måndag 24 mars 2014

Kommande böcker april 2014

Bokfloden verkar aldrig ta slut och egentligen vill jag ha nästan allt som släpps. Men det går ju inte. Detta är ett litet axplock.

Ull av Hugh Howey
Genre: Science fiction
Serie: Silo (1)
Antal sidor: 572
Utgivningsdatum: 2014-04-16
Förlag: Norstedts

Från Bokus
I hundratals år har de sista människorna levt djupt under jorden i en gigantisk siloformad bunker. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar: varje födelse kräver en död, varje liv kräver ett syfte. De som bryter mot reglerna döms till deportering - och i den giftiga atmosfären utanför silon innebär det döden.

När silon förlorar sin sheriff hittar de styrande en osannolik kandidat i Juliette, en mekaniker utan utbildning i lag och ordning. Hon kommer snart att lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Silon och dess invånare är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror.


Denna såg jag i princip alla bokställ i England förra året. Och jag har väntat.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.



Besökaren av Dag Öhrlund
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2014-04-15
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den framgångsrike författaren Tristan Heckscher befinner sig i sin skrivstuga på Österlen. Hans förra roman blev en dundersuccé och nu sliter han med uppföljaren. Det går trögt. Hans äktenskap knakar i fogarna och han sover allt oftare över i stugan. Ofta delar han en flaska whisky med sin granne, den tjurige kriminalkommissarien Ewert Truut. Truuts karriär har gått i baklås efter ett misslyckat fall i Stockholm och han är förvisad till skånska landsbygden där han just nu sliter med ett mordfall där offret blivit halshugget

En dag får Tristan ett beundrarmejl från Therése, en läsare. Efter en tids mejlande träffas de och inleder ett sexuellt förhållande. Samtidigt börjar Tristan känna sig iakttagen. Han hittar hjulspår utanför sin skrivarstuga och tycker sig skymta någon utanför familjens hem.

Den intensiva Therése blir snart mer krävande och situationen börjar glida Tristan ur händerna. Sakta går det upp för honom att detta inte är någon vanlig otrohetsaffär


Ja, jag vet, jag har gjort slut med Buthler & Öhrlund, men detta är ju faktiskt bara Öhrlund...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.



Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 391
Utgivningsdatum: 2014-04-21
Förlag: Kalla kulor

Från Bokus
Ett typiskt hyreshus. En trappuppgång med fyra lägenheter. På utsidan liknar det gula tegelstenshuset en folkhemsidyll, men innanför väggarna lurar ondskan.

Astrid har alltid vetat att det var något fel på hennes son. Ingen trodde henne. De sade att hon var en dålig mor. Att det var henne det var fel på. Men ingen visste det som Astrid visste. För de hemliga gästerna som plötsligt börjar dyka upp kan hon berätta sanningen om vad som hände Caroline och de andra.

Någon gör inbrott i Annas lägenhet. Ingen tror henne. De säger att hon inbillar sig. Anna har ju alltid varit annorlunda. Speciell, som Kristoffer sade. En enda person tar henne på allvar.

Långsamt förs läsaren djupare in i husets hjärta där skuld, vrede och galenskap brottas med hopp och naivitet, och där alla inblandades tillvaro redan står på ända. Samtidigt sänker sig en stank av förruttnelse över byggnaden. En stank av ruttnande lik.


Det här låter ju bara alldeles lysande och jag är väldigt svag för svenska författare.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.



Min är hämnden av Varg Gyllander
Genre: Kriminalroman
Serie: Ulf Holtz och Pia Levin (5)
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2014-04-26
Förlag: Massolit

Från Bokus
Vid ett besök på Skansen i Stockholm försvinner den rikskände och omstridde politikern Sanfrid Aronssons nioåriga dotter Irina. Ena ögonblicket är hon där, i nästa är hon borta; till synes uppslukad av den regntunga hösteftermiddagen.

Kriminaltekniker Pia Levin är tidigt på plats och gör ett fynd som får henne att uppsöka ITbrottschefen Jerzy Mrowka en man som sedan många år tillbaka driver en alltmer desperat jakt på pedofiler. Kan Irina ha fallit offer för någon av männen på Jerzys svarta lista? Samtidigt finns det flera tecken som tyder på att Irinas mor Natasja, som nyligen förlorat en vårdnadstvist om dottern, kan vara inblandad i försvinnandet. Problemet är bara att Natasja sedan en vecka tillbaka sitter i fängelse i väntan på att utvisas till Tjetjenien. Och det visar sig snart att någon är beredd att gå mycket långt för att förhindra Pia och hennes kollegor att förhöra Natasja innan planet lyfter från Sverige.


Nog för att jag inte läst någon alls i den här serien, men jag har första delen stående här.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.



Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist
Genre: Kriminalroman
Serie: Helena Waller (1)
Antal sidor: 411
Utgivningsdatum: 2014-04-02
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Det litterära sällskapet möts på vackra Bjertorp slott för att under trivsamma former enas om vilken författare som ska tilldelas ett prestigefullt pris. Men inget blir som de tänkt sig. Under kvällen avslöjar ordföranden oväntat att han vet vem som ska få årets Nobelpris i litteratur. Morgonen därpå hittar man en av sällskapets medlemmar död under märkliga omständigheter. Plötsligt förbyts den trevliga samvaron i en mardrömslik jakt på en oberäknelig mördare som tycks vara ute efter fler offer.

Litteraturforskaren Helena Waller dras allt längre in i det otäcka morddrama som utspelar sig i det vackra västgötska landskapet ett drama som tycks ha egendomliga beröringspunkter med en gammal kärlekshistoria, en okänd opera och den danska författarinnan Karen Blixen.


Jag har helt missat att läsa Appelqvists tidigare serie. Nu när hon börjat på en ny så kanske det är dags.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

10 kommentarer:

  1. Sigesgård är jag sugen på och Appelqvists läste jag ut i går kväll ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag hålla utkik efter din recension :)

      Radera
  2. Ja det är makalöst vad mycket bra böcker det finns.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar aldrig slut (och här vet jag inte om jag ska göra en glad eller ledsen gubbe) ;)

      Radera
  3. Jag vill läsa ALLA! Fast Appelqvist har jag faktiskt inte testat tidigare så kanske bäst att börja från början där och jag vill heller inte läsa Besökaren egentligen men kommer att göra det ändå.. Jag har principer men jag följer dem inte ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag funderar faktiskt på att börja med Appelqvists nya serie, i stället för att börja med den gamla. Om den nya är bra så kan man ju läsa den andra också :)

      Angående Buthler & Öhrlund så är jag väldigt nyfiken på vem av dem som aldrig mer vill läsa något av ;)

      Radera
  4. mm det skulle vara stop i produktionen av nya böcker ett tag så att man hinner ikapp.. :D Ull står på min läsa lista också. Hoppas den kommer som ljudbok så att jag kan lyssna på den på jobbet i sommar. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ull är jag väldigt nyfiken på :)

      Radera
  5. Ull vill jag verkligen läsa. Och Inga kelgrisar inga styvbarn verkar spännande. Tack för tips. Så mycket böcker, så lite tid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det eviga problemet. Och inte kan man ju spara allt tills man blir pensionär heller :)

      Radera