lördag 26 juli 2014

"11 gram sanning" av Daniel Akenine

Genre: Thriller
Antal sidor: 250
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 4 juli 2014


Första meningen: Efter att ha övervägt ett par olika föremål valde Thor till slut att stirra koncentrerat på sin svarta kaffekokare samtidigt som han med sin högra hand högg spetsen på blyertspennan djupt in i den vänstra handens öppna handflata.

Baksidetext
Elias far dör under oklara omständigheter på Antroposofernas centrum i Järna. Det ser ut som självmord, men vad drev honom till det?

På andra sidan Atlanten planerar Simian Zegrad för ett händelseförlopp som ska ändra mänsklighetens syn på den värld vi lever i. Målet är vår godtrogenhet och till sin hjälp har han all personlig information som vi omedvetet eller medvetet avslöjar genom FAACTS, världens ledande internetföretag, och dess tjänster.

Elias kastas in i Simians värld där sanningen plötsligt kan ändras och det vi trodde var verkligt visar sig vara en dimridå. Den undflyende fienden är större och mäktigare än en supermakt. Med ett vapen på endast 11 gram.

Min kommentar
När jag såg att författaren till den här boken är säkerhetschef på Microsoft Sverige så var valet lätt, naturligtvis måste jag läsa en sådan bok. Jag är ju nämligen inte bara boknörd utan även datornörd.

Min första reaktion när jag började läsa var att en av huvudpersonerna var som en Steve Jobs, om han hade jobbat på Google. Ju mer jag läste desto mer säker blev jag på att detta faktiskt handlar om Google, det är på tok för många likheter för att jag ska kunna bortse från dem. FAACTS vs Google, båda är felstavade eftersom det önskade domännamnet (facts vs googol) var upptaget. FAACTS är världens största sökmotor, som även har en hel del andra digitala tjänster, bland annat webbmejl, lagring i molnet, telefon med eget operativsystem, möjlighet att köpa sökord med mera. Ännu längre fram i boken blev jag helt säker, där nämndes nämligen kartbilar som åkte runt och scannade både publika och privata nätverk. Precis som Google gjorde.

Vad har då det med vad jag tyckte om boken att göra? Jo, jag vet inte hur jag ska tolka detta. Är det en bitter attack på Google? Så att vi användare ska bli förskräckta och börja använda Microsofts webbaserade tjänster i stället? Jag tänker inte gå in på vad jag tycker om Google, men jag gillar inte när en ganska högt uppsatt person på ett konkurrerande företag gör på det här sättet. Det lämnar bara en väldigt besk eftersmak.

Nåväl, bortsett från ovanstående så gillade jag vad jag läste. Och jag som redan är paranoid på nätet fick verkligen vatten på min kvarn. Jag vet inte om allt som är beskrivet faktiskt fungerar, men jag har inga som helst problem med att tro det. Det är spännande och ganska så otäckt att läsa om hur lätt det är att övervaka människor och, tyvärr, trovärdigt.

Personligen tycker jag det är lagom nivå på tekniska beskrivningar, men jag kan förstå om man tycker det är för mycket. Jag tror inte man måste vara datornörd för att gilla den här boken, men det underlättar nog. Här finns föredömligt få karaktärer, vilket på nytt visar att det inte är nödvändigt att fylla ut en bra historia med sidofigurer. Det enda som egentligen stör mig (förutom Google-biten då) är Jaos brytning. Ibland pratar hon dessutom utan den och ibland är den hur svår som helst.

Jag är svag för böcker som får mig att vilja veta mer om något och i det här fallet så började jag läsa lite om antroposofer. För min del hade det inte skadat med lite mer bakgrund där, men det kunde jag ju själv googla fram...

Boktipset hade inget estimerat, men genomsnittet på fyra satta var 3.75. På Goodreads hade den 3.71 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om 11 gram sanning: Boklysten, Cattis bokblogg och Signerat Dezmin.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Jag gillade den också, vill gärna läsa en fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på om jag vill ha en fortsättning, ibland tycker jag bättre om när slutet lämnar en del frågor.

   Radera
 2. Den här står på att-läsa-listan och jag blir lite mer nyfiken nu, så den ska jag nog läsa framöver. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den spädde på min paranoia ordentligt :)

   Radera
 3. Förstår att det är en irritation om det känns som om författaren har en manipulativ baktanke. Min man ogillar redan Microsoft rätt mycket, annars kunde det här varit en bok för honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir väldigt kluven av det, hade det varit en "vanlig" människa som skrivit boken så skulle det varit en helt annan sak, men detta blev bara för mycket. Det är synd, för boken är bra.

   Radera
 4. Jag lyssnade på en föreläsning av författaren på en konferens i Stockholm. Otrolig spännande och bra
  där han beskrev området Big Data och hur det kan förändra vårt samhälle och framtid. Rekommenderas vid intresse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det är spännande :)

   Radera