tisdag 15 oktober 2013

Topp Tio böcker jag "tvingats" att läsa


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books I Was "Forced" to Read med det långa tillägget (either by teachers, friends, other bloggers, book club) -- doesn't necessarily have to be a BAD thing. Could be required reading, yes, but also book club, or just super enthusiastic friends "making" you read something!.

Ja, många böcker har jag varit "tvungen" att läsa och det har gått både bra och dåligt...

I skolan
1. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Eller tvungen och tvungen. Det var jag som valde den bland de böcker vi hade att välja mellan. Det mötet gick inte helt bra, men jag har mer och mer känt att jag borde läsa om den för den finns i mina tankar nästan varje dag.
2. Slakthus 5 av Kurt Vonnegut. Ja! Vilken härligt underlig bok!
3. Jane Eyre av Charlotte Brontë. Nej, den här genren var/är inte för mig. Hittade min gamla "recension" och det enda positiva (nästan) jag skrivit var: Det som utmärker historien är Jane själv, som tänker mer självständigt än någon av 1980- och 90-talets romanfigurer tillsammans. Jane Eyre har en styrka och inre kraft som är verklig ”Girl Power”, långt ifrån tramsiga Spice Girls.
4. Utvandrarna av Vilhelm Moberg. De här böckerna läste jag egentligen på pin kiv i högstadiet. Det började med att vi skulle välja en bok att läsa och sedan skriva om den och jag ville välja Utvandrarna. Läraren, som inte alls kände mig (hon var vikarie) tyckte att det kanske inte var en bra bok eftersom jag kanske inte skulle hinna läsa ut den. Jag blev oerhört sårad och arg (nästan lite kränkt) och läste alla fyra :)
5. Hamlet av William Shakespeare. Nej. Visst, jag kan förstå storheten, men detta var inget alls för mig.

"Tvingad" av bokbloggare
1. En man som heter Ove av Fredrik Backman. Min nya idol.
2. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Hur kan det vara kul med en gaggig gubbe som mördar folk till höger och vänster?
3. Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård. Jag tänker inte ens gå in på på hur många sätt jag inte gillade denna.
4. Boktjuven av Markus Zusak. Åh! Vilken bok!
5. Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. En otroligt underlig och lätt feberdrömsaktig tegelsten. Men bra var den.

14 kommentarer:

 1. Jag läste Jane Eyre frivilligt, men gillade den inte särskilt mycket.

  En man som heter Ove; Boktjuven och Fågeln som vrider upp världen är superbra böcker =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte ens föreställa mig att jag skulle ha missat Ove, nu i efterhand ;)

   Radera
 2. Brott och straff är en sån klassiker jag tänkt många gånger att jag skulle läsa men det har fortfarande inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den är mycket bättre om man väljer den själv. Och om man inte är runt 17 år :)

   Radera
 3. Jag känner också att jag "borde" läsa Brott och straff men eftersom jag är allergisk mot borden så lär det aldrig ske!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, borde borde vara ett fult ord :)

   Radera
 4. Skolböckerna skulle jag också vilja läsa en vacker dag, känns som om min skola var alldeles för snäll med klassikerna ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta härstammar nog från gymnasiet och jag var ju humanist (som det hette då) och då ingick nog en del klassiker :)

   Radera
 5. Två samma:-) Hundraåringen läste jag i stort sett frivilligt. Varför vet jag inte riktigt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får se om jag kan stå emot grupptrycket på Jonassons nya bok nu :)

   Radera
 6. Boktjuven måste jag verkligen läsa... Alla verkar eniga om att den är såå bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört ett fåtal säga att de inte gillade den, så alla gör det inte (försöker bara sänka dina förväntningar :)).

   Radera
 7. Jane Eyre var en sån där bok jag blev tvingad att läsa i skolan - inte heller min typ av bok! Brott och Straff däremot är en sån bok som jag köpte hem för några år sedan, för jag kände att det är en bok man borde ha läst. Men den står fortfarande oläst i bokhyllan, men kanske kanske kan jag tvinga mig själv till att läsa den :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots att jag redan läst (och... tja, inte tyckt om ;)) Brott och straff så köpte jag den för några år sedan. Jag kan ju inte sluta tänka på den där eländiga boken :)

   Radera