna två bröder, Samuel och Jens. Det skiljde bara ett år mellan dem, men medan Samuel var känslig och försiktig, var Jens hans raka motsats. Nu är de borta, båda två. Och allt är Jens fel. Och kanske Hannas också, hon visste ju vad som skulle hända, kanske kunde hon ha stoppat det. Är det därför Jens har kommit tillbaka, för att hämnas?

Trots barndomens tragedi och det oförklarliga som händer henne, tar Hanna sig ur familjens kvävande famn. Ut i livet.


Har nästan precis läst Kaninhjärta och då bara måste jag ju ha denna också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Ja men visst ser det härligt ut. Ser verkligen framemot Ingrid Elfsbergs bok då ettan var så bra.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra tag sedan det släpptes så här många intressanta böcker.

   Radera
 2. Marsutgivningen tycker jag verkar väldigt spännande. Jag ser väldigt mycket fram mot både Kretsen och Fågelbarn :) Föga överraskande, eller hur? ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se om det blir Kretsen eller Stiefvaters förra serie som blir först :) Fågelbarn är ett självklart tillskott i min hylla.

   Radera
 3. S.J Bolton och Maggie Stiefvater är jag också nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan två Bolton stående i hyllan och jag borde nog läsa minst en av dem innan jag köper fler :)

   Radera
 4. Många intressanta böcker som jag ser fram emot att läsa, bland annat Tills döden skiljer oss åt, Fågelbarn, Kretsen, och så böcker som ingår i serier där jag läst ingen eller bara 1 bok av Unni Lindell och Ingrid Hedström. Är nyfiken på Ritual och Livrädd också, men lite trist att man inte kan få en beskrivning på förlagets sida ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dumt att det släpps så många bra böcker månaden efter bokrean, det blir liksom för många för snabbt :)

   Radera
 5. Många intressanta böcker där! Anna Janssons har jag redan spanat in;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Jansson är nästan för produktiv för mig, jag har många böcker att läsa innan jag är i fatt. Men det känns ganska tryggt och bra också :)

   Radera